Fed'de teşvik çatlağı

Fed'in açıklanan tutanaklarında bazı üyelerin, yıl sonunda teşviklere son verilmesi gerektiği görüşünde oldukları ortaya çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - ABD Merkez Bankası Federal Reserve'ün (Fed) planlanandan erken açıklanan tutanaklarında bazı üyelerin teşviklerin bu yıl içerisinde azaltılması ve yıl sonunda sonlandırılması gerektiği görüşünde olduğuna yer verildi.

Bugün yanlışlıkla beklenen saatinden yaklaşık 5 saat önce açıklanan Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 19-20 Mart tarihli toplantı tutanaklarına göre, Fed üyeleri arasında teşvikleri sonlandırma konusunda bölünmeler yaşandı.

Fed tutanaklarına göre, politika yapıcıların ABD ekonomisini desteklemek için borçlanmayı ve harcamayı artırıcı olağandışı önlemlerin ne zaman sonlandırılması gerektiği konusunda bölündüğü görüldü.

Fed'in bazı üyeleri, merkez bankasının tahvil alımını bu yılın ilerleyen döneminde azaltmayı ve yıl sonuna doğru da durdurmayı değerlendirmesi gerektiğini ifade etti.

Tutanaklara göre, birkaç Fed üyesi, ayda 85 milyar dolarlık tahvil alımı öngören programın "görece yakın bir zamanda" sonlandırılmasını istedi.

Tutanaklarda, Fed'in bahsi geçen üyelerinin mevcut teşvik paketinin maliyetinin getirisinden daha fazla olduğunu belirttiği ve risklerin hızla artması nedeniyle tahvil alımlarının "çok geçmeden" azaltılması gerektiğini söylediği belirtildi.