”Ermenistan'la temasta bulunuyoruz”
Babacan, Mutteki'yle düzenlediği basın toplantısında Türkiye ile Ermenistan ilişkilerini değerlendirdi
ANKARA - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye ile Ermenistan arasında zaman zaman temaslarda bulunulduğunu söyledi.
Babacan, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile düzenledikleri ortak basın toplantısında, Türkiye ile Ermenistan arasında doğrudan görüşmelerin başladığına yönelik bazı basın organlarında çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine, Türkiye'nin Ermenistan'ı tanıyan bir ülke olduğunu, bu çerçevede Ermenistan'la zaman zaman temaslarda bulunulduğunu kaydetti.
Bazı uluslararası toplantılarda Ermenistan'ın bir önceki dışişleri bakanıyla görüşme ve yeni dışişleri bakanlarıyla da selamlaşma fırsatı bulduğunu ifade eden Babacan, burada önemli olanın iki ülke arasındaki ilişkilerin nasıl normalleştirileceğini görüşmek olduğunu söyledi. Babacan, şöyle devam etti:
"Sorunlar vardır, güncel sorunlar vardır, 1915 olaylarıyla ilgili görüş ayrılıkları vardır ancak bunların yine diyalog yoluyla ele alınması, bizim tüm Orta Doğu ve bölgedeki sorunlara yaklaşımımızda olduğu gibi temel esastır. Diyalog temel esastır."
"Diyalog yoluyla ele alınmasını destekliyoruz"
Dış İşleri Bakanı Ali Babacan, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile görüşmede İran'ın nükleer programıyla ilgili istişarelerde bulunduklarını belirtti.
Dışişleri Bakanı Babacan, İran'ın nükleer programına ilişkin olarak, Türkiye'nin bu konunun diyalog yoluyla ele alınmasını desteklediğini belirterek, sürecin başarıyla devamının gönülden arzu edildiğini söyledi.
Cenevre'de yarın yapılacak toplantının önemli olacağını ifade eden Babacan, toplantı öncesinde, bu konuda görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti.
Babacan, "Türkiye, bu konunun diyalog yoluyla ele alınmasını desteklemektedir ve son iki aylık süre içerisinde tarafların önce Tahran'da bir araya gelmesi ve daha sonra farklı temasların sağlanması ve şimdi Cenevre'de olacak bu görüşme, Türkiye'nin desteklediği bir süreçtir" diye konuştu.
Türkiye'nin bu son paketi hazırlayan 6 ülkenin altısıyla da diyalog içinde olan ve bu konuları istişare eden bir ülke olduğunu belirten Babacan, son 10 günde Avrupalı meslektaşları ve Amerikan yönetiminden yetkililerle farklı görüşmelerde bulunduğunu ve İran'ın nükleer programının da görüşülen konulardan biri olduğunu belirtti.
Babacan, şunları kaydetti:
"Biz bu konuda çok açık, net prensipler çerçevesinde hareket ediyoruz. Biz diyoruz ki egemen, bağımsız her ülkenin barışçıl amaçlarla kullanılacak nükleer teknolojiye sahip olması en doğal hakkıdır, ancak bölgemizde nükleer silahlara da karşıyız. Bu konuyla alakalı güven unsurunun mutlaka pekiştirilmesi gerekiyor. Karşılıklı güvenin geliştirilmesi için diyalog ve istişare temel yöntem. Biz her temasımızda diyalog, diyalog, diyalog diyoruz. Sürecin başarıyla devamını gönülden arzu ediyoruz."
ABD Başkanı George Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley ile yaptığı görüşmede, Mutteki'ye iletilmek üzere bir mesajın verilip verilmediği sorusuna Babacan, Cenevre'de yapılacak toplantıya AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili ve 6 siyasi aktörle ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi William Burns'un katılacağını hatırlatarak, "Bütün bu konuları kendi aralarında değerlendirip, konuşacaklardır diye düşünüyorum" dedi.
Mutteki: Süreç güzel ve ileriye dönük gelişmeleri kapsıyor
Mutteki de konuşmasında, Babacan ile görüştükleri konulardan birinin İran'ın nükleer çalışmalarıyla ilgili son durum olduğunu belirtti.
Konuk Bakan, "Biz bu konuda sürekli istişare içindeyiz. Türkiye her zaman İran'ın nükleer faaliyetlerini takip ediyor ve biz burada Türkiye'nin İran'ın nükleer faaliyetleriyle ilgili yapıcı tutumuna teşekkür ediyoruz" dedi.
"İran uranyum zenginleştirme faaliyetinden vazgeçmeye hazır mı?" şeklindeki soru üzerine Mutteki, yeni müzakere sürecinin olumlu olduğunu ifade ederek, "Süreç şekil olarak güzel ve ileriye dönük gelişmeleri kapsıyor. Umarım bu şekildeki iyiye gidiş, içeriğe de yansır" diye konuştu.
"Müzakereler bu şekilde devam ederse iyi bir sonuç çıkacağını umuyoruz" diyen Mutteki, 6 ülkenin yazdığı mektupta da ortak bir anlaşmaya varılmasının söz konusu olduğunu kaydetti.
Mutteki, "Yarınki görüşmelerde, karşı taraftan İran uranyum zenginleştirmesini dondursun, BM yaptırımlarını donduralım teklifi gelirse, İran nasıl yanıt verecek?" şeklindeki soru üzerine de, Türkçe olarak, "Acele etmeyin lütfen" diye yanıt verdi.
ABD'nin yarınki müzakerelerde bulunmasıyla ilgili soruyu da Mutteki, şöyle yanıtladı:
"Amerika'nın temsilcisinin yarınki müzakerelerde hazır bulunmasını, bahsettiğim 'şekille' ilgili gelişmeler açısından olumlu olarak değerlendiriyorum. Umarım, şekille ilgili bu olumlu yaklaşım içeriğe de yansır."