Ermenistan, ön koşulsuz diplomasiye hazır

İki ülke arasındaki sınırları açmaya hazır olduklarını belirten Dışişleri Bakanı Nalbantyan, Türkiye'den de aynı yaklaşımı beklediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan, Ermenistan'ın hiçbir ön koşul olmadan Türkiye ile diplomatik ilişkilerin kurulmasına ve iki ülke arasındaki sınırları açmaya hazır olduğunu belirterek, Türkiye'den de aynı yaklaşımı beklediklerini söyledi.

Nalbantyan, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütünün (KEİ) Dönem Başkanı olarak geldiği Türkiye'de düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir basın mensubunun, ''Türkiye ile Ermenistan arasındaki ikili ilişkilerde öncelikler ne olmalı?'' sorusu üzerine Nalbantyan, iki ülke arasındaki görüşmelerin bugüne kadar olumlu bir şekilde devam ettiğini belirttti  ve şöyle devam etti:

''Ben iyimserim, çünkü ilişkilerin normalleştirilmesinin önünde belli başlı bir engel olduğunu düşünmüyorum. İlişkilerin normalleştirilmesi deyince, diplomatik ilişkilerin kurulmasını kast ediyorum. Ermenistan hiçbir diplomatik ön koşul olmadan, diplomatik ilişkilerin kurulmasına hazırdır. Türkiye'den de aynı yaklaşımı bekliyoruz. Normalleşme deyince aynı zamanda sınırın açılmasından bahsediyorum. Ermenistan hiçbir ön koşul olmadan sınırı açmaya da hazırdır. Türkiye tarafından da aynı yaklaşımı bekliyoruz. Burada Türk tarafı ya da Ermenistan tarafı diğerine iyilik yapıyor değildir. Bu bu iki tarafın da çıkarınadır. Ayrıca bölgedeki başka oyuncuların da çıkarınadır.''

Yukarı Karabağ konusunda Kasım ayı başında Moskova'da Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katıldığı bir toplantı yapıldığını ve bu toplantı sonucunda bir bildiri imzalandığını hatırlatarak, "Tabii ki bu bir barış antlaşması değil. Sorunun çözümü anlamına gelmiyor. Ama burada çok önemli ilkeler ifade ediliyor'' dedi.

Nalbantyan, ''Diaspora örgütlerinin Ermeni tasarısının tanınması yönündeki çalışmalarına'' ilişkin bir soru üzerine, "Ermenistan yetkilileri asla diaspora kuruluşlarına ya da herhangi bir ülkeye 'Ermeni katliamının' uluslararası olarak tanınması konusunda çabalarını durdurmalarını söylemez. Söylememiştir ve söyleyemez" yanıtını verdi.