Fransa'nın da notu kırılabilir

Analistler, Fransa ve Belçika'nın da notununun düşürülmesinin söz konusu olabileceğine dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin, Fransa'nın AAA olan kredi notunun kırılmasına neden olabileceğini söyleyen analistler, Belçika'nın da olası bir not düşürülmesiyle karşı karşıya kalabileceğini belirtiyorlar.

Moody's Investor Services'in 15 Aralık'ta İspanya'nın notunun kırılabileceği uyarısından sonra 17 Aralık'ta İrlanda'nın notunu beş kademe düşürdüğünü anımsatan analistler Standard and Poor's tarafından İrlanda, Portekiz ve Yunanistan'ın inceleme altında olduğunu söylüyorlar.

Bu gelişmelerin ardından Fransa, Belçika ve Avusturya'nın CDS'leri, Şili ve Çek Cumhuriyeti'nden daha pahalı hale geldi.

Baring Asset Management varlık yöneticisi Toby Nangle, her ülkenin önümüzdeki yıl cezalandırılabileceğini söyleyerek, "Fransa'nın AAA notunu kaybetmesi büyük olay olur, bu not kırılması olasılığının piyasada fiyatlandığını sanmıyorum," dedi.

ING gelişmiş ülkeler analisti Padhraic Garvey de Fransa'nın kamu açıklarında "anlamlı kısıtlamalar" yapmaması durumunda bir not kırılmasıyla karşı karşıya kalabileceğini söyledi. Unicredit SA kredi stratejisti Marcus Ernst'de Fransız bankalarının euro bölgesinin kıyısındaki ülkelerce ihraç edilen tahvillerin en büyük alıcısı olduğunu hatırlatarak, bunun bir "sistemik risk" oluşturabileceğini söyledi.

Fransız CDS'leri bu yıl üç katı artarak 102'ye çıktı. 30 Kasım'da bu CDS'ler 105 ile rekor düzeye çıkmıştı. CMA tarafından yapılan karşılaştırmalara göre bu CDS düzeyinden bakınca, Fransa'nın kredi notunun, Moody's in verdiği Aaa düzeyinin 7 kademe altında Baa1 olarak oluşması gerekiyor.

Portekiz için ise notun, şu andaki A1 düzeyinin 10 kademe altında B1, İspanya için ise Aa1 olan düzeyin 11 kademe altında Ba3 olarak belirlenmesi gerekiyor. Belçika için ise notun şu andaki Aa1 yerine dokuz kademe altta Ba1 olması gerekiyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir