Erken Nevruz'a izin yok

İçişleri Bakanı Şahin, Nevruz kutlamalarının 21 Mart'ta yapılacağını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Nevruz kutlamalarıyla ilgili olarak, valiliklerin değerlendirmelerini 21 Mart'a göre yaptıklarını belirterek, "21 Mart için yapılan başvurulara, tertip komiteleri açısından sakınca yoksa izinlerini verecek. Ancak 21 Mart'ı değiştirip başka bir mart ayı gününde yapılabilecek etkinliklere de 21 Mart'ın istismarını önlemek bakımından izin vermemişlerdir veya vermeyeceklerdir" dedi.
 
Bakan Şahin, Reform İzleme Grubu'nun 25. toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Nevruz kutlamalarına ilişkin bir soru üzerine Şahin, şunları kaydetti:
"Valiliklerimiz değerlendirmelerini 21 Mart'a göre yaptılar. 21 Mart için yapılan başvurulara doğal olarak tertip komiteleri açısından özel bir sakınca yoksa izinlerini verecek. Ancak 21 Mart'ı değiştirip başka bir Mart ayı gününde 21 Mart'ı kutlamak adıyla yapılabilecek etkinliklere de 21 Mart'ın istismarını önlemek bakımından izin vermemişlerdir veya vermeyeceklerdir. Olay tamamen 21 Mart Nevruz günün gününde anlamına uygun şekilde kutlanmasından ibarettir. Öyle olmalıdır, öyle kalmalıdır. Onun dışında yapılması öngörülen birtakım etkinlikler ve amacından sapma olasılığı söz konusu olan etkinliklere valiliklerimiz değerlendirerek karara bağlamaktadırlar, başvuruları cevaplandırmaktadırlar."
 
Nevruz gerçek tarihinde kutlanacak
Öte yandan Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Nevruz bayramı dolayısıyla kentte 18 Mart'ta yapılması planlanan etkinliğin 21 Mart'ta gerçekleştirilmesinin uygun görüldüğü bildirdi.
Mustafa Toprak Nevruz ile ilgili yapılan başvuranlara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Nevruz'un tüm dünya coğrafyasında olduğu gibi Türkiye ve Diyarbakır'da da coşku ve neşe içinde kutlanmasının önemli olduğunu vurguladı.
''Tarihten gelen ve bulunduğumuz coğrafyada yaşayan toplulukların ortak kültür ve geleneğinin bir parçası ve baharın müjdeleyicisi olan Nevruz; yeni bir baharın başlangıcı, bolluk ve bereketin sembolü olarak kabul edilmiş ve 21 Mart günü geçmişten günümüze kadar bir bayram havasında kutlanmıştır'' görüşünü dile getiren Toprak, ''Bu güzelliklerin, Nevruz bayramının kendi özel tarihi olan 21 Mart'ta kutlanması, her bir milli ve dini günün kendi tarihlerinde kutlandığı gibi, daha da anlamlı olacaktır. 2012 yılında kutlanacak olan Nevruz bayramının başvuranların talebi olan 18 Mart yerine 21 Mart'ta yapılması ve bu tarihe ertelenmesi valiliğimizce uygun görülmüştür'' dedi.
 
(AA)
Bu konularda ilginizi çekebilir