”Et fiyatları daha da fazla artacak”

Türkiye Ziraatçiler Derneği Genel Başkanı Yetkin, "20 tane firmaya izin verirseniz, o 20 firma et piyasasını belirler" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Türkiye Ziraatçiler Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, dün çıkarılan tebliğle, et fiyatlarının daha da fazla artacağını iddia ederek, "Çünkü asıl tekelleşme, Türkiye'de bu uygulamayla ortaya çıkacak" dedi.
Yetkin, düzenlediği basın toplantısında, dün yayımlanan, ithal edilen kasaplık hayvanlardan alınan gümrük vergisinin düşürülmesine ilişkin tebliğle Türkiye'de 15 yıl önce yüzde 135 olan söz konusu gümrük vergisi oranının yüzde 40'a indirildiğini hatırlattı. 
Tebliğin kasaplık canlı hayvan dışında herhangi bir ithalatı içermediğini ve bunun olumsuz bir durum olduğunu belirten Yetkin, uygulamayı doğru bulmadığını, et fiyatlarının bu şekilde düşmeyeceğini savundu ve şöyle konuştu:
"Bu uygulamayla et fiyatlarının daha da fazla artacağını söylüyorum. Neden? Çünkü, asıl tekelleşme Türkiye'de bu uygulamayla ortaya çıkacaktır. Tekeli biz kendimiz yaratmış oluyoruz. 20 tane firmaya izin verirseniz, o 20 firma et piyasasını belirler.
Ankara'da 160 bin olan hayvan sayısı 70 bine, Konya'da da aynı şekilde 70-80 binlere düştü. Türkiye'de damızlık hayvan yok, besilik hayvan yok. Besi hayvanı da Türkiye'ye getirilemiyor, çünkü Türkiye'de şap hastalığı var ve şap hastalığı mutasyon geçirdi, Türkiye'de aşısı yok. Aşısı olmayınca hastalık bulaşabilir diye yurt dışından hayvan getirilemiyor."
EBK'nın Ankara'daki 3 mağazasıyla et fiyatlarının düşürülemeyeceğini ifade eden Yetkin, "EBK eskisi gibi güçlü olsaydı, piyasayı regüle edebilseydi olabilirdi ama böyle bir gücü yok" dedi.
Yetkin, Türkiye'de yıllık 1 milyon 200 bin ton et tüketildiğini, üretimin ise 416 bin olduğunu kaydederek, TÜİK rakamlarına göre her geçen gün et üretiminin düştüğünü ve hayvan sayısının mutlaka artırılması gerektiğini söyledi. 
Yetkin, "Et fiyatları 1 gün düşer, 3 gün düşer, 15 gün yükselir. 1 gün düşer, 1 ay yükselir. Et ithalatı kararından önce et fiyatları daha ucuzdu, şimdi daha pahalı. Benim yüreğim acıyor, Türkiye kendi hayvancısını, üreticisini 15 yıl önce korumaya alırken, bugün bu karar kaldırılıyor ve Türkiye açık pazar haline getiriliyor, yazık. Bu süreç çok kötü yönetildi" diye konuştu.
Buğday fiyatları
Rusya'daki yangınlar ve Ukrayna'da üretimin düşmesiyle dünyada buğday fiyatlarının arttığına da dikkati çeken Yetkin, Türkiye'nin buğday tüketiminin de 18 milyon ton değil, 19 milyon ton olduğunu belirtti. 
Türkiye'nin geçen yıldan kalma 1,2 milyon tonluk stoğunun bulunduğunu, ayrıca TMO'nun elinde de, satın aldığı 965 bin ton buğday olduğunu kaydeden Yetkin, "Eğer geçen seneden kalma stok olmasaydı Türkiye'nin işi gerçekten zordu" dedi. 
Türkiye'de buğdayda kalite sorunu yaşandığını ve bu sorun nedeniyle her yıl dahilde işleme rejimi kapsamında buğday ithal ettiğini anlatan Yetkin, Türkiye'nin son 15 yılda buğday üretiminin 15-20 milyon ton olduğunu ve her yıl 1 milyon ton üretimin artırılmasının gerektiğini söyledi.  
Yetkin, "Türkiye'nin elinde 20 milyon ton buğday üretimi var ve önümüzdeki Nisan'a kadar bunu kullanmak zorundayız. TMO'nun bu konuda çok bilinçli, planlı bir program izlemesi gerekli" diye konuştu.
Bu konularda ilginizi çekebilir