Erzurum kış sporlarında model kent olma yolunda

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bekir KORKMAZ / 2011 Uluslararası UNIVERSIAD Kış Oyunları Genel Koordinatörü

Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'nın 25'ncisinin gelecek yıl Erzurum'da yapılacak olması, aynı zamanda Türkiye'nin kar'ı kar'a çevirme çabalarının da önemli bir adımını oluşturuyor. Dokuz ayı kış olan bir kent düşünün. Yüksek rakımı ile nüfus yoğunluğu olan bölgelerden uzak olması  ve uzun kışı birleşince ekonomisi bir türlü istenilen seviyeye gelemiyor. Ama bir gün, birilerinin, 'doğal koşulları değiştiremeyeceğimize göre; yararlanmanın yolunu arayalım düşüncesinden hareketle' ortaya attığı kış turizmine ivme kazandırma çabalarının başlaması Erzurum'a büyük ufuklar açtı.

Palandöken Dağı'nda kış turizminin ivme kazanmasının hemen ardından, ikinci girişim olarak 2011Uluslararası  ÜNİVERSİAD Kış Oyunları kazanıldı. Kente birkaç yıl içinde 60 milyon dolar yatırım yapıldı. Kış sporlarıyla ilgili bir çok tesisin yapımı tamamlandı ya da önemli ölçüde fiziki gerçekleşme sağlandı. Neler mi yapıldı? Bin kişilik curling salonu elektirik sistemi dışında tamamlandı. 2 bin 500 kişilik buz pateni salonunun duvar imalatı bitmek üzere.3 bin kişilik ve 500 kişilik buz hokeyi salonunda tesisat döşeniyor. K-95 kulesi, K-125 kulesi, hakem kulesi 100 yataklı basın merkezinin kaba inşaatı tamamlandı. Kandilli'de Atış poligonları, köprü ve hora evi güç kaynağı ile birlikte tamamlandı. Konaklı'da pist düzenleme çalışmaları  ile Palandöken' de 3 liftin testleri tamamlandı. Suni kar yapımı ile snowboard  yarışlarının yapılacağı pist çalışmaları da mayısta devam edecek.

Ülkemizde birçok sanayi kentinin gelişmesinden sonra Erzurum'da, spor endüstrisiyle ismini duyurup, çığır açacak. Çalışmaların tamamlanmasıyla spor endüstrisinde ilk sırayı alacak olan Erzurum'un gelecek 50 yılını kurtaracağını söyleyebiliriz. Kar ve buz kentinin kış sporlarında, marka, model kent olmasıyla halkın gelir seviyesi yükselecek, göçün önüne geçilecek. Hatta gelişmeler çevre illere de avantaj sağlayacak. Sadece çevre iller nemalanmayacak, bu tesisler ülke genelinde olmadığı gibi, komşu ülkelerde de yok. Dolayısıyla komşular da bu nimetlerden faydalanacak. Ancak, Erzurum,  bu süreci çok iyi planlayıp uygulamalı. Halkta da, bilinç oluşturabilmek için şimdiden geziler düzenleyip turizmin önemi anlatılmalı. Bunun doğru algılanmasında yerel yönetimlerin ve sivil toplum örgütlerinin de  payı  büyük olacak.

Peki ama neden Erzurum? Erzurum  bir üniversite şehri. Aynı  zamanda Anadolu'nun Doğu kapısı. Kentin coğrafik yapısı kış sporlar için uygun. Spor salonlarının merkeze yakın olması, kayak pistlerinin ve kar kalitesinin yüksek oluşu. Anadolu'nun buz kentinde, bu özellikleriyle bütünleşen hizmet. Bu coğrafik yapı UNİVERSIAD'ın burada yapılması doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Burası uluslararası spor yöneticilerinin de memnun kaldıkları yer.  2011 UNIVERSIAD için yaklaşık  60 ülkeden, 3 bine yakın sporcu katılımının beklendiği Erzurum'da,  heyecan her geçen gün artıyor. Güzel şeyler olacak. Bu organizasyonu bir bayrama dönüştürmek için elimizden geleni yapmalıyız. Bu fırsatı sürdürülebilir kalkınmaya dönüştürelim ve bu söylediklerimizin arkasını dolduralım.

Bu konularda ilginizi çekebilir