FED faiz artırımı sonrası gelişmeler takip ediliyor
Yeşim SARIŞEN / Yapı Kredi Yatırım
Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası (FED) fonlama faizinde alt ve üst bantta 25 baz puan artışa giderek faiz politikasında normalleşme sürecine başladı.
Faiz artırımlarının kademeli olacağı algısının ön planda yer alması ile piyasalarda ilk tepkiler olumlu yöndeydi. Ancak dolarda yükselişlerin ön plana geçmesi ve petrol fiyatlarındaki satış baskısı, risk iştahı üzerinde baskı yaratmaya başladı. Cuma günü hisse senetlerinin satış baskısı altında kaldığını gördük. MSCI Dünya endeksi Cuma günü yüzde 1,3 ekside, gelişmekte olan ülke piyasalarında ise MSCI EM endeksi dolar bazında yüzde 1 ekside kapanış yaptı.
FED kararı ardından, gelişmekte olan piyasalarda emtia ihracatçısı Latin Amerika ülkelerindeki faiz artırımları dikkat çekti. Meksika ve Şili 25 baz puan faiz artırımına gitti. Arjantin ise peso üzerindeki kontrolleri kaldırdığını açıkladı. Peso yüzde 20’nin üzerinde değer kaybetti.
Global piyasalarda, Çin ve gelişmekte olan ülkeler ile birlikte jeopolitik kaynaklı bir risk yaşanmadığı sürece, FED’in faiz artırımlarında yumuşak davranacağı beklentisi ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) ile Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) genişlemeci para politikalarının devamı beklentisi ile birlikte riskli varlıklar açısından 2016 yılının başlarında daha olumlu bir piyasa ortamı görebiliriz.
Ancak ABD’de enflasyonun, kısmen baz etkisi nedeniyle, yükselme potansiyelinin 2016 yılı için en önemli risklerden biri olduğunu ve bunun gerçekleşmesi durumunda da tüm piyasalar için riskli bir sürecin başlayabileceğini düşünüyoruz. Eğer böyle bir süreç gerçekleşirse uzun vadede güçlenme eğiliminde olan dolardaki yukarı trend güçlenerek sürebilir. 2013 yılı ortalarından bu yana ABD reel efektif döviz kurunun yaklaşık olarak yüzde 15 değer kazandığını hatırlamak gerekirse güçlü dolar, yüksek faiz teması ön plana çıkabilir.
Dolayısıyla önümüzdeki dönemde ABD faiz artırımlarının hızı, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan piyasalar açısından önemli olacak. ABD tarafında başta enflasyondaki eğilim olmak üzere makro veriler ve faiz artırımı hızının ne derece yumuşak/güvercin tonlamaya işaret edip etmeyeceği, dolar ve ABD faizlerindeki eğilim takip edilecek. ABD piyasaları ve birçok Avrupa piyasası Perşembe ve Cuma günü Noel nedeni ile tatil. Bu doğrultuda bu hafta başta ABD çekirdek PCE olmak üzere, ABD dayanıklı tüketim mal siparişleri ve konut verileri, revize üçüncü çeyrek büyüme oranları dikkat çekebilecek gelişmeler olsa da etkisi sınırlı yönde kalabilir.