Fed kaynaklı volatilite sürüyor…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Banu ERİŞ / Finansinvest

Merkez bankalarının ekonomi ve para politikası ile ilgili öngörülerini sağlıklı bir şekilde paylaşması, piyasa dengelerine zarar verilmemesi açısından kritik önem taşır. Mevcut duruma baktığımızda ABD Merkez Bankası (Fed) ekonomik toparlanmanın devam etmesi ile birlikte önümüzdeki dönemde para politikasında normalleşmeye başlamayı, yani faiz artırımı yapmayı planlıyor. Bu gelişmenin piyasa için sürpriz olması, yani önceden öngörü verilmemesi, sert hareketlere neden olabileceği için tercih edilmez. Ancak faiz artırımının zamanlamasına dair sinyal verirken, dolar ve ABD faizlerinde erken ve hızlı bir artışa sebep olmak da ekonomik aktiviteyi olumsuz yönde etkileyebilir. Fed’in son dönemdeki açıklamalarına baktığımızda ise verilen mesajlarda bu dengeye özel önem verildiği hissediliyor. 

Örnek vermek gerekirse, Fed Aralık ayında faizlerin “kayda değer süre” düşük seviyelerde tutulacağına dair taahhüdünün yerine para politikasında normalleşmeye başlamak için “sabırlı” olunacağına dair bir ifade eklemişti. Geçen gün açıklanan son toplantıda da “sabırlı” ifadesi kaldırılırken, büyüme görünümü ile ilgili olarak “güçlü” yerine “ılımlı” ifadesi kullanıldı ve aynı zamanda yıl sonu faiz tahmini aşağı çekildi. Bu durumda piyasa faiz artırımlarına doğru ilerlediğimizi biliyor, ancak ABD tahvil faizlerinin önceden endişe edilen seviyelere yükselmediğini görüyor. Doların altı majör para birimine (EUR, JPY, GBP, CAD, SEK, CHF) karşı değerini ölçen dolar endeksi (DXY) çok yüksek seviyelerde olduğu için, Fed’in verdiği sinyallerin dolarda aşırı bir değerlenmeye yol açtığı düşünülebilir; ancak bunun büyük ölçüde Avrupa Merkez Bankası’nın para politikası (negatif faiz ve tahvil alımları) nedeniyle EUR/USD’daki düşüşten kaynaklandığını belirtelim. 

Her ne kadar son açıklamada Fed’in çok aceleci olmayacağına dair mesajlar verilmiş olsa da, önümüzdeki dönemde de hem daha şahin görüşlü Fed üyelerinin açıklamaları, hem de makro göstergelerdeki olası güçlenme aksi yönde piyasa hareketlerine yol açabilir. Enflasyon görünümünün henüz risk teşkil etmemesi ise olası negatif tepkilerin şiddetini azaltacaktır. Sonuç olarak önümüzdeki dönemde Fed ile ilgili beklentilere bağlı olarak piyasalarda volatil seyrin devam edeceğini tahmin ediyorum.