Eskişehir Tepebaşı Belediyesi ‘Kent Enstitüsü’ kuruyor

Köy enstitüleri projesinden esinlenen Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, Kent Enstitüsü kuruyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Soner CAVKAYTAR

ESKİŞEHİR - Tepebaşı Belediyesi köy enstitülerinden esinlenerek, yüzbinlerce insanın yararlanacağı Kent Enstitüsü kuruyor. Anadolu Üniversitesi tarafından hazırlanan modüllerle uzaktan eğitim modeliyle eğitim verecek Kent Enstitüsü’nde ilçede yaşayan 350 binden fazla kişi internet üzerinden; işaret dili, ev ekonomisi, para yönetimi, çiçek yetiştiriciliği, ev hayvanları bakımı, mutfak becerileri, sağlık önerileri, elektronik cihaz kullanımı ve benzeri konularda eğitim görürken, örgün eğitim ayağı, sayısı 30’u aşan belediyeye ait beldeevlerinde yapılacak.

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, ücretsiz ve online eğitimlerin önümüzdeki aylarda başlayacağını belirterek, “2001 yılından beri mezunlarıyla sık sık bir araya geldiğimiz köy enstitülerinin işleyişinden esinlendiğimiz bu model ile ilçede yaşayan herkesin eğitim almasını sağlarken, zamanla köy enstitülerinin gerçek değerlerinin oluşturulması yönünde ilk adımlarımızı attık. Belediyemizin 30 beldeevinden şimdiye kadar 100 bin kadın yararlandı. Amacımız kadını evden çıkarmak, üretken hale getirmekti. Kadınlarımız beldeevlerinde moral kazanıyor, sosyalleşiyor, psikolojik olarak rahatlıyor ve evine moralli dönüyor. Şimdi amacımız uzaktan eğitim portalıyla daha fazla insana ulaşmak, beldeevlerindeki örgün eğitimle mükemmelleştirmek, herkesi üretime katmaktır” diye konuştu.

Tepebaşı nüfusuyla 30 ilden daha büyük bir yerleşim

Sosyal belediyecilik anlayışını daha ileri noktalara taşımak istediklerini ve yatırımlarını sürdürdüklerini ifade eden Ataç, 6 milyon TL yatırımla 100 bin kişilik spor kompleksinin yakın tarihte hizmete gireceğini vurguladı. 30 dönümlük alanda 57 villadan oluşan Yaşam Köyü’nde engelli ve yaşlıların; bakım, eğitim, nitelikli boş zaman, spor, sanat, sağlık, müzik, üretim gibi alanlarda faaliyetlerde bulunduğunu kaydeden Ataç, “Tepebaşı, nüfusuyla 30 ilden daha büyük bir yerleşim birimidir. 2009’dan bu yana 60 tesis açtık. İnsanların, özellikle gençlerin boş zamanlarını verimli kullanmaları konusunu önemsiyoruz. Bu amaçla özellikle spor alanında birçok yatırım yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Bu amaçla, içinde bir dijital müze olan, alternatif sporların yapılabileceği bir spor alanı projemiz devam ediyor. Bir başkası da Engelli Kültür Merkezi olacak. Burada engelli çocuklarımız eğitim, sağlık, sanat, spor gibi alanlarda faaliyetlerde bulunacak, diğer çocuklarla kaynaşmaları sağlanacak ve hayata kazandırılacak. Şimdiye kadar çok sayıda konser veren Tepebaşı Çocuk Senfoni Orkestrası burada faaliyetlerini sürdürecek” diye konuştu.

DİŞÇİDEN KORKAN ÇOCUKLAR İÇİN PSİKOLOG

Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde tüm okullardaki çocukların taramasının yapıldığını anlatan Ataç, “Burada 4’üncü sınıftan başlayıp daha alt yaş gruplarına kadar çocuklarımızın ağız ve diş sağlığına ilişkin hizmet veriyoruz. Şimdiye kadar gelen hasta sayısı 30 bini geçti. Bu birimde dişçiden korkan çocuklarımız için onları ikna eden bir psikolog görev yapıyor. Çocuklarımız ziyaret ettiğinde sağlıkla ilgili bir bilgilendirme eğitimi de alıyorlar ve çürük oranı giderek düşüyor” dedi.

KIZILİNLER’E 400 MİLYON EUROLUK YATIRIM YAPILABİLİR

Kızılinler Termal Turizm Bölgesi için proje geliştirebile ceklerini kaydeden Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, “Kızılinler Bölgesi 400 milyon euroluk yatırımın yapılabileceği, önemli termal potansiyeli bulunan bir alan. Toplam 6 bin yataklı tesisler ve yanında diğer donatıların yapılabileceği bir bölge. Arazi tahsisi ihaleleri yapıldı ancak ilgi görmedi. Burada Avrupa’daki örneklerinde olduğu gibi hastane ve otel ağırlıklı yatırımlar yapılabilir. Tepebaşı Belediyesi olarak biz alanın tahsisi halinde gerekli projeleri yapar ve yatırımcıları bölgeye çekmek üzere çalışma yapabiliriz” şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir