Fitch: Türk şirketlerinin likiditesi zayıflayacak

Fitch, yüksek sermaye harcamaları ve yavaşlayan ekonomik büyümenin bu durum ile biraraya gelmesinin Türk şirketlerinin likidite profillerini zayıflatacağını vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk şirketlerinin, Eurobond hacmindeki düşüşün etkisi ile kısa vadeli banka fonlamasına büyük bağımlılıkla karşı karşıya olduklarını bildirdi. 
Fitch, yüksek sermaye harcamaları ve yavaşlayan ekonomik büyümenin bu durum ile biraraya gelmesinin Türk şirketlerinin likidite profillerini zayıflatacağını vurguladı. 
Türk şirketlerinin, özellikle ihracatçıların, şu anda hem ülke içinde hem de Avrupa genelinde yaşanan ekonomik yavaşlamanın sıkıntıları ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Fitch, bu durumun 2012 yılı içinde, şirketlerin büyük sermaye harcama programlarını uygulamaları beklendiği ortamda nakit akışı yaratımını sınırlayabileceğini belirtti.
Fitch, yeni Eurobond ihracı için görünümün sınırlı olduğuna inandıklarını, eurobond ihraççılarının vadesi dolan tahvillerinin planlanan varlık satışları veya mevcut nakit dengeleri ile geri ödemelerini beklediklerini vurguladı. 
     
Türk bankacılık sektörünün yerel şirketlere kredi vermede aktif olmaya devam ettiğini ancak bu fonlamanın kısa vadeli olduğunu belirten Fitch, bu durumun Türk şirketleri için kayda değer bir kredi zayıflığı olarak gözlemlendiğini belirtti. Şirketler için yurtiçi tahvil ihraç görünümünün de, gösterge faizlerin yüzde 7'den yüzde 10'a yükseldiği ortamda sınırlı olduğunu dile getiren Fitch, piyasanın sadece göreceli olarak küçük ihraçları absorbe edecek durumu olduğunu kaydetti. 
Uluslararası bankaların Türk şirketlerine kredilerinin 2008 yılından bu yana azaldığına dikkat çeken Fitch, kredi hacmindeki bu azalımın Türk hükümetinin özelleştirme ihalelerine katılan yatırımcıların fon temin etmekte zorlanmaları ile kendini gösterdiğinisavundu.
Bu konularda ilginizi çekebilir