FAO'nun gıda endeksi 8 aydır ilk kez geriledi

Endekse göre et ve süt ürünlerinin fiyatları yükselirken, yağ ve şeker ucuzladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ROMA - Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO'nun aylık gıda fiyatları endeksi mart ayında sekiz ay sonra ilk kez geriledi.

FAO'nun verilerine göre, şubat ayında 236 puan olan gıda fiyatları endeksi martta yüzde 2,9 azalarak 230 puana geriledi. Endeks, 2010 yılı Mart ayına göre hala yüzde 37 oranında daha yüksek düzeyde bulunuyor.

Hububat, yağ, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarının aylık değişimlerinin değerlendirildiği endeks, 1990'da açıklanmaya başlanmasından bu yana en fazla gıda krizinin yaşandığı 2008 yılı Haziran ayında artış göstermişti. Endeks, söz konusu tarihte 224,1 puana kadar çıkmıştı.

Fiyatlar seneye de yüksek kalacak

FAO'nun açıklamasına göre, gıda fiyatları, tahıl üretimindeki artışın stokları yerine koymak için yeterli olmayabileceği endişesi ile 2011-2012 sezonunda da yüksek kalmaya devam edecek.

FAO'nun Ticaret ve Pazar Bölümü Müdürü David Hallam, gelecekteki üretim seviyelerine ilişkin fikir sahibi olabilmek için önümüzdeki bir kaç haftanın yeni ekim bilgilerinin değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Hallam, ancak düşük stok seviyeleri, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki yönetim karşıtı gösterilerin etkisiyle artan petrol fiyatları ile Japonya'daki deprem ve tsunaminin etkisiyle önümüzdeki aylarda da fiyatlardaki değişkenliğin ve belirsizliğin devam etmesinin beklendiğini vurguladı.

Et ve süt yükseldi, yağ ve şeker ucuzladı

FAO'nun verilerine göre, hububatla birlikte mart ayında en fazla düşüş yağ ve şeker fiyatlarında görülürken, süt ürünleri ve et fiyatları yükseldi.

FAO'nun şubat ayında 418 puan olan şeker fiyatları endeksi geçen ay yüzde 10 oranında gerileyerek 372 puan oldu.

Kuruluşun, buğday, pirinç ve mısır fiyatlarını içeren hububat fiyatları endeksi, geçen ay bir önceki aya göre yüzde 2,6 oranında azalarak 252 puana geriledi ancak 2010 yılı Mart ayına göre hala yüzde 60 daha yüksek seviyede bulunuyor.

Son 9 aydır artan yağ fiyatları endeksi de martta bir önceki aya göre yüzde 7 azalarak 260 puana indi.

FAO'nun süt ürünleri fiyat endeksi ise geçen ay bir önceki aya göre yüzde 1,9 oranında artarak 234 puana yükseldi. Endeks, geçen yıl mart ayına göre hala yüzde 37 daha yüksek.

Et fiyatları endeksi ise geçen ay, şubat ayına göre hafif bir artışla 169 puan oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir