”Fırsat verilmiş olsaydı, Gazze çok farklı olurdu”
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Hamas'lı yetkililerle görüşmesini değerlendirdi
ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Filistin'de 2006 yılında yapılan ve Hamas'ın kazandığı seçimin ardından Türkiye'nin Hamas'lı yetkililerle görüştüğünü, "Doğru yolun ne olduğunu, yanlış yola girilirse bunun sonucunun ne olacağını" açıklıkla konuştuğunu belirterek, "Eğer o zaman fırsat verilmiş olsaydı Türkiye'ye, belki bugün yaşananların hiçbiri yaşanmazdı. Belki bugün Gazze çok farklı olurdu" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Suudi Arabistan'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Gül, bir başka gazetecinin, "Irak'ta yapılan yerel seçimleri hatırlatması ve ertelenen Irak ziyaretinin tarihinin kesinleşip kesinleşmediğini" sorması üzerine, Irak'ta mahalli seçimlerin yapılmasını büyük bir başarı olarak niteledi.
Seçimlerin olaysız geçmesinin de takdir edilmesi gerektiğini kaydeden Gül, yüksek katılımlı bu seçimlerin Irak'ın normalleştiğinin önemli adımları olduğunu vurguladı. Türkiye olarak, Irak'taki seçimleri yakın takip ettiğini belirten Gül, Irak'ın bundan sonra diğer temel yasaları da çıkartmasını temenni ettiğini söyledi.
"Hamas'ın Orta Doğu barış sürecine zarar vereceği endişesini mi taşıyorsunuz?" şeklindeki bir soruya ise Gül, şu yanıtı verdi:
"Bununla ilgili açıklamalar zaten hep yapıldı. Burada önemli olan bu grupların isimleri değil. Önemli olan Gazze'deki halkın tercihidir. Onlar 2006 yılında seçime girdiler ve bütün dünya bu seçimi destekledi. Seçimden sonra da iş başına geldiler, kazandılar seçimi.
Ben size, 2006 yılında Türkiye'nin ne kadar öngörülü olduğunu hatırlatmak isterim. Bugün bazı devlet adamları 'Onlar da siyasi sürece katılmalıdır, onlar da bu işin bir parçasıdır' diye, bazıları açıkça açıklıyorlar, bazıları açıkça bu demeçleri vermiyorlar ama ikili bütün görüşmelerimizde hepsi bunu bize söylüyor. Türkiye yine gayet sorumlu, gayet kaygılı, 2006 yılında işin başında, bunlar seçimi kazanıp da orada işin başına geçtikleri gün, bunlarla görüşüp, bunlara doğru yolun ne olduğunu, yanlış yollara girilirse bu yanlış yolların nerelere gideceğini o zaman açıklıkla konuşmuştur, anlatmıştır. Bazıları anlamıştır, bazıları ise anlamamıştır.
Eğer o zaman fırsat verilmiş olsaydı Türkiye'ye, belki bugün yaşananların hiçbiri yaşanmazdı. Belki bugün Gazze çok farklı olurdu. Belki Hamas denen grup bugün çok daha farklı bir istikamette olurdu. O zaman o görüşmeyi yapan kişi de bendim ve çok da ümitliydim. Ama ne yazık ki bu fırsat verilmemiştir. Bunun da maliyetini herkes çekmiştir. Ama ondan sonra gerek Dışişleri Bakanı olarak gerek Cumhurbaşkanı olarak ikili görüşmelerimde, başta birçok batılı lider olmak üzere hepsi bunu takdir etmişlerdir, hepsi bunun kaçan bir fırsat olduğunu söylemişlerdir. Türkiye şeffaf, dürüst hareket etmektedir. Bunu bazıları anlamaktadır, bazıları da anlamamaktadır."
"Yanlış yapanlar ikaz edilmeli"
Cumhurbaşkanı Gül, Davos'ta yaşanan gerginliğin ardından İsrail basınında, ''İsrail'in Türkiye ile ilişkilerini, askeri ihaleler konusunu gözden geçirebileceğine ve Türkiye'deki Musevi vatandaşların endişeleri olduğu'' yönünde haberler konusunda da,''Türkiye'deki Musevi vatandaşlarımız sen, ben ne isek onlar da odur. Onlar da milletvekili, cumhurbaşkanı olabilir. Onların da bu ülkede hakkı, hukuku vardır. Bütün vatandaşlarıma da buradan sesleniyorum; sakın böyle bir yanlış tavır içerisine kimse girmesin. Herkes birbirine eşittir, herkesin hak ve hukuku aynıdır bu ülkede. Bu konuda yanlış yapanlar olabilir, yanlış yapanlar her toplumda çıkar. O yanlış yapanları da herkesin ikaz etmesi gerekir'' diye konuştu.
Gül ile Kral Abdullah görüşmesi
Cumhurbaşkanı Gül'ün Suudi Arabistan'ı ziyaretinde, Suudi Kralı Abdullah ve heyetler arası görüşmeler yapıldı. Kraliyet sarayında basına kapalı gerçekleşen görüşmeler, yaklaşık 1 saat sürdü.
Görüşmelere, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Türkiye'nin Riyad Büyükelçisi Ali Naci Koru da katıldı.
Görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Kral Abdullah'ın huzurunda gençlik ve spor ile deniz taşımacılığı alanlarında işbirliği anlaşmaları imzalandı.