Frik'teki payını 30,5 milyon $'a sattı

İş Girişim Sermayesi, Frik İlaç'taki hisselerinin tamamını 30,5 milyon dolar karşılığında İtalyan Recordati'ye sattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İş Girişim Sermayesi, Frik İlaç'taki hisselerinin tamamını 30,5 milyon dolar karşılığında Recordati'ye sattı.

İş Girişim Sermayesi'nden yapılan yazılı açıklamada, İş Bankası iştiraklerinden İş Girişim Sermayesi'nin, IMS (Uluslararası İlaç Araştırma Servisi) verilerine göre Türkiye'nin "en hızlı büyüyen" ilaç firmalarından biri olan Dr. F. Frik İlaç A.Ş'deki (Frik İlaç) hisselerinin tamamını 30,5 milyon dolar karşılığında Recordati'ye sattığı, İtalyan şirketi olan Recordati'nin, yerel firmalarla yaptığı lisans anlaşmaları ve ilaç firmalarına yaptığı yatırımlar yoluyla bir süredir kendisine ait ürünleri Türk pazarına da sunduğu bildirildi.

Frik İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Erol Frik, Türk ilaç sektöründe özellikle de 2009 yılında sektörde yapılan düzenlemelerin ve küresel mali krizin etkisi olarak ortaya çıkan zorlu rekabet ortamına rağmen, İş Girişim Sermayesi'nin Frik İlaç'ın hedeflerine ulaşabilmesi için gereken desteği verdiğini vurguladı.

İş Girişim'in kendilerine sadece Frik İlaç'a yatırdığı sermaye vasıtasıyla yardımcı olmadığını, aynı zamanda finansal, operasyonel ve yönetim alanlarında sahip olduğu deneyimle de katkı sağladığını ifade eden Ömer Erol Frik, "Güven ve karşılıklı anlayışa dayalı ortaklığımız çok başarılı oldu. Sonuç olarak, şirketimiz IMS verilerine göre 2010 yılında 107 milyon lira satış rakamını aştı. Bugün, Avrupa'nın en iyi ve saygın ilaç firmalarından biri olan Recordati Grubu'nun bir parçası olduğumuz için mutluyuz. Bu ortaklık, Frik İlaç'a tamamlayıcı bir ürün portföyü ve coğrafi varlığa sahip büyük bir stratejik ortakla işbirliği içerisinde, Türkiye'den çıkan bölgesel bir oyuncu olması ve gelişiminin yeni bir aşamasına girmesi için yardımcı olacaktır" değerlendirmesini yaptı.

İş Girişim Sermayesi Genel Müdürü Murat Özgen de Recordati'nin, kendi sektöründe Avrupa'nın en önemli oyuncularından biri olarak Türk pazarındaki ve bölgedeki varlığını genişletmek amacıyla Türk ilaç pazarının önemli oyuncularından Frik İlaç'ı seçtiğini kaydetti.

IMS verilerine göre 2009 yılında 41. sırada olan şirketin Haziran 2011 itibariyle 31. sıraya yükseldiğini, Frik İlaç'ın aynı zamanda ilaç sanayinin sadece yüzde 0,3 büyüdüğü 2010 yılında satışlarını yüzde 21 artırdığını belirten Özgen, şirketin yine IMS sıralamasına göre 2010 yılında Türk ilaç şirketleri arasında en hızlı büyüyen 3. şirket olarak yer aldığını, 2010 yıl sonu itibariyle İş Girişim Sermayesi'nin yatırımının ardından pazara sürülen yeni ilaçların satış rakamının toplam satışların yüzde 20,3'ünü oluşturduğunu vurguladı.

Türkiye'nin ilk doktorlarından biri olan Dr. Feridun Frik tarafından kurulan ve 64 yıllık geçmişe sahip Frik İlaç, IMS verilerine göre 2010 yılı itibariyle 399 ilaç şirketi arasında 36. oldu. Frik İlaç'ın Türkiye'deki faaliyetlerinin yanı sıra, Azerbaycan'da bir iştiraki bulunuyor ve Gürcistan'a ilaç ihraç ediyor.

1926 yılında kurulan, 2 bin 800'ün üzerinde toplam personeli bulunan, İtalyan Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören bir Avrupa İlaç Grubu olan Recordati, önemli Avrupa ülkelerinde faaliyet göstermekle birlikte, Orta ve Doğu Avrupa'nın yeni pazarlarında büyüyor. Recordati'nin 2010 yılı konsolide satışları 728,1 milyon euro, faaliyet karı 154,8 milyon euro ve net karı 108,6 milyon euro düzeyinde gerçekleşti.

Bu konularda ilginizi çekebilir