Fed, Avrupalı bankaları takibe aldı

Krizin ABD'ye sıçramasından endişe eden ABD Merkez Bankası, Avrupalı bankaların ABD'deki operasyonlarını yakından izlemeye aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - Avrupa'daki borç krizinin ABD bankacılık sistemine sıçramasından endişe eden Merkez Bankası Fed, özellikle Avrupalı bankaların ABD'deki kolları üzerindeki kontrollerini sıklaştırdı.

Wall Street Journal'ın haberine göre pek çok Avrupalı bankanın ABD operasyonlarını izleyen New York Fed'i, artan mali baskılara dayanıklılığını ölçmek için bankacılarla özel görüşmeler yapmaya başladı. Toplantılara katılan bir Avrupalı bankanın yöneticisinden alınan bilgiye göre Fed yetkilileri, Avrupalı bankaların ABD'deki 'fonlama sıkıntıları' konusunda çok endişeliler. Konuya yakın kaynaklar, Fed'in New York Mali Hizmetler müfettişleriyle koordineli olarak yabancı bankaların fonlama pozisyonlarını da takip ettiğini ifade ediyorlar.

2008'de yaşananın benzeri bir durumu önlemeye çalışan yetkililer, Avrupa'da baş gösteren sıkıntıların sonunda bu bankaların ABD'deki kollarının borçlarını fonlama ve mali yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlanarak bir krize neden olmalarına engel olmak istiyorlar.

Aralarında Fransız Societe Generale, Alman Deutsche Bank ve İtalyan UniCredit'in de bulunduğu Avrupa'nın çok sayıda büyük bankasının ABD'de yüksek hacimli operasyonları bulunuyor. Bu bankaların, operasyonlarında önemli ölçüde dış kaynağa ihtiyaç duydukları ve kullandıkları biliniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir