Federasyon seçime gitsin

Türkiye Futbol Federasyonu Olağanüstü Genel Kurulu'nda Demirören, "Federasyon seçime gitsin" önerisinde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Olağanüstü Genel Kurulunda Beşiktaş Kulübü ve Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Yıldırım Demirören "Kulüplere öneriyorum, önergemizi geri çekelim, Federasyon seçime gitsin" dedi.
Aydınlar: Herkese eşit mesafedeyiz
TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Federasyonun Ankara'da gerçekleştirilen olağanüstü genel kurulunda yaptığı konuşmada, her kesimden hemen hemen her insanın, futbolun birleştiriciliğini, heyecanını sevdiğini söyledi.
Bugüne kadar Türk futbolunun iyi yerlere gelmesi açısından 20 yıldır çalıştığını dile getiren Aydınlar, "Bundan 7 ay önce ben ve 14 değerli arkadaşım yine bu salonda sizlerin teveccühü ile futbol idaresine 4 yıllığına seçildik. Göreve başlayışımızın henüz 90. saatinde şike soruşturmasıyla karşı karşıya kaldık" dedi.
Aydınlar, kendilerinin de 74 milyon insan gibi bu duruma hazırlıksız yakalandıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
1923 yılından beri en ciddi kriz
"Türk futbolu sadece bugün değil, kurulduğu 1923 yılından beri en ciddi krizini yaşamakta. TFF'nin bunu tek başına çözmesi mümkün değimdir. Kamuoyunda zaman zaman süreç iyi yönetilmedi eleştirilerine karşın, sadece iyi niyetle çalışmalarımızı sürdürdük. Bu sınavda her zamankinden daha fazla huzura, güvene, istikrara ve birlikteliğe ihtiyaç duyuyoruz. Çünkü sorumlusu biz değiliz. Çözüm için hepinizden yardım istiyoruz. Sizlerden baskı değil destek bekliyoruz. Bu arada bize bugüne kadar yapıcı eleştirileriyle yön verenlere de teşekkür ediyoruz."
 7 ay 7 yıl gibi geldi
Küçük çıkarlar için kaos ortamını daha da büyütmeye çalışan kesimlerin de olduğuna dikkati çeken Aydınlar, şöyle devam etti:
"Bize inanın, adalet anlayışımıza güvenin. 7 aydır süren ama bize 7 yıl gibi gelen bu süreçte çok üzüldük, kırıldık. 'Arkadaşlar bırakıp gidelim' demedik. Bu 7 aylık süreçte evet biz tarafız. Türkiye'den, Türk futbolunun başının dik durmasından yana, tarafız. Bu konuda alacağımız kararların herkesi memnun etmesi mümkün değil. Fakat TFF'nin bugüne kadar aldığı her karar, her işlem TFF'nin kanun, statü ve hukukuna uygun olduğu gibi FIFA ve UEFA'nın uluslararası kurallarına da uygundur. TFF olarak herkese eşit mesafedeyiz, herkese karşı adiliz çünkü biz herkesin federasyonuyuz. Sizlerin teveccühü ile seçilen bir otoriteyiz ama otoriter değiliz."
Sözde değil, özde hukuktan yanayız
Aydınlar, olağanüstü genel kurul kararını açıkladıklarından bu yana aldıkları sayısız destek ve güven ifadelerinin, ne kadar doğru bir karar aldıklarının en büyük kanıtı olduğunu anlattı.
"Biz bir aileyiz ve büyük bir aileyiz diyorsak tüm fertleri dinlemek mecburiyetindeyiz" diyen Aydınlar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Sadece bugün değil sürecin başladığı 3 Temmuz'dan bu yana herkesi dinliyoruz. Kulüpler Birliği ile defalarca toplantı yaptık. Her türlü eleştiriye açığız. Doğru bildiğimizden vazgeçmeyeceğiz. Şeffaf, paylaşımcı olmaya devam edeceğiz. Futbol ailesinin tüm kesimlerinin her kelimesine azami önem vereceğiz. Bu nedenle dürüst olmaya devam edeceğiz. Süreç başladığından bu yana hukukun üstünlüğü en çok konuşulan konu oldu. Biz, sözde değil, özde hukuktan yanayız. Bunu yaparken dünyayı yeniden keşfetmiyoruz. Şimdi sırada savunma hakkı var. Etik kurul da bu süreçte raporunu tamamlayacak. Yetişmesi halinde, play off öncesi nihai kararı almayı planlıyoruz. TFF olarak önceliğimiz elbette futbolun gelişmesi. Bizim için Türkiye'nin uluslararası alanda itibarı da çok önemli. Bunları da dikkate alıyoruz."
Aysal:"Hayır" oyu kullanacağız
Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal,  teşvik ve şikeye uygulanacak yaptırımları düzenleyen yönetmeliğin 7 maddesinin değiştirilmesine ilişkin oylamada "hayır" oyu kullanacaklarını söyledi.
Aysal, genel kurulda yaptığı konuşmada, "maç oynanırken kural değiştirilemeyeceğini" daha önce de dile getirdiklerini belirterek, "7. maddede yapılmak istenen değişiklik önergesinde aslında 58. maddenin gizlenmiş değişiklik önergesi olduğu görülüyor. Maç oynanırken kuralın değiştirilemeyeceğini daha önce de söylemiştik. Bu önerge ise tam tersini getirmektedir" dedi.
Değişiklik için Galatasaray olarak "hayır" oyu kullanacaklarını kaydeden Aysal, yapılacak değişikliğin kamu vicdanını rahatsız edeceğini, statlardaki huzurun biteceğini ve sonu gelmez tartışmalara yol açacağını ifade etti.
Değişikliklerin yeni değişikliklerin de önünü açacağını dile getiren Ünal Aysal, "Biz sorunların bir an evvel çözülmesini bekliyoruz. TFF yönetim kurulu güven tazelemeli. Biz de onlara sorunların çözümü için imkan sağlamalıyız" diyerek sözlerini tamamladı.
Özdemir: 'Siz zaten suçlusunuz' deniliyor 
Fenerbahçe Kulübü Başkan Vekili Nihat Özdemir, toplantıda yaptığı konuşmada,bilhassa kişilere sözlü savunma yapma imkanı tanınmasını talep ettiklerini ifade ederek, bunun için de sonuna kadar mücadele edeceklerini aktardı. Fenerbahçe Kulübü'ne federasyon tarafından gönderilen ve kişilerden savunma istenildiğine dair yazı incelendiğinde, savunma süreciyle ilgili bir kez daha endişelerinin ne kadar yerinde olduklarını gördüklerini savunan Özdemir, şöyle devam etti:
'Oldu bitti'ye getirilmek isteniyor
"Savunma istenilenlerin neyle suçlandığı dahi yazılmamışken, binlerce sayfanın tamamının okunması gerekmektedir. Ardından da bu okumaların neticesinde savunma yapılması beklenmektedir. Bunun için tanınan süre de kimine 15, kimine 20 gün olarak verilmiştir. Bu açıkça 'kendinizi savunmayınız, siz zaten suçlusunuz' demektir. Böyle adil yargılanma olmaz. Savunma hakkı kutsaldır ama savunma hakkımız dahi bu şekilde adeta 'oldu bitti'ye getirilmek istenmektedir. 
Savunma sürecinin iyi niyetiyle ilgili çok sıkıntılarımız vardır. Federasyon başkanımız bu süreçte bir kez dahi 'kimse kulüplerimizi, dolayısıyla Türk futbol ailesini peşinen suçlayamaz. Karar yargı süreci sonunda verilir. Daha kişiler ve kulüplerimiz savunma haklarını kullanmamışlardır. Suç varsa federasyonumuz en ağır cezayı verir. Bu konuda bize güvenin' demiş midir? Hayır dememiştir. Federasyon başkanı ve yönetimi bunun yerine kafasında suçluluğa karar vermiş, suçluya ne ceza verileceğinin adını koymaya çalışan bir tavır sergilemiştir. Bunun yanında kendisinde olan bir çok yetkiyi de Etik Kurulu, Disiplin Kurulu, hatta Tahkim Kurulu'na devretmeyi seçmiştir.
Biz bu federasyonu, bu işleri çözsün diye seçtik.
Ben isterdim ki TFF yönetimi bu kararı alırken bizim de burada söyleyecek bir sözümüzün olması gerekir. Biz bu federasyonu, bu işleri çözsün diye seçtik. Görev verdik, yetki verdik, sorumluluk verdik. Yetkisini ve sorumluluğunu bizlerin izni olmadan başka kurumlara devredemez."
Koç: Kulüp olarak talebimiz çok basit
Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Ali Koç, toplantıda yaptığı konuşmada "Kurgulanmış bir oyunun parçası olmak istemiyoruz. Savunma hakkı gözetilerek yapılacak adil bir yargılanma sonucunda verilecek her türlü karara saygılı olduğumuzu belirtmek istiyoruz" diye konuştu.
Koç, yargılama neticisinde suçlu bulunmaları halinde mevcut talimatlardaki ilgili maddenin karşılığı neyse onun uygulanmasının doğru olacağını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Kulüp olarak talebimiz çok basit. Biz diyoruz ki; dosyanın içeriği gözler önüne serilsin. Bilhassa ek ifadeler, deliller kayıtlara alınarak işleme konulsun ve süreç yasal mecrasında yürüsün" dedi.
Bu süreçte TFF güvenini yitirmiştir
Süreçte soruşturmanın kamuoyundaki etkilerinin gözardı edildiğini, yayın yasağının iş işten geçtikten sonra getirildiğini anlatan Koç, şöyle devam etti:
"Aziz Yıldırım'ın emniyet müdürlüğündeki fotoğrafı bir gazetede yayınlandı. Diğer kulüplerden tepki vermelerini bekledik ama gelmedi. TFF de bu süreçte tesir altında kaldı. Söylem ve eylemleri çelişen bir tavır sergiledi ve sergilemekte. TFF bizi Şampiyonlar Ligi'nden men eden kararıyla aslında kendini inkar etmiştir. Bu süreçte TFF olarak Fenerbahçe'nin suçlu olduğunu bilmiyorsanız bizi neden Şampiyonlar Ligi'nden men ettiniz. Evet anlıyoruz, maalesef zor ve karmaşık bir süreç. Ancak bizlere göre bu süreçte TFF güvenini yitirmiştir. Bizim ise kendimize güvenimiz tamdır. Hukuki sürecin sağlıklı işlemesinden sonra suçlu çıkarsak da cezamıza razıyız. Ancak bu süreçte bizde bir güvensizlik oluşmuştur. TFF UEFA'ya net bir tavır alarak bu konunun bir iç mesele olduğunu kararın play-off'lara yetiştirilmeye çalışılmasının hukuki sorunlar çıkaracağını kararlılıkla bildirememiştir."
Demirören: Federasyon seçime gitsin
Beşiktaş Kulübü ve Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Yıldırım Demirören toplantıda yaptığı konuşmada  "Kulüplere öneriyorum, önergemizi geri çekelim, Federasyon seçime gitsin" dedi.
Demirören şöyle devam etti: 
"Bugün futbol nereye geldi bir düşünelim. Şapkamızı önümüze koyalım. Federasyon başkanımız bombayı elinde buldu. Kimse böyle bir şey beklemiyordu. Hepimizin ortak hedefi Türk futbolu için bir karar almaktı. Alınacak kararlar camiaları memnun etmeyebilir. Şu ana kadar 8 kulüp gündemde, bu 12'ye kadar gidecek. Maalasef Fenerbahçe'nin adı herkesten çok geçiyor. Reyting uğruna gündem yaratmak için hep Fenerbahçe'nin adı geçiyor. Ancak şu an 8 takım içinde. Türk futbolu için adım atmalıyız."
Federasyon Başkanı Mehmet Ali Aydınlar ve yönetim kurulu üyelerinin iyi niyetleriyle bugünlere gelindiğinin altını çizen Demirören, şöyle devam etti:
"Gerekirse verilen önergeyi geri çekelim. TFF Başkanını güven tazelemeye çağıralım. Seçim kararı alalım. Gelecekte kavgadan çocuklarımız bizden hesap sormayacak, çocuklarımız kavga neden bitmedi onu soracak. Birlik beraberlik içinde hareket edelim. Bu işin doğrusu mahkeme sürecini beklemektir. Kulüplere öneriyorum önergemizi ger çekelim, Federasyon seçime gitsin."
Olağanüstü Genel Kurul
Sheraton Otel'de gerçekleştirilen toplantıya delegeler yoğun ilgi gösterirken, 300 delegeden 240'ı toplantıda hazır bulundu.
Yaklaşık 25 dakika gecikmeli başlayan olağanüstü genel kurulda divan başkanlığına Yalçın Karadeniz, başkan vekilliğine ise Hasan Yener oy çokluğu ile seçildi.
Toplantıda 300 polis ve 50 özel güvenlik görevlisi yer alırken, 100'ün üzerinde basın mensubu da genel kurulu takip etti.
Toplantının yapıldığı otele girişte yoğun güvenlik önlemleri alındığı gözlenirken, delegeler sıkı aramaların ardından salona alındı.
Olağanüstü genel kurulu, UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik ve AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür de izledi.
Bu konularda ilginizi çekebilir