Fiyatı düştü, vatandaş altın almaya koştu

Altın fiyatlarında düşüş vatandaşı harekete geçirdi. Kapalıçarşı esnafı uzun süredir ulaşamadığı günlük satış rakamlarını yakaladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
Yıldız TAŞDELEN ERLİ
 
İSTANBUL - Geçen haftayı son 10 ayın en düşük seviyesi olan 1.483 dolardan kapatan altın, bu haftanın ilk gününde de düşüşünü sürdürdü. Serbest piyasada Cumhuriyet altınının fiyatı gün içinde 548 liraya, çeyrek altının fiyatı ise 138 liraya kadar gerileyerek son 2 yılın en düşük seviyelerini gördü. Cumhuriyet altını, günü 540 liradan kapattı. Çeyrek altın ise 145
liraya yükseldi. Fiyatındaki düşüş nedeniyle vatandaşlar, yatırım, borç kapatma ya da takı
amaçlı altın alımına geçti. Kapalıçarşı'daki bazı sarraflarda dün Cumhuriyet altını bulunamadı.
Tarihi çarşıda Cumhuriyet altını için "kara borsaya düştü" tabiri kullanılması dikkati çekti. İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, düşük fiyatlardan dolayı vatandaşların, altın borcunu kapatma ya da yaz aylarındaki düğünler nedeniyle altın aldığını belirterek, altın bozduranların sayısının geçen haftaya göre epey azaldığını, ancak fiyattaki gerilemenin devam etmesi halinde panikleyip satanlar olabileceğini söyledi.
Gram altın satışında patlama İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Satış ve Pazarlama Müdürü Özgür Anık da, altın fiyatlarının gerilemesinden kaynaklı piyasada bir hareketlilik bulunduğunu ifade ederek, "Bize göre, şu anda ağırlıklı olarak yatırım amaçlı alınıyor. İAR'ın ürettiği 5 gram üzerindeki altın satışlarında geçen haftaya göre yüzde 30 artış var. Şu anda tam kapasite çalışıyoruz" diye konuştu. İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Alaattin Kameroğlu ise, bazı vatandaşların alım ve satım için "bekle-gör" dönemine geçtiğini söyledi.