Fed'in faiz hamlesi, satış getirdi

Güne düşüşle başlayan İMKB 51 bin 500 bölgesine geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Fed'in sürpriz faiz kararı ile tedirgin olan piyasalarda satış baskısı hakim. İMKB, açılışını 899 puan düşüşle 51.550 puandan yaptı.

Dün ABD piyasasının kapanışının ardından ABD Merkez Bankası (Fed) sürpriz bir kararla bankalara doğrudan para verdiğinde uyguladığı “iskonto faiz oranlarını” 25 baz puan arttırdı ve vadeyi kısalttı. Bu hamle likiditenin çekilmesi konusunda tedirgin olan piyasalarda satış baskısı yarattı.

Fed, her ne kadar “politika faiz” konusunda duruşunu korusa da, dünkü hamlesi 16 Mart'taki Fed toplantısını daha da önemli bir hale getirdi.

İskonto faiz oranındaki çeyrek puanlık artış sonrası bugün ABD vadeli piyasada yüzde 1 civarında kayıp söz konusu. Asya'da da yüzde 2 düşüş yaşandı.

Güne satıcılı başlayan borsa ise yüzde 2'yi aşan değer kaybıyla 51.298 puana kadar geriledi. Tepki alımlarıyla kayıpları azaltmaya çalışan Bileşik Endeks, saat 10:00 itibariyle 51.564 (-885) puanda yer alıyor. İşlem hacmi 205 milyon TL düzeyinde.

Bugün Almanya ve Euro bölgesinde hizmet ve imalat sanayine yönelik PMI verileri ve İngiltere perakende satışları, ABD'de TÜFE ve reel gelir verileri açıklanacak.

Doların yönü yukarı

Faiz kararı sonrası dolarda yükselişe geçildi. Uluslararası piyasada Euro/Dolar 1.35'in altına inmiş durumda. Parite şu sıra 1.3480 sent seviyesinde seyrediyor. Yurtiçinde ise dolar alımlarla 1.53 TL seviyelerine yöneldi. Dün serbest piyasada 1.52 TL'den günü tamamlayan dolarda bugün Interbank işlemlerde en iyi alış/satış 1.5235/1.5260 TL düzeyinde.

Tahvil-bono piyasasında ise 16 Kasım 2011 vadeli gösterge kıymette bileşik faiz yüzde 8.96 seviyesine yükseldi. Gösterge faiz dün spot piyasada yüzde 8.88, valörlü işlemlerde yüzde 8.90 bileşik seviyesinden kapanmıştı.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir