Eskisi gibi kredi dağıtamayacaklar

Sanayi Bakanı Ergün, finansal istikrarın önemine işaret ederek, "Bankalar her yere 'kısa günün karı' diyerek fon transferi yapmayacaklar" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, finansal istikrarın önemine işaret ederek, "Bankalar her yere 'kısa günün karı' diyerek fon transferi yapmayacaklar. Bankalar kendi batık şirketlerine, sahip olduğu şirketlere finansman aktarmayacaklar. Kredileri alabildiğine geri dönmeyecek şekilde dağıtmayacaklar. Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu bunları yakın kontrol altında tutarsa, gelişmelere göre tedbir alırsa, bu hepimiz için iyidir" dedi.

Sivaslı Sanayici ve İşadamları Derneği'nin düzenlediği toplantıda konuşan Ergün, Türkiye'nin büyüme ve dış ticaret rakamlarının açıklandığını anımsatarak, bu rakamların, Türkiye ekonomisinin ne kadar güçlü dinamiklere sahip olduğunu, ekonominin ne kadar iyi yönetildiğini ve özel sektörün nasıl bir dinamizme sahip olduğunu gösterdiğini anlattı.

Bu başarının, hükümetin olduğu kadar, yatırım, üretim ve ihracat yapan özel sektörün de başarısı olduğunu vurgulayan Ergün, "Zira büyümenin lokomotifi yine özel sektör olmuştur. Bu ülkenin büyüme, üretme ve zenginleşme heyecanına sahip çıkan tüm işadamlarımızı kutlamak istiyorum" dedi.

Ergün, 2009 yılının son çeyreğinde yüzde 6'lık bir büyüme varken, 2010'un son çeyreğinde yüzde 9,2 oranında büyümenin son derece önemli bir gösterge olduğunu belirterek, böyle bir başarının Türkiye gibi özel sektörü ve iç dinamikleri güçlü, ekonomisi iyi yönetilen, siyasi istikrar ve güven ortamını temin eden bir ülkede ortaya çıkabileceğini söyledi.

Yatırımların artıyor olmasının, reel kesimin geleceğe umutla baktığını ve büyümenin önümüzdeki süreçte de devam edeceğini göstermesi bakımından son derece önemli olduğunu kaydeden Ergün, "2011 yılının ilk aylarına ait kapasite kullanım oranı, sanayi üretim endeksi, ihracat artışı gibi öncü rakamlara bakıldığında, büyüme trendinin 2011 yılında da devam edeceğini görüyoruz. Yine 2011 yılının ilk 3 ayında, ihracat rakamlarında yüzde 25'ler civarında artış olduğunu görüyoruz. İnşallah, bu yılın sonunda, ihracat rakamında 2008'deki rakamı yakalamış olacağız. 2008 yılında ihracatımız 132 milyar dolardı" diye konuştu.

İnşallah büyüme daha tempolu devam edecek

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin küresel krizden önce 27 çeyrek üst üste büyüme rekoru kırdığını ifade ederek, şimdi yeni bir büyüme dönemine girildiğini, ekonominin 5 çeyrektir büyüdüğünü anlattı. Ergün, "İnşallah yeniden 30-40 çeyrek gibi yüksek bir büyüme temposuyla devam edecek" dedi.

Dünyada olağanüstü bir gelişme olmazsa, Türkiye'nin mali ve finansal yapısının, sürdürülebilir bir büyüme süreci için son derece iyi durumda olduğunu vurgulayan Ergün, şunları kaydetti:

"Bazen bankacılık sektörü ile ilgili tedbirler alınıyor. Dolayısıyla bankalar bu tedbirlere karşı serzenişte bulunuyorlar. Ama bu tedbirler ve önceden aldığımız tedbirler olmasaydı, Türkiye ekonomisi bu ekonomik krizin içinden biraz zor çıkardı. Finans sektörü ekonominin üzerine yıkıldığı zaman onun altından kalkmak

Bankalar her yere 'kısa günün karı' diyerek fon transferi yapmayacaklar. Bankalar kendi batık şirketlerine, sahip olduğu şirketlere finansman aktarmayacaklar. Bunun bir şekilde denetlenmesi lazım. Kredileri alabildiğine geri dönmeyecek şekilde dağıtmayacaklar. Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu bunları yakın kontrol altında tutarsa, gelişmelere göre tedbir alırsa, bu hepimiz için iyidir.

Bu önlemler bizim finansal istikrarımızı sağlayacak önlemlerdir. Kısa vadeli mevduatla, uzun vadeli kredilerin finansmanını ne zamana kadar sürdürebilirsiniz? Mevduatlar kısa vadeli, krediler uzun vadeli? Ne olacak bu, nasıl çevrilecek? O zaman mevduat vadelerinin de uzaması icap eder. Kredi ile mevduat vadesi arasında bir denge kurulması lazım. Bankacılık sektörüyle ilgili çalışmalar finansal istikrarın sağlam ve sürdürülebilir olması için çok önemli."

Ergün, 8 yıldır oluşturdukları güven ve istikrar ortamını korumak için, ekonomiyi yakından takip ettiklerini, gerekli her türlü tedbiri önceden aldıklarını belirterek, "Hasta olduktan veya ilerledikten sonra alınan tedbirler işe yaramıyor" dedi.

Kitabı okudum

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Ergenekon" soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Ahmet Şık'ın internette yayımlanan "İmamın Ordusu" adlı kitap taslağını okuduğunu söyledi.

Ergün, Sivaslı Sanayici ve İşadamları Derneği'nin toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin "Ergenekon" soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Ahmet Şık'ın internette yayımlanan "İmamın Ordusu" adlı kitap taslağını okuyup okumadığını sorması üzerine Ergün, "Okudum, dün gece böyle bir hızlı okumayla gözden geçirdim" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, "Kitabı nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Türkiye'de o tarzdan kitaplar var. Kitap, zaten başka kitaplardan birçok alıntılarla dolu. Ama kitap üzerinden yapılan tartışmanın mecrası doğru değil. Sorunun, kitabın kendisinden kaynaklandığını zannetmiyorum. Kitabın öncesindeki bağlantılarla ilgili sorun olduğu anlaşılıyor. Dolayısıyla kitap üzerinden tartışma yapmak bizi bir sonuca götürmez. Bu nevi kitaplar Türkiye'de bir hayli var.

O kitaplardan birçok alıntılar var. Kitabın konsepti kabul edilmeyebilir, insanlar bunu beğenmeyebilirler. Bir cemaatin hakkındaki spekülasyonları kitaplaştırmak veya devam eden bir davayı başka bir mecraya doğru sürükleyecek mesajlar vermek, bir kitabın içinde kabul edilebilir şeyler değil. Ama bunu yapan çok sayıda kitap var. Başka kitaplar da var. O yüzden kitap üzerinden değerlendirme yapmanın kamuoyunu hatalı bir sonuca götürdüğü anlaşılıyor. Kitabın öncesindeki bağlantıların ne olduğunu bilmiyoruz."

Kitabın mı öncesindeki bağlantıların mı yargılandığının bilinmediğini, bu konular kamuoyunda aydınlandıkça sonucun daha da netleşeceğini belirten Ergün, "Bunları da iddianamede göreceğiz. Kitabın taslağının iddianamedeki yerinin de ne olacağını bilmiyoruz. Kitap öncesi bağlantıların iddianamedeki yerinin ne olacağını bilmiyoruz. Dolayısıyla şimdi herkes eksik bilgi veya kitabın taslağıyla bir sonuca gitmeye, yorum yapmaya çalışıyor. Bunlarla bir sonuca gitmek çok mümkün olmaz. Kitap, bütün bir meseleyi kavramaya, kamuoyu açısından kafi gelmeyebilir. Biraz da iddianamede hangisinin ne kadar ve ne bağlamda yer alacağının görülmesi lazım" diye konuştu. 

Neden tedirginlik duyayım

Bakan Nihat Ergün, "İstanbul 12. Ceza Mahkemesi'nin kitabın nüshalarını bulunduranların teslim etmemesi halinde örgüt suçu işlemiş olacağına ilişkin kararı var. Kitabı internetten indirirken herhangi bir tedirginlik duydunuz mu?" sorusunu "Hayır. Niye tedirginlik duyayım" diye yanıtladı.

Bu kararın yanlış yorumlandığını belirten Ergün,  "Türkiye'de şunu herkesin görmesi icap ediyor ki, bazı şeyleri gizli saklı yapmak da mümkün değil. 21. yüzyıl, gizli bir faaliyet yapmanın neredeyse mümkün olmadığı bir yüzyıl. Birisi 'Ben gizli bir iş yapmak istiyorum' derse, o mümkün olmuyor." dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir