Ermenistan, protokolleri bugün parlamentoya sunuyor

Sarkisyan, Türkiye'nin protokolleri Ermenistan'dan önce oylaması ve onaylaması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokolleri, onay sürecinin başlaması için bugün Ermenistan parlamentosuna sunacaklarını, ancak Türkiye'nin protokolleri Ermenistan'dan önce oylaması ve onaylaması gerektiğini söyledi.

Sarkisyan, Birleşik Krallık'a yaptığı çalışma ziyareti çerçevesinde bugün düşünce kuruluşu Chatham House'da "Güney Kafkasya'da değerler ve güvenlik" konulu bir konuşma yaptı.

Konuşmasında Türkiye ile ilişkilere de değinen Sarkisyan, "geçen yıl içerisinde Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi için ön koşullar olmadan, önemli ilerlemeler kaydedildiğini" belirtti.

"Kapalı sınırların ve ültimatomların zamanının geçtiğinden, geride kaldığından eminim" diyen Sarkisyan, ilişkilerin normalleşmesinin sadece Ermenistan ve Türkiye'ye değil, tüm bölge ve Avrupa'ya yarar sağlayacağını kaydetti.

Sarkisyan, diplomatik ve ikili ilişkilerin kurulması ve gelişmesine yönelik iki ülke arasında imzalanan protokollerin "her iki ülkenin parlamentoları tarafından onay beklediğini" anımsatarak, şöyle konuştu:

"Ermenistan Anayasa Mahkemesinin kararından da görüldüğü üzere, Ermenistan'da protokollerin onay süreci hiçbir gecikme olmadan, normal bir şekilde ilerliyor. Anayasa Mahkemesi kararını oy birliğiyle almıştır. Bu bize, Anayasa Mahkemesinin protokollerin anayasaya aykırı olmadığı kararını verdiğini gösteriyor. Bu karar şimdi Cumhurbaşkanlığında ve parlamentoya sunmak için hazır. Bu toplantının ardından personelime Ermenistan ve Türkiye arasında imzalanan protokolleri, parlamentoya onay sürecinin başlaması için göndermeleri talimatı vereceğim."

Sarkisyan, "Türkiye, üzerinde anlaşıldığı gibi ön koşul olmadan protokolleri parlamentosunda onayladığı takdirde, Ermenistan parlamentosunun protokolleri onaylamaması gibi bir olasılığa imkan vermiyorum" diye konuştu ve Türk yetkililerin parlamentonun siyasi bağımsızlığına dikkat çekerek, çıkacak kararının önceden tahmin edilemeyeceğini söylediklerini kaydetti. Sarkisyan, bunun anlaşılabilir olduğunu ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özellikle kendi partileri içerisinde protokollerin onaylanması için gerekli desteği sağlayabileceklerine inandığını ifade etti.

"Ermenilerden önce Türklerin mi protokolleri onaylaması gerektiği" yönündeki bir soruya karşılık Sarkisyan, "Evet. Ermenistan Parlamentosu protokolleri oylar, eğer Türk parlamentosu oylarsa. Bunun nedeni, siyasi çoğunluğun lideri olarak daha önce de birkaç kez söylediğim gibi, Ermenistan parlamentosunun bu konudaki olumlu tavrını garanti ediyorum. O nedenle önce Türk parlamentosunda oylanmalı, daha sonra Ermeni parlamentosunda oylanmalı, çünkü aksi takdirde kendimizi Ermeni parlamentosunun onayladığı, ancak Türk parlamentosunun reddettiği bir durumda buluruz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir