Fabrikada çalışmak yerine plazada güvenlikçi oluyorlar

Mavi yakalılara odaklanan dijital iş arama sitesi eleman.net’in Genel Müdürü Duyarlar, güvenlik alanında hem iş hem de eleman arayanların ciddi biçimde arttığını anlattı. Duyarlar, “Ara kademe eleman bulmak giderek zorlaşıyor. Herkes fabrikada değil şehir merkezindeki plazada çalışmak istiyor” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

Sanayicilerle yaptığımız görüşmelerde en önemli dert ne dolar kuru ne faiz, ara kademe eleman bulamamak. Fabrikada çalışacak, üretimde yer alacak eleman ihtiyacı artık karşılanamazken, işgücü ağırlıklı olarak şehir merkezlerindeki AVM ve plazalarda çalışmayı tercih eder hale geldi. Mavi yakalılara ve ara elemanlara odaklanan dijital iş ilanları sitesi eleman.net’in Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar, sanayicilerin çok şikayet ettiği bu trendi en yakından izleyen isimlerden biri.

Duyarlar, 10 milyon CV’nin kayıtlı olduğu eleman.net’in aynı zamanda yatırımcısı. Şirketinin mavi yakalılar ve ara elemanlara odaklanarak bu alandaki açığın etkisiyle hızla büyüdüğünü anlattı. Duyarlar, “Yetişmiş, doğru insan gücünü bulmak ve elde tutmak özellikle ara kademede çok ciddi bir sıkıntı haline geldi. Artık ara elemanlar fabrikada çalışmak yerine plazalarda güvenlik görevlisi olmayı tercih ediyor” dedi.

Eskiden kuyruk olurken artık tercih edilmiyor

Türkiye sanayi ve üretimle büyüme hedefinde ancak gençler üniversite okuyup ofiste çalışmanın hayalini kuruyor. Duyarlar, “O kadar çok üniversite var ki ben bile hepsini takip edemez oldum. Ülkenin istihdam ihtiyaçları ile eğitim politikasının uyumlu hale getirilmesi gerekiyor” saptaması yaptı. Yeni nesil hizmet sektöründe çalışmak istiyor. 3 yıl önceye kadar inşaat sektörünün en çok başvurulan sektör olduğunu ancak son dönemde hizmet sektörünün, orada da güvenliğin en çok ilgi çeken iş alanı olduğunu açıkladı.

Duyarlar eleman.net üzerinden ara kademe elemanlara dair anketler yaptıklarını belirterek verileri şöyle anlattı:

“Ara kademe artık şehir dışındaki bir fabrikada değil, şehir merkezindeki bir plazada ya da alışveriş merkezinde çalışmak istiyor. Sanayi Bölgeleri’nde eskiden kapılarda kuyruk olurken, çalışanlar eşini dostunu işe sokmaya çalışırken artık dijitalleşmenin de etkisiyle artık eskisi kadar tercih edilmiyorlar. Güvenlikçi talebi de güvenlikçi olmak isteyen de çok arttı. Üretim sektörü ise çok sıkıntılı çünkü istediği elemanı bulmakta zorlanıyor. Meslek yüksek okulu artık çok tercih edilmiyor, üniversite okumak herkesin hedefi. Burada arz ve talep uyuşmazlığı ortaya çıkıyor. Ara kademe, güvenlik, catering ve call center gibi alanları geçiş süreci gibi de kullanıyor.”

250 bin KOBİ ile çalışıyor 10 bin kişiye iş buluyor

Eleman.net, mavi yakalı ve ara eleman ihtiyacına hizmet vermek üzere odaklanmış bir dijital iş ilanları sitesi. Özlem Demirci Duyarlar, dikeyde bu uzmanlaşmaya karar verdiklerinde kendilerine “Ara eleman internetten iş mi arar” dediklerini ancak bugün 10 milyonu aşan kayıtlı CV’lerinin büyük bölümünün mavi yakalılardan ve ara elemandan geldiğini söyledi. Duyarlar, “Mavi yakalıların neredeyse tamamının akıllı telefonu var. Çoğu Android kullanıcısı. Facebook’u sık olarak kullanıyorlar ve iş arama süreçlerini de yüzde 60 mobil cihazlarından yapıyorlar. Onlara özel çalışmalar yapıyoruz; örneğin mail atmıyor cep telefonlarına mesaj atıyoruz. Ara kademeye odaklanarak fark yarattık. Şimdi ne kadar doğru bir karar verdiğimizi görüyoruz. 250 bin KOBİ ile çalışıyoruz. Ayda ortalama 10 bin kişiye istihdam sağlıyoruz” dedi. Duyarlar beyaz yakalıdan farklı olarak mavi yakalıların iş bulmasına aracılık eden mecraya dair memnuniyetini eşi, dostuyla paylaştığını, eleman.net’in bu sayede kulaktan kulağa da hızla yayılarak tanındığını anlattı.

En çabuk iş bulanların ortak özellikleri
• Kendine güvenen, ne yapacağını bilen, cesur, sosyal becerisi, iletişim gücü yüksek kişiler daha rahat iş buluyor.
• Eğitimi sırasında staj yapan, farklı işlerde deneyim kazanan, örneğin yazları çalışmış, iş tecrübesi edinen gençler iş hayatına önde başlıyor.
• Çalışkan, çalışmayı seven, çalışma azmini karşı tarafa aktarabilenler öne geçiyor.