FED güvercin, altın şahin

Nazlı Gökçe MİS / / Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Geçtiğimiz hafta altın 1315 dolar/ons seviyelerinden başladığı seansa FED toplantısının bittiği güne kadar birkaç dolarlık bant içinde devam etti. FED ne faiz artırdı ne de Eylül ayına dair somut işaretler verdi. Şahin kanadın canı sıkılırken, altın 1340 dolar/ons’taki ilk direnç seviyesini kırdı. Bu hamlesi ve Cuma günü ABD’den açıklanan altın pozitif verilerle haftayı yüzde 2,15 getiriyle kapatan altını gümüş yüzde 3,5 ile takip etti.

Altın hafta başında 1315 - 1320 dolar/ons bandından çıkmaya çalıştı. Salı günü ABD’den açıklanan ve büyüme açısından önem taşıyan yeni konut satışları beklentileri aşarken, tüketici güven endeksi de beklentilerin üzerinde gelerek piyasalardaki risk iştahını artırdı. Neyse ki altın gelişmelerle gevşemek durumunda kalsa da pek fazla hasara uğramadı. Hafta ortasına gelindiğinde ABD’nin dayanıklı mal siparişleri, beklenenden çok daha fazla düşüş yaşadığından altın yukarı yönde hamle yaptı. Yatırımcılar FED toplantı sonuçlarına ve faiz artışına odaklanmıştı. Faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gidilmezken, piyasa oyuncuları ilk etapta bu habere tepki göstermediler. Ancak sonrasında FED beyanatının şahin kanada hitaben içerikten yoksun olduğuna kanaat getirince alıma yöneldiler. Komitenin beyanatında, US faiz oranlarının yalnızca zaman içinde yavaş yavaş artacağı belirtilirken, yine de ülke ekonomisinin yükselişte olduğu ifade edildi. Eylül ayına odaklanmış yatırımcılar bu kez kesin bir ışık alamadılar. Altın 1342.50 dolar/ons’a kadar yükselerek günlük bazda yüzde 1.47 kazandırdı. Perşembe günü altın FED rüzgarıyla kazandığı ivme ile fiyat bandını 1340 - 1345 dolar/ons bandına taşıdı. ABD’den açıklanan işsizlik başvurularında 261K beklentiye karşılık 266K açıklanan rakamlar altın yatırımcılarında biraz iyimserlik oluştursa da satışa yönelen yatırımcıların baskısı o gün için galip geldi. Cuma günü ABD’nin büyüme rakamları beklentilerin uzağında kalırken, Michigan Üniversitesi güven endeksi de düşük açıklanarak altının yükselişini destekledi. Altın son 2 haftanın zirvesini 1355.15 dolar/ons ile tazelerken kapanışta 1350.60 dolar/ons’ta dengelenerek yatırımcısına haftalık yüzde 2.15 kazandırdı. Gümüş yüzde 3.5 ile altını takip ederken, platin yüzde 5.5 ve paladyum yüzde 3.5 ile coşturdu.

Bu hafta itibariyle Rusya’dan açıklanan altın rezervlerine Haziran ayında 19 MT daha eklenerek yaklaşık 1.5 MT yaklaştığı duyuruldu. Ancak duymak istediğimiz haberler daha çok altın ithalatlarına dair. Hindistan ve Çin gibi büyüklerin yanında, güçlü bir pazar olan Türkiye’den de güçlü ithalat raporları bekleniyor. Her yaz döneminde primli çalışan TR piyasası ne yazık ki ekside seyretmekte. Bu hafta için Altın 1350 dolar/ons’u aşarak 1370 dolar/ ons’taki direncine göz kırpıyor.