Ev kredisi isteyenin tercihi 73 ay vade, 1334 lira taksit

Yaklaşan genel seçim, konut almak isteyenlerin kafasında soru işaretleri yaratıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ING Bank Mortgage Barometre'nin 2010 sonuçlarına göre, tüketiciler ortalama 73 ay vade ve en fazla 1.334 lira ödeme ile konut almak istiyor.

ING Bank'ın 2010 yılı başında Bilgi Üniversitesi işbirliğinde hayata geçirdiği, halkın konut alma eğilimini gösteren ING Mortgage Barometre'nin sonuçları düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Araştırmanın öne çıkan sonuçlarına göre;

- Konut satın alınırken kullanılacak kaynaklar arasında kredi ilk sırada yer alıyor.

- 2009 Aralık dönemine kıyasla tüketicilerin banka kredisine ilgilerinin arttığı görülüyor.

- Aralık 2010 itibariyle alınması düşünülen ev fiyatı ortalama 135 bin lira.

- Kredi kullanmayı düşünen her 4 tüketiciden 1'i konut bedelinin yarısından azı için kredi kullanmayı planlıyor.

- Aralık 2010 itibariyle krediye aylık ödenebilecek tutar ortalama aylık 1.334 lira.

- Konut kredilerinde ortalama olarak 73 ay vade ile ev kredisi tercih edildiği görülüyor.

- Tüketicilerin büyük çoğunluğu sıfır daire almak istiyor.

- Konut satın alınırken tüketicilerin yüzde 61'i 3+1 evleri tercih ediyor.

- Büyük çoğunluk 1 yıl ya da daha uzun bir süre sonra konut satın almayı planlıyor. Yine büyük çoğunluk, içinde yaşamak için konut satın almayı planlıyor. Bu grubu yatırım için konut satın almayı planlayanlar izliyor.

Genel seçim tedirginlik yaratıyor

ING Bank Bireysel Krediler Pazarlama Grup Müdürü Ahmet Haşim Şirin ise  2010 yılında 12 kez Türkiye genelinde yaklaşık bin kişiye ulaşarak yapılan araştırmanın toplam sonuçlarıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Aralık 2009'da 80 seviyesi ile başlayan konut barometresi mayıs-eylül ayları arası 75 seviyelerine düşüyor. Referandum öncesi ekonomideki gerginliğin barometreye de yansıdığı, referandum sonrası atmosferin olumlu yönde değiştiği görülüyor. Her ne kadar 2010 senesi kötü olarak yorumlansa da sene başında mevcut koşulların kötü bulunması oranı, sene sonuna doğru daha iyimser bir algıya dönüşüyor.

Böylece, 2010'un bekleneni vermediğini söyleyebiliriz. Ancak 2011'den umutluyuz. Kişilerin 2011 senesinden beklentileri daha yüksek ve 2011 senesinin ekonomik koşullarına daha olumlu ve pozitif bakıldığı görülüyor. Bununla birlikte haziran ayında yapılacak genel seçimler öncesi tedirgin bir dönem olmasını bekliyoruz."

Araştırmada mevcut piyasa koşullarının konut alımına uygun olduğunu düşünenlerin oranında Aralık 2009 dönemine kıyasla Aralık 2010 itibarıyla değişmediğine işaret eden Şirin, yüzde 48'lik kesimin mevcut piyasa koşullarının konut alımı için uygun olduğunu düşündüğünü belirtti.

2010 yılında satın alma eğiliminin düşme trendi gösterdiğine dikkati çeken Şirin, yüzde 63'lük oranın konut satın almayı düşünmediğini bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir