Erivan'da "Antep Lahmacuncusu"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
ERİVAN - Ermenistan'ın başkenti Erivan'da bulunan "Antep Lahmacuncusu", Türkiye'den gelen ziyaretçilerin ilk uğrak noktalarından biri.
 
e2-002.jpg
 
Erivan'da, ünlü Ermeni edebiyatçısı Hovhannes Tumanyan'dan ismini alan Tumanyan Caddesi'nde bulunan "Antep Lahmacuncusu", Türkiye'den Ermenistan'a gelenlerin sevdiği mekanlar arasında gösteriliyor.
 
[PAGE]
 
Gaziantepli Sarkis
Sahibi aslen Gaziantepli olan Sarkis, Türkiye'den geldiğimizi söylediğimizde güler yüzlü bir şekilde bizi karşılayarak "Sefa geldiniz" diyor. Bu sıcak karşılamanın ardından bizlere lahmacun ikram eden Sarkis'le konuşurken, anneannesinin Gaziantepli olduğunu ve hem lahmacun yapmayı hem de Türkçe konuşmayı ondan öğrendiğini anlıyoruz.
 
e1-002.jpg
 
[PAGE]
 
Sarkis, sadece Türkiye'den gelen misafirlerin değil, hem Ermenilerin hem de yabancı turistlerin lahmacunu çok sevdiğini söylüyor. Türkiye'den, gazeteciler başta olmak üzere çok sayıda kişinin geldiğini belirten Sarkis, bizlere onlar için tuttuğu özel defteri gösteriyor. Her gelen Türk misafirinin resmini çekerek onlar için hazırladığı hatıra defterinde bir sayfa ayıran Sarkis, misafirlerinin görüşlerini not etmeyi de ihmal etmiyor. Bizler de Sarkis'le fotoğraf çektirdikten sonra misafirperverliğinden dolayı teşekkür ederek, Türkiye'den esintiler sunan bu şirin lahmacuncuyu gezmeye başlıyoruz.
 
e3-001.jpg
 
[PAGE]
 
Sarkis'in "Antep Lahmacuncusu"nun dekorasyonu eski Osmanlı evlerinin içinin anımsatıyor. Alt katta bulunan mutfağa indiğimizde beş teyze, yukarıda sıra bekleyen müşterilere lahmacun yetiştirmek için harıl harıl çalışıyorlar. Bir taraftan hamur açan, bir taraftan da lahmacunların içini hazırlayan teyzeler, bizde bir an için "Türkiye'deymişiz" hissi uyandırıyor.
e4.jpg
 
[PAGE]
 
 
Samuel'den "Sarı Gelin" türküsü
 
e5.jpg
Sarkis'in yanından ayrıldıktan sonra yürürken, sokağın önünde klarnet çalan bir Ermeni'ye rastlıyoruz. Yanına yaklaşıp "Sarı Gelin" türküsünü bilip bilmediğini sorduğumuzda, cevap vermeden başlıyor çalmaya. Önce klarnetle çalıyor Samuel, sonra kavalla. Biz söylemeden "Türk müsünüz" diye soruyor. Bildiği birkaç kelimeyi mırıldanan Samuel, yanından ayrılana kadar "Sarı Gelin"i çalmaya devam ediyor.