Fiba Sigorta'nın adı Sompo Japan oldu

Sompo Japan Sigorta Genel Müdürü Dadaş, "5 milyon sermaye ile kurulan şirket,500 milyon liraya satılmıştır. Bu bir başarı hikayesidir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Fiba Holding'in Fiba Sigorta'daki hisselerinin Japon sigorta şirketi Sompo Japan Insurance Inc'ye satılması nedeniyle şirketin yeni ismi "Sompo Japan Sigorta" oldu.

Sompo Japan Sigorta Genel Müdürü Recai Dalaş, "2002'de 5 milyon sermaye ile kurulan şirket 2010'da 500 milyon liraya satılmıştır. Bunu göz kamaştıran başarı hikayesi olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Dalaş, şirketin 2010 yılı itibariyle 318,6 milyon lira prim üretimi, yüzde 2,8 pazar payı, 118,1 milyon lira özsermaye, 304 çalışan, 1,3 milyon adet poliçe ve 754 acente ve 4 banka ile çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı.

Türkiye'de sektörün 3 kat büyüme potansiyeli var

Sompo Japan'ın 2010'un 9. ayı sonuçlarına göre toplam bileşik rasyosunda sektör sürekli para kaybederken, Sompo'nun bu işten para kazanan birkaç şirketten biri olduğunu belirten Dalaş, Türkiye sigorta pazarının büyüyen bir pazar olduğunu ve  önümüzdeki 10 yıl içinde, bugünkü büyüme hızı devam ederse, pazarın şu anki büyüklüğünün 3 katına ulaşacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Dalaş, bu genel değerlendirmenin Türkiye sigorta sektörüne yabancı ilgisini canlı tuttuğunu belirterek, "Artık gelişmiş ülke pazarları büyümüyor. Japonya'da 127 milyon nüfus var ama artmıyor, nüfus yaşlanıyor. Bu nedenle daha az tüketiyor ve sigorta pazarında da küçülme eğilimi var. Buna karşın Türkiye'de sektör büyüklüğünün 3 katına çıkma potansiyeli var" dedi.

Tekrar büyümeye geçecek

Recai Dalaş, sektörün dünya ölçeğiyle kıyaslandığında son derece küçük bir pazar olduğunu, Japonya'daki prim üretiminin, Türkiye'nin ürettiği primlerin 2,5 katı olduğunu kaydetti.

Dalaş, 1-2 yıldan beri rekabet ortamından bir miktar geri durarak pazar payında bir miktar küçülmeye razı olmalarına rağmen, önümüzdeki dönemde şirketin temel stratejisinin, karlılığı korumak ve tekrar büyümeye geçmek olacağını söyledi.

Dalaş, 2008'deki 600 milyon lira olan karlılık oranının 2009'da 178 milyon liraya indiğini, 2010'da da zarar çıkabileceğini vurgulayarak, "Şu anda karsızlık sınırı dayanılabilir düzeyi geçtiği için ben bundan sonra karlılığın daha artacağını, bundan kötü olmayacağını düşünüyorum" dedi.

Japonya'nın en eski sigorta şirketi

Sompo Japan Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Shinobu Arimoto da, Japonya'da 1888'de kurulan en eski sigorta şirketi olan Sompo Japan'ın 60 milyar dolar toplam varlığı, 9,7 milyar dolar net varlığı, 15 milyar dolar net primi, 501 milyon dolar da vergi sonrası karı bulunduğunu belirtti.

Japonya'nın hasar sigortası pazarında dünya ölçeğinde 3. büyük pazar olduğunu ve Sompo Japan'ın bu alandaki toplam varlığının dünya sıralamasında 16. sırada olan Belçika'nın tüm toplamına, Türkiye'nin toplam sigorta pazarında 2,5 katına eşit olduğunu belirten Arimoto, vergi sonrası karın 500 milyon dolar, yükümlülük karşılama yeterlilik rasyosunun da yüzde 800 olduğunu, anlattı.

Arimoto, şirketin tüm Japonya'ya yayılmış durumda olduğunu ve 539 ofis, 46 acente, 17 bin çalışanlarının bulunduğunu ve yurt dışında da 29 ülkede faaliyet gösterdiklerini bildirdi.

Hedef gelişmekte olan pazarlar

Arimoto, "Sompo Japan, yurt dışındaki faaliyetlerini büyümenin ana unsuru olarak görüyor. Yurt dışında 29 ülkede 3 bin çalışanla faaliyet gösteriyoruz. Brezilya, Singapur ve Türkiye'de satın almalara imza attık. Bundan sonra da yüksek karlılık ve yüksek büyümenin beklendiği gelişmekte olan pazarları hedef alacağız" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir