FBI'dan üç hedge fona baskın

Insider trading soruşturması kapsamında Diamondback Capital Management, Level Global Investors ve Loch Capital Management'ın bürolarına operasyon düzenlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - ABD'de Federal Soruşturma Bürosu (FBI) görevlileri, hedge fon sektöründe içeriden sızdırma (insider trading) soruşturması kapsamında üç hedge fonun bürolarına baskın düzenledi.

FBI görevlileri, dün merkezi Connecticut'ta bulunan Diamondback Capital Management'in Stamford'daki ve Level Global Investors'un New York'taki büroları ile Boston merkezli Loch Capital Management'ın bürolarına düzenledikleri operasyonda, bazı belgelere el koydular. Diamondback Capital Management ve Level Global Investors şirketleri, ABD'nin en tanınmış hedge fonlarından biri olan SAC Capital Advisors'un eski yöneticileri tarafından yönetiliyor.

FBI'ın New York ve Boston sözcüsü, hedge fonlarla ilgili devam eden soruşturmayla ilgili olarak bu fonların bürolarının aranması talimatını yerine getirdiklerini söyledi.  

Level Global Investors'un sözcüsü Andrew Merrill, "FBI görevlilerinin dün kapsamlı bir soruşturma sürecinin parçası olarak şirketin bürolarını ziyaret ettiğini, yetkililerle tam işbirliği içinde hareket ettiklerini, aynı zamanda görevlerinin başında olduklarını ve yatırımcıların yararına özenle çalışmaya devam ettiklerini" belirtti.

Diamondback Capital Management şirketi de FBI görevlilerinin baskınını doğrulayarak, işbirliği içinde olduklarını ve "tam randımanla" çalışmayı sürdürdüklerini bildirirken, Loch Capital Management konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Wall Street Journal, FBI ve diğer yasa uygulayıcı kurumların, hedge fon şirketleri, menkul kıymetler yatırım fonu şirketleri ve yatırım bankerlerinin içeriden sızdırma işlemleriyle ilgili soruşturma yürüttüğünü yazmıştı. Bu şirketlerin, şirket birleşmeleriyle ilgili gizli bilgileri kullanarak yasadışı yollardan on milyonlarca dolar kar elde etmekle suçlandığını belirten gazete, Adalet Bakanlığının Goldman Sachs bankasında görevli bazı çalışanların birleşmelerle ilgili muhtemel bilgi sızdırmaları soruşturduğunu kaydetmişti.

FBI'nın hedge fon şirketlerinin bürolarına düzenlediği operasyonun, New York Bölge Savcısı Preet Bharara'nın geçen ay New York barosunda yaptığı konuşmada, "beyaz yakalılarda suç işleme eğiliminin arttığını, içeriden bilgi sızdırmanın, savcıların mücadele için daha fazla araca ihtiyacı olduğu yaygın sorun haline geldiğini" söylemesinden sonra yapıldığına dikkati çekildi.

Hedge fon sektörünün 1,7 trilyon dolar değere sahip olduğu ABD'de, Diamondback Capital Management 4,71 milyar dolar, Level Global Investors yaklaşık 4 milyar dolar ve Loch Capital Management ise 2 milyar doları aşkın varlığı yönetiyor. 

Loch Capital Management'in sahibi Timothy ve Todd McSweeney kardeşlerin adı, geçen yıl ABD Sermaye Piyasası Kurulunun (SEC) içeriden sızdırma soruşturmasında suçunu kabul eden hedge fon yöneticisi Steven Fortuna ile ilgili haberlerde geçmişti.

ABD'de federal savcıların bu yıl sona ermeden önce hedge fon yöneticileri, danışmanlar ve Wall Street bankacılarına karşı bir dizi içeriden bilgi sızdırma davası açması bekleniyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir