Euro, altını yalnız bıraktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Nazlı Gökçe MİS - TROY KIYMETLİ MADEN TİCARETİ AŞ

Geçtiğimiz hafta altın ağırlıklı olarak 1190-1210 dolar/ons bandında dalgalanarak seans sonunda kırmızıda dengelendi. Yükselen euro/dolar paritesi ve yüzde 10'a yakın kıymet kazanan ham petrolden destek alamayarak yüzde 0.30 kaybetti. Fakat paladyum yüzde 0.25 oranında değerlenerek ayrıştı.

Altın haftaya 1207 dolar/ons seviyesinden ayı piyasasının etksinde giriş yaptı. Salı günü Asya’daki darbenin ardından, ABD’nin perakende satış rakamlarındaki yüksek beklentiyi, aşağı yönde fiyatlayan yatırımcılarla haftanın en kötü fiyatı olan 1183.70 dolar/ons’a kadar yuvarlandı. Ancak hem perakende satışlar hem de küçük işletmelere dair endeks rakamları düşük açıklanınca ve Euro/dolar paritesindeki zıplamanın da etkisiyle nefes alan altın, tekrar 1200 dolar/ons’a doğru uzandı. Hafta ortasında ABD'nin kritik ekonomik verileriyle biraz daha kuvvetlendi. New York FED imalat, yeni sipariş rakamları ciddi ekside açıklanırken, sanayi üretiminin düşük açıklanması da piyasa oyuncularının moralini iyice bozdu. Altına sarılan yatırımcılar madeni, 1204 dolar/ons üzerine taşıdı. Aynı gün AMB'nin faiz oranlarında değişiklik yapmadığını açıklarken, yatırımcılar bu karardan ziyade ABD verilerini fiyatladıklarından parite 1.07'ye doğru uzandı. Perşembe günü, Euro Bölgesi'nden açıklanan büyüme beklentileri yukarı yönde revize edilince Bölge parası değer kazanarak 1.0818'e kadar ulaştı. ABD'den açıklanan işsizlik başvurularının artış göstermiş olması ve konut başlangıçlarının beklentileri karşılayamamasına rağmen altın satış yiyerek 1195 dolar/ons'a kadar gevşedi. Son gün, tepki alımlarıyla bir miktar toparlanan altın haftalık seansı 1203.25 dolar/ons'tan tamamlayarak yüzde 0.3 kırmızıda kaldı. Gümüş yüzde 1.25 ve paladyum yüzde 0.5 ile aynı kaderi paylaşırken, paladyum yüzde 0.25 getirisiyle kıymetlilerden ayrıştı. 
Altının fiziksel alımlardan yoksun olması, özellikle endişeli yatırımcıların satışlarına direnmesini engelliyor. Yine de haftayı 1200 dolar/ons üzerinde kapatması umut verici. Kısa dönemdeki direnci 1208'de duran altın, gümüşün desteğini de alabilirse çok güzel olacak.