Fikrini işe dönüştürdü fare ihraç etti

Deney hayvanları üretim laboratuvarı kurma fikriyle katıldığı yarışmada 1. olan Veteriner Hekim Buğdaycı, fikrini hayata geçirerek, Türkiye'nin ilk deney faresi ihraç etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Veteriner Hekim Begüm Buğdaycı, deney hayvanları üretim laboratuvarı kurma fikriyle katıldığı girişimcilik yarışmasında birinci oldu. Bu fikrini kısa sürede hayata geçiren genç girişimci, burada ürettiği deney hayvanlarını ihraç ederek Türkiye'nin ihracat kalemlerine bir yenisini ekledi.

Buğdaycı, bazı ülkelerde sektör haline gelen deney hayvanı üretiminin, 100 yıl öncesine kadar dayandığını ifade etti. Üniversite öğrenimi gördüğü yıllarda, Türkiye'de özel sektörde deney hayvanı üretiminin olmadığını öğrendiğini belirten Buğdaycı, daha sonra deney hayvanı üretim laboratuvarı kurmaya karar verdiğini dile getirdi.

 Deney hayvanı üretim laboratuvarı kurma fikriyle katıldığı ''Bir Fikrin mi var?'' adlı girişimcilik yarışmasında birinci olduğunu anlatan Buğdaycı, sonrasında LabX Melek Yatırımcı Ağı sayesinde Kobay Deney Hayvanları Laboratuvarı Anonim Şirketi'ni kurduklarını belirtti.

Şu anda üç farklı üretim odası olduğunu dile getiren Buğdaycı, laboratuvarda toplam 2 binin üzerinde fare bulunduğunu söyledi. Buğdaycı, toplamda 10'dan fazla türde üretim yaptıklarını belirterek, üretmedikleri türleri ise yurt dışından getirdiklerini kaydetti.

Türkiye'nin daha önce herhangi bir şekilde deney hayvanı ihracatı yapmadığını bildiren Buğdaycı, ''Yaklaşık üç ay önce ilk deney hayvanımızı ihraç ettik. İlk ihracatımızı Uruguay'a yaptık. Bu çok önemli bir şey'' dedi.