Fed belirsizliği bu akşam ortadan kalkıyor

Üzeyir DOĞAN - Marbaş Menkul

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bugün, bu haftanın belki de önümüzdeki birkaç ayın en kritik günlerinden biri olabilir. Son haftalarda Fed üyelerinden gelen kafa karıştıran açıklamaların ardından, Fed’in resmi görüşünü bu akşamki toplantının ardından yapılacak açıklama ile görmeyi umuyoruz. Son haftalarda Fed üyelerinin ahengi bozuk çoktan sesli korosuna katılmayarak suskunluğunu koruyan Yellen’in bu toplantıda ağırlığını koyması ve son günlerde ortaya çıkan kafa karışıklığını sonlandırması bekleniyor. Eğer Yellen ağırlığını hissettirebilir ve toplantıdan yeni belirsizlikler çıkmaz ise yılın son bölümünde fiyatlamada yeniden Fed ağırlığı hissedilebilir. Hatırlanacak olursa son haftalarda Fed politikalarına yönelik oluşan belirsizlik, mikro gelişmelerin önemini artırmış bu da hem ürünler arası hem de piyasalar arası ayrışmalara neden olmuştu.

 Bu akşam önümüzde birkaç senaryo var. Bizim en yüksek ağırlık verdiğimiz senaryo, Fed’in varlık alım programını beklendiği gibi sonlandırması, ancak faizler konusunda bir söylem değişikliğine gitmemesi. Bu gerçekleşecek olur ise BIST ve TL için olumsuz bir süreç başlayacaktır.

İkinci senaryo ise tahvil alım programının sonlandırılmasıyla birlikte faizlerin “kayda değer bir süre” düşük kalmaya devam edeceği ifadesinin daha kısa bir zaman dilimini ifade edecek şekilde değiştirilmesi.

Bu senaryo BİST ve TL için olabilecek en olumsuz senaryoyu oluşturacaktır. Bu iki senaryo son haftalardaki açıklamaları göz ardı ettiğimizde çıkması muhtemel kararlardı. Bu iki senaryonun dışına çıkılması ise Fed’deki politikalardaki değişimin ya da kafa karışıklığının habercisi olacaktır. Bu nedenle Fed’in bu toplantıyı pas geçmesi ya da faizler konusunda daha yavaş adım atılacağına dair bir mesaj gelmesi BIST ve TL için olumlu olacaktır. Bizim beklentimize gelince biz Fed’in bu ilk iki senaryodan birini hayata geçireceğini, yani mevcut politikaların devam edeceğini düşünüyoruz.