Füze kalkanında İspanya da tamam

İspanya ABD füze gemilerine evsahipliği yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - İspanya, NATO'nun füze savunma sistemi için ABD füze gemilerini ağırlamayı kabul etti.

İspanya Başbakanı Luis Zapatero, ABD Savunma Bakanı Leon Panette ve NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in ortak basın toplantısında resmen açıklanan anlaşmaya göre AEGIS balistik füze savunma sistemine sahip 4 Amerikan donanma gemisi, İspanya'nın Atlantik sahilindeki Rota deniz üssünde barınacak.

ABD savunma Bakanı Panetta, füze savunma sisteminde sabit radar ve avcı füze bataryaları konumlandırmak için Türkiye, Polonya ve Romanya'yla imzaladıkları anlaşmaların ardından, gemilere evsahipliği yapması konusunda İspanya'yla da anlaşmaya varmalarının kritik önemde olduğunu belirtti.

Panetta, bu sayede Atlantik ve Akdeniz havzasında "balistik füzelerin neden olduğu büyüyen tehdidin" önüne geçileceğini kaydetti.

Anlaşmayla Akdeniz'deki Amerikan füze savunma gemilerinin ABD'ye dönmelerine gerek kalmadan daha düşük maliyetle daha etkin görev yapabilecekleri belirtiliyor.

Bu arada NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, ilk oeprasyonel kapasiteye MAyıs 2012'de ulaşacak füze savunma sisteminin kademeli olarak geliştirilerek 2018 yılında tam kapasiteye ulaşacağını söyledi.

NATO'nun füze savunmasında Türkiye sabit radara evsahipliği yapmayı kabul ederken Romanya ve Polonya'ya avcı füze bataryaları yerleştirilmesi kararı alınmıştı. Akdeniz'deki Amerikan gemileriyle de beslenecek füze savunma sisteminin tüm NATO toprakları ve nüfusunu güvence altına alması öngörülüyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir