Fitch, Avustralya'nın kredi notunu "AAA"ya yükseltti

Fitch, düşük borç seviyesi ve sağlam ekonomi ve sosyal politikalar uygulayan Avustralya'nın kredi notunu bir derece yükseltti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Avustralya'nın "AA " olan yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu bir kademe yükselterek "AAA"ya çıkardı, kredi not görünümünü de "durağan" olarak belirledi.

Kuruluş yaptığı açıklamada, ülkenin yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notunu da "AAA" olarak teyit etti.

Fitch, kredi notunun yükseltilmesinde ülkenin düşük borç seviyesi ile sağlam ekonomi ve sosyal politikalarının etkili olduğunu vurguladı.

Kuruluş, geçen yıl kamu borcunun gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının yüzde 26,5 olduğunu hatırlatarak, diğer "AAA" kredi notuna sahip ülkelerin kamu borcu ortalamasının ise GSYH'nin yüzde 55,7'si düzeyinde olduğuna dikkat çekti.

Avustralya ekonomisinin, 2005-2010 döneminde ortalama yüzde 2,8 oranında büyüme kaydettiğine işaret eden Fitch, diğer "AAA" kredi notuyla derecelendirilen ülkelerin söz konusu dönemde ortalama büyüme oranının da yüzde 1,4'te kaldığını vurguladı.

Ülke ekonomisinin 2012-2013 döneminde ortalama yüzde 3,4 büyüyeceği tahmininde bulunan Fitch, Avustralya'nın GSYH'sının yüzde 53,2'si seviyesine ulaşan dış borcunun, küresel ekonomik koşullarda ülkenin kırılganlığını artırdığına dikkat çekti.

Fitch ayrıca, ülkenin "AAA" kredi notunu sağlamlaştırması için orta vadeli mali konsolidasyon politikalarını iyi yönetmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir