Eroğlu: HES konusunda çok büyük oyunlar dönüyor

Bakan Eroğlu, "Santrallerin yapılmasını istemeyen bir lobi var" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, hidroelektrik santralleri (HES) konusunda çok büyük oyunlar döndüğünü belirterek, "Herkesin dikkatli olması gerekiyor. Santrallerin yapılmasını istemeyen bir lobi var. Türkiye'nin iklim durumuna bakınca bunların yapılmasının zaruri olduğu açıktır" dedi.

Bakan Eroğlu, Rixos Otel'de yapılan Valiler Toplantısı'nda, bakanlığın çalışmaları hakkında slayt eşliğinde bilgi verdi.

Çevre ve Orman Bakanlığının, çevreye ilişkin çalışmaları nedeniyle valiliklerle en fazla diyalog kuran bakanlık olduğuna dikkati çeken Eroğlu, içme suyu, katı atık bertarafı, ağaçlandırma gibi pek çok alanda eylem planlarını tamamladıklarını anlattı.

Su havzalarının rehabilitesini içeren planlar üzerinde çalışıldığını belirten Eroğlu, Ergene, Gediz ve Van Gölü gibi önemli havzalara ilişkin planların tamamlandığını anlattı.

Çevre izinlerinin tümümün elektronik ortamda verilmesine ilişkin çalışma yürüttüklerini ifade eden Eroğlu, sistemin Nisan ayından itibaren uygulamaya gireceğini bildirdi.

Ülkede, mavi bayraklı plaj ve marinaların sayısının giderek arttığına dikkati çeken Eroğlu, bu durumun turist sayısına da olumlu yansıdığını ifade etti.

"HES'ler konusunda çok büyük oyunlar dönüyor"

HES yapımına ilişkin ihaleler ve çalışmalara da değinen Eroğlu, işletmeye açılan HES'lerin toplam kurulu gücünün 14 bin 11 megavatsaat olduğunu, elektrik üretim kapasitesinin ise yılda 50 milyar kilovatsaat olarak gerçekleştiğini söyledi.

HES'lerin ve barajların ülke için çok gerekli olduğunu belirten Eroğlu, şöyle konuştu:

"HES'ler konusunda çok büyük oyunlar dönüyor. Herkesin dikkatli olması gerekiyor. Santrallerin yapılmasını istemeyen bir lobi var. Türkiye'nin iklim durumuna bakınca bunların yapılmasının zaruri olduğu açıktır. Neden? Çünkü Türkiye suyu ancak kış aylarında alabiliyor. Barajlar, santraller olmazsa suyu nerede biriktirip, yaz aylarında kentlere vereceksiniz? Bu suyu kentlere verirken enerjisinden faydalanmak gerekiyor öyle değil mi? Barajlar ve santraller bunun için gerekli işte."

Eroğlu, KKTC'ye su verilmesine yönelik çalışmaların da sürdüğünü belirterek, "Hattın geçeceği bölgede kayaların mukavemeti çok fazla. Bu nedenle ilk defa askıda boru uygulaması yapacağız. KKTC'ye 75 milyon metreküp su vermeyi planlıyoruz" diye konuştu.