Esad'a karşı ortak hareket kararı

İkili, Suriye ve Irak'taki gelişmeleri ayrıntılı ele alarak Suriye'de terör örgütü ve Esad'a karşı ortak hareket edileceği yönünde vurgu yaparken, Erdoğan, Bağdat yönetimine silah desteği verilmesine karşı olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEWPORT - Galler'de yapılan NATO zirvesinde beklenen buluşma gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama 15 ay sonra ilk kez baş başa görüştü.

İkilinin TSİ 17.15'te gerçekleşmesi planlanan görüşmesi 17.05'te başladı ve yaklaşık 1 saat 25 dakika sürdü.

Erdoğan ve Obama görüşmenin yarım saatini başbaşa görüştü. Görüşmede, Suriye ve Irak'taki gelişmeleri ayrıntılı ele alınarak Suriye'de terör örgütü ve Esad'a karşı ortak hareket edileceği yönünde vurgu yapıldı.

İki lideri, Irak'ta tüm kesimleri kucaklayan bir hükümetin ivedilikle kurulması ve Suriye'de Cenevre Bildirisi doğrultusunda gerçek bir siyasi dönüşüm gerçekleştirilmesinin büyük önem taşıdığı hususunda mutabık kaldıklarını ifade etti.

Erdoğan ve Obama görüşmede, bölgedeki kaos ortamından nemalanan terör örgütlerine ve Şam rejimine karşı ortak mücadele konusunu da masaya yatırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Obama, Filistin'deki ateşkesi kalıcı hale getirmeye yönelik çabaları destekleme hususunda da görüş birliği içinde olduklarını belirtti.

Irak ve Suriye'deki terör örgütlerine karşı kapsamlı bir strateji geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, Suriye ve Irak'taki bölgesel güvenlik ve ıstikrarı tehdit eden şiddet ortamına karşı bütüncül bir yaklaşımla kararlı adımlar atılması gerektiğine işaret etti.

Yurda döndü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi için bulunduğu Galler'den, özel uçak "TUR" ile saat 23.35'te İstanbul'a geldi. 

Erdoğan'ı, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu ve diğer ilgililer karşıladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da İstanbul'a geldi. 

Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcılığına atanması beklenen Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın eşlik ederken, ABD Başkanı Obama'nın yanında Dışişleri Bakanı John Kerry hazır bulundu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir