”Evrensel kurumlar önemli rol oynamaya devam etmeli”
Cumhurbaşkanı Gül, Paris'te UNESCO toplantısına katıldı
PARİS - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ülkeleri ortak değerler etrafında birleştiren UNESCO gibi evrensel kurumların, önemli rol oynamaya devam etmeleri gerektiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, Paris'te UNESCO toplantısına katıldı. Önemli konulara değinen Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) 35. Genel Konferansına ilk kez hitap etmenin ayrıcalığını taşıdığını belirten Gül, Genel Konferansa hitap eden ilk Türk Cumhurbaşkanı olmaktan da ayrıca onur duyduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, özel konuk olarak katıldığı Genel Kurul Bakanlar Forumu'nun açılış konuşmasında, kısa süre önce yapılan Genel Direktörlük seçimi için de UNESCO'yu kutladı.
Ülkeleri ortak değerler etrafında birleştiren UNESCO gibi evrensel kurumların, zamanımızda önemli rol oynamaya devam etmesinin gerekli olduğunu söyleyen Gül, eğitim, bilim ve kültür alanlarında, ülkeler arasındaki iş birliğini geliştirmenin, dünyada barış kültürünü ilerletmenin gerekli bir aracı olduğunu halihazırda UNESCO'nun kanıtladığını vurguladı.
Kararlılık şart
UNESCO'nun bu çalışmalarının devam etmesi gerektiğine işaret eden Gül, UNESCO'nun faaliyet gösterdiği alanların, insanların küreselleşmeden tam fayda sağlaması için temel önemde olduğunu kaydetti.
UNESCO'nun ilgilendiği alanların, aynı zamanda karşı karşıya bulunulan mevcut küresel ekonomik kriz ile mücadelede ve sorunlara çare bulmada önemli olduğunu ifade eden Gül, BM ailesinin bir üyesi olan UNESCO'nun, eğitim, bilim, kültür ve iletişim gibi ana alanlarda öncü kurum olmayı kararlılıkla sürdürmesi gerektiğini bildirdi.
Gül, Bakanlar Forumu'nun mevcut küresel sorunlara yaratıcı çözümler bulmak için yaratıcı bir platform oluşturacağından kuşkusu olmadığını da kaydetti.
Krizden alınması gereken dersler
Gül, "Dünyadaki ciddi krizlerden öğrenilmesi gereken dersler olduğunu" söyledi.
Resmi ziyaret için Paris'te bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BM Bilim Eğitim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) 35. Genel Konferansı Bakanlar Forumu'nda yaptığı konuşmada, kısa süre önce Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun (İMF) yıllık toplantısına ev sahipliği yapan İstanbul'dan Paris'e geldiğini hatırlatarak, doğal olarak küresel ekonomik-mali krizlerin sonuçlarının toplantıların baş gündemi olduğunu, derin kaygılarla birlikte ümitlerin de dile getirildiğini söyledi.
"Ciddi krizlerden öğrenilmesi gereken dersler var" diyen Gül, ortak ve işbirliği içinde hareket edilmesinin üzerinde durulduğunu kaydetti. Gül, Bakanlar Forumunun seçtiği konuların da küresel gündemle çok ilgili olması gerektiğini düşündüğünü belirtti.
Dünyada günümüzde sadece bir toplomun terörizm, ırkçılık ya da İslam korkusu ve Yahudi düşmünlığı gibi dini temelli ayrımcılık yüzünden tecrit edilmediğini vurgulayan Gül, ekonomik-finansal krizlerin ve işsizliğin doğurduğu koşulların, aşırı uçtaki görüşlerin serpilmesini neden olduğununun unutulmaması gerektiğini bildirdi.
Gül, aşırılığın yükselmesinin, başta Filistin sorunu olmak üzere mevcut büyük sorun ve trajedilere yenileri ekleyebileceğinden büyük kaygı duyduğunu, karşılıklı anlayışı teşvik etmenin sorunları etkili biçimde önlemede anahtar olduğunu ifade etti.
Cinsiyet eşitliğinin Türkiye için bir öncelik olduğunu kaydeden Gül, Türkiye'deki farklı sektörlerde kadın çalışanlarının oranlarına örnekler verdi. Gül, Türk üniversitelerindeki akademik personelin yüzde 40'nın, sağlıkta yüzde 54'ünün, yargıda yüzde 33'ünün, diplomaside ise yüzde 27'sinin kadın olduğuna dikkati çekti.