”Et fiyatlarının düşmesi için acil planlamaya ihtiyaç var”

Yalçıntaş, et ithalatı için Et ve Balık Kurumu tekeli yerine, entegre et tesislerine de ithalat ve kesim izni verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, et fiyatlarının düşmesi için acilen yeni bir planlamaya ihtiyaç bulunduğunu belirtti.

Yalçıntaş açıklamasında, hükümetin artan et fiyatlarını düşürmek için canlı hayvan ithalatı kararının doğru olduğunu, ancak fiyatların düşmesi için acilen yeni bir planlamaya ihtiyaç bulunduğunu ifade etti.

Et ithalatı için Et ve Balık Kurumu tekeli yerine, tesis kapasitesi yüksek, konuya hakim entegre et tesislerine de ithalat ve kesim izni verilmesi gerektiğinin altını çizen Yalçıntaş, canlı hayvan ithalatı yapabilecek bilgi, altyapı ve tecrübeye sahip bu işletmelere müsaade edilmesinin yerinde olacağını bildirdi.

Yalçıntaş, Türkiye'de azalan canlı hayvan miktarları göz önünde bulundurularak, mevcut hayvan sayısını korumak ve artırmak adına da stratejiler geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Yanlış tespit ve verilen teşviklerin yanı sıra meraların yeterince korunmaması, ayrıca kuraklığa bağlı olarak besicilerin zarar etmesi gibi faktörlerin bugünkü ortamı oluşturduğunu belirten Yalçıntaş, şunları kaydetti:

"Türk halkı, ancak spekülatörler ortadan kaldırılıp, besicilik cazip hale getirildiğinde gerçek fiyatıyla et yiyebilir ve et fiyatında istikrar sağlanabilir. İthalat yapılırken, gelecek yıllarda da aynı sıkıntıların yaşanmaması için üretimi bugünden artırmalıyız. Dünyada 5 dolar olan kemikli karkas etin Türkiye'de 12 dolara satılması kabul edilemez. Dünyanın en pahalı etini yiyoruz. Sadece Et ve Balık Kurumu tarafından yapılan ithalat, maalesef fiyatları makul seviyelere çekmeye yetmedi."

Lokanta, restoran ve catering firmalarının et fiyatları nedeniyle ciddi sıkıntı içinde olduğuna işaret eden Yalçıntaş, rekabet koşullarında yemek firmalarının, et fiyatlarındaki artışı müşterilerine yansıtmasının mümkün olmadığını, böyle olunca da kayıt dışılık ve kaçak hayvancılığın körüklendiğini ifade etti.

"Hayvancılığı profesyonel hale getirmemiz gerekiyor"

Canlı hayvan politikasının gözden geçirilmesinin önemine işaret eden Yalçıntaş, "Bir an önce hayvancılığı profesyonel hale getirmemiz gerekiyor. 'İki hayvan bu kişide, üç hayvan komşusunda' sistemiyle bu iş olmaz. Canlı hayvancılık politikaları baştan aşağı gözden geçirilmeli" değerlendirmesinde bulundu.

Yalçıntaş, Türkiye'de et fiyatlarının Avrupa ülkelerinden 3 kat fazla olduğu için tüketiminin de düşük düzeyde gerçekleştiğini belirterek, önemli bir protein kaynağı olan et tüketiminin AB ülkelerinde kişi başına yılda 30 kilogramın üzerinde, Türkiye'de ise 5 kilogramın altında olduğunu hatırlattı.

Et ithalatının fiyat dengesi sağlandıktan sonra durdurulması gerektiğine de işaret eden Yalçıntaş, ithalatın sadece şu andaki piyasayı dengelemek için yapılması, damızlık canlı hayvan ithali ile kalıcı çözümlere gidilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir