Eroğlu'nu terletecek soru Oran'dan geldi

Oran, Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun açık kalan mikrofondan duyulan CHP’li Buca Belediyesine yönelik sözlerini TBMM gündemine taşıdı. 

Oran, Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Oran, İzmir Buca Gölet'te hafta sonunda Yörük Şenliği'ne katılan Eroğlu’nun, yanındaki AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay ile yaptığı sohbetin açık kalan mikrofon dolayısıyla basına yansıdığını anımsatarak şöyle dedi: 
“Buna göre siz konuşurken elektriklerin kesilmesi üzerine İl Başkanınız ‘Buca Belediye Başkanı elektrikleri kesiyor. Afedersin, … gidin benim tesisimden' diyor’ diye konuşunca sizin, ‘Tamam, ona da cezasını verelim. O tesis onaysızsa alalım elinden. Siz cezaları alın. Derhal alalım elinden. Bu hareketi yaptığı için de cezalandıralım. Bana dilekçe versinler. Ben bu esnada iptal edeyim onun şeyini de, atayım’ karşılığını verdiğiniz tartışmasız bir biçimde kameralara yansımıştır.” 
Oran, Bakan Eroğlu’na şu soruları yöneltti: 
"Bu sözleriniz hükümetinizin uyguladığını iddia ettiği ‘ileri demokrasi’nin emareleri midir? AKP’nin elinde olmayan belediyelere uygulanan baskıların nedeni ileri demokrasi midir? 
Bu tavrınızın, muhalefetin elinde olan belediyelere negatif ayrımcılık yapmanızın göstergesi olduğu yönünde kamuoyunda oluşan algının gerçeklik payı nedir? 
‘Ona da ceza verelim’ demenizden dolayı daha önce de bu tür cezalar verdiğiniz anlaşıldığından bunların sayısı kaçtır, bu şekilde kaç belediye başkanına, yöneticisine idari ceza verdiniz? Bunların muhatapları ve cezaya konu işlemler nelerdir? 
Bugüne kadar bu şekilde sizin deyiminizle iptal ettiğiniz, el koyduğunuz tesis sayısı kaçtır, bunlar hangi il/ilçede hangi siyasi parti yönetimindeki belediyelere aittir? 
İl başkanlarınızla olan günlük konuşmalarınızda muhataplarınız bu tür küfürlü ifadeler kullanarak mı sizinle iletişime geçerler? 
Katıldığınız bu etkinliği düzenleyen dernek hangisidir? Dernek söz konusu etkinlik için Buca Belediyesi’nden izin isterken siyasetçilerin katılmaması koşuluyla izin aldığı halde buna aykırı davranarak sadece sizi çağırmasının gerekçesi nedir?"