Eximbank'a yeni model arayışı

Proje kapsamında sadece bankacılık kapsamında faaliyet göstermemesi, kredi garantörlüğü ve destek ajansı niteliği de bulunan bir finans kurumuna dönüştürülmesi öneriliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA - İhracat finansmanında en yoğun kullanılan Eximbank'ın yeniden yapılandırılması ve ihracatın yanında dış müteahhitlik hizmetleri için mevcut fonksiyonlarının yanında yeni roller üstlenmesi için çalışma başlatıldı.

Ön çalışma niteliğindeki projede, Eximbank'ın sadece bankacılık kapsamında faaliyet göstermemesi, kredi garantörlüğü ve destek ajansı niteliği de bulunan bir finans kurumuna dönüştürülmesi öneriliyor.

Eximbank'ın yeniden yapılandırılması konusunda, geçtiğimiz ay içinde yapılan toplantının ardından öneriler doğrultusunda çalışma başlatıldı.

Önerilerin, Eximbank'ın banka niteliği yanında yeniden yapılandırılmasını gerektiği için, öncelikle mevzuat taraması ve buna uygun yetkinin mevcut kurumsal yapıya uygulanıp uygulanamayacağı değerlendirilecek. DÜNYA'nın edindiği bilgilere göre, yapılan ilk değerlendirmelerde Eximbank'ın banka olarak iştirakler yoluyla bu işlemleri yapabilmesinin mümkün olduğu bunun için ise Bankanın kuruluş kanununa ekleme yapmanın en sağlıklı yol olacağı kaydedildi.

Yol haritası gelecek yıl tamamlanacak Yapılan çalışmalarda, Eximbank'ın garanti ve destek ajansı niteliğindeki çalışmalardan uzak olmadığı, bu yöndeki talepler konusunda kurumsal kapasitenin bulunduğu değerlendirilmesi yapıldı. Bankanın mevcut uygulamaları için Türkiye'nin dış politikasının desteklenmesi amacıyla belirli ülkelerle sınırlı kredi garantisi verdiği, bu ülkelerde yapılan yatırımlara destek olduğu, her iki aracın yeni kurumsal kapasite ile geliştirilmesiyle taleplerin karşılanabileceği kaydedildi.

Bankanın, yeni uygulamalar için başta kurumsal kapasite geliştirme olmak üzere yeniden yapılandırılması ve banka niteliği yanında şirket niteliği korunarak geniş kapsamlı bir finansal grup haline gelmesinin yararlı olacağı değerlendirilen çalışmada, bu amaçla şirket ana sözleşmesinin ve sermaye yapısının değiştirilebileceği de kaydedildi. Eximbank'ın 2 milyar TL olan sermayesinin artırılması yanında, her yıl bütçe kaynaklı olarak ihracat destek ajansı ve kredi garantisi için finansman kullandırılmasının da kamu bankası niteliğiyle mümkün olduğu değerlendirilmesi yapıldı.

Bankanın, yeniden yapılandırma konusunda oluşturulacak yol haritasını 2011 başında tamamlayarak ilgili tarafların görüşüne açabileceği ve 2011 yılı içinde yeniden yapılandırmanın gerçekleştirilebileceği değerlendirmesi yapıldı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir