Fransa'yı da Türkler dönüştürecek

Cannes'da MIPIM Fuarı'na katılan Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Fransa'da göçmenlerin oturduğu varoşların dönüşümü için Fransız yetkililerle görüştü. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da oturma izni sorunun çözeceklerini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
Leyla İLHAN
 
CANNES - Türkiye'de yapılan kentsel dönüşüm  çalışmaları Fransa'nın dikkatini çekti. Fransa göçmenlerin oturduğu bölgeleri iyileştirmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan destek istedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan
Bayraktar, Türkiye'nin dünyada örnek gösterildiğini belirterek, Fransa'nın da göçmenlerin oturduğu bölgelerin dönüşümü için Türkiye'nin tecrübelerinden faydalanmak istediğini açıkladı.
 
MIPIM Fuarı öncesinde Fransa'da göçmenlerin oturduğu varoş bölgelerde yapılacak değişim için Fransız yetkililerin kendisi ile temasa geçtiğini ifade eden Bayraktar, "Fransızlar Türkiye'nin tecrübelerinden faydalanmak istiyor" dedi. Erdoğan Bayraktar, mütekabiliyet yasası çıktığı günden bu yana kadar 11 bin taşınmaz satıldığını bunun 8 binini konut satışlarının oluşturduğunu ifade ederek, "Bu rakamı 2013 yılında iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Artık Türkiye dünyada tercih edilen bir ülke" dedi. Öte yandan çıkarılan mütekabiliyet yasası ile yabancıların artık Türkiye'ye sadece tatil amaçlı değil, Türkiye'de uzun süre kalmak istediğini ifade eden Bayraktar, şunları
söyledi:
 
"Yasadan sonra gerek Avrupa ülkeleri olsun gerekse Ortadoğu ülkelerinden ciddi alımlar oldu. Bu da gösteriyor ki Türkiye artık bir cazibe merkez oldu. Oturma süreleri ile ilgili de çalışmalarımız sürüyor. Bu süreleri 6 ay ya da bir yıla çıkarmak için uğraşıyoruz.Çünkü bizim ülkemize gelenler sadece 3 ay değil daha uzun süre kalmak istiyor."
Zorlu Center'a fonlar talip Zincirlikuyu'da 2.5 milyar dolarlık Zorlu Center'ın ofis kısmının uluslararası fonlara satışı gündemde. Projeye portföy büyüklükleri 10 milyar doları bulan 4 fon talip oldu. MIPIM'de Zorlu Center ve Zorlu Levent Ofis'i tanıttıklarını söyleyen Zorlu Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Even, fonlarla, satış, kiralama ve ortaklık gibi işbirliği seçenekleri konusunda görüştüklerini söyledi. Even, "Dünyada çuvalla parası olan emeklilik ve sigorta fonları artık Londra yerine İstanbul'a yatırım yapmaya başladı. Bize de Zorlu Center'la ilgili teklifler geliyor.
Aralarında Ortadoğulu, Uzakdoğulu, Kuzey Amerika ve Türk Cumhuriyetleri'nden fonlar ortaklık ya da satın alma şeklinde tekliflerle geliyor" dedi. Even, Zorlu Center'ın dışında Zorlu Levent projesinde de toplu satın alma veya sessiz partner gibi teklifler aldıklarını kaydetti. Even, büyük fonların uzun vadede büyük çaplı projelerde kendilerine işbirliği teklifi yaptığını anlatarak, "Türkiye'ye değer katacak projelerle ilgileniyoruz. Galataport'u inceliyoruz" dedi.
 
'8 bin dolarda elim titredi'
İstanbul'da metrekare fiyatları çok yüksek olan projelerin krizde satmakta zorlandığı iddialarına cevap veren Even, "2006 yılında metrekare için 8 bin dolar hesabı yaparken elim titredi, yazmakta zorlandım. Şu anda 15 bin dolardan bahsediliyor. Nereye gider derseniz Londra neredeyse İstanbul da oraya gider. Çünkü bizde otel fiyatları Avrupa seviyesinde. Konut için neden olmasın" değerlendirmesini yaptı. Penthouslar hariç en pahalı dairenin 6 milyon dolar olduğunu anlatan Even, ortalama metrekare fiyatlarının 15 bin doları gördüğünü söyledi. Even, 200 mağazalık AVM'ye 2 bine aşkın talep geldiğini vurguladı.
 
İzmir ve Bodrum tanıtıldı
28 firmanın stant açtığı fuarda İstanbul dışından 2 proje de sergilendi. İş GYO, İzmir'in yeni kent merkezinde gerçekleştirdiği Ege Perla'yla fuara katıldı. 2 bloktan oluşan karma proje olan Ege Perla'da konut sahiplerine hizmeti Kanyon verecek. Öte yandan İstanbul dışında bulunan bir diğer proje de Vicem Yapı'nın Muğla Bodrum'da inşa ettiği Bodrum Yalıları oldu. 21 lüks villadan oluşan butik projenin villalarında katlanabilir cam cepheler, havalandırma döngü sistemi, iklimlendirmeyi sağlayan süs havuzları, kapalı otoparklar, özel iskele, ısıtmalı jet motorlu özel yüzme havuzları ve housekeeping sistemi bulunuyor.
 
Dev açılışa 'Nef'es verdi
MIPIM Fuarı'nın yaklaşık 8 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen açılış töreninin sponsoru olan Nef, fuar katılımcılarını tüm projeleri hakkında bilgilendirdi. Fuarda tanıtılan bazı projeler şunlar; "Aydınlı- Keleşoğlu'nun birlikte gerçekleştirdiği Vadi İstanbul. Tahincioğlu'nun gerçekleştirdiği Palladium Tower ve Nidakule Levent. Zorlu'nun gerçekleştirdiği Zorlu Center. Viatrans'ın gerçekleştirdiği Quasar İstanbul."