Gaffar Okkan unutulmadı

Diyarbakır'da 14 yıl önce uğradıkları silahlı saldırıda şehit edilen Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan, Diyarbakır ve Sakarya'da düzenlenen törenlerle anıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Diyarbakır'da 14 yıl önce uğradıkları silahlı saldırıda şehit edilen Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ve 5 polis memuru, düzenlenen törenle anıldı.

Emniyet Müdürü Okkan ile polis memurları Mehmet Kamalı, Sabri Kün, Mehmet Sepetçi, Atilla Durmuş ve Selahattin Baysoy için anma töreni, saldırının gerçekleştirildiği Yenişehir ilçesi Sezai Karakoç Bulvarı'nda yapıldı. Törende, İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşunun ardından Okkan'ın öz geçmişi okundu.

Vali Hüseyin Aksoy, törende yaptığı konuşmada, şöyle konuştu:

"Okkan ve beraberindeki arkadaşlar, Diyarbakır halkıyla bütünleşmiş ve halk tarafından çok farklı bir noktaya taşınmış idareciler ve emniyet mensuplarıydı. Onların burada şehit edilmesinden sonra Diyarbakır halkı, çocuklarına dönemin Ali Gaffar Okkan'ın adına vermek suretiyle ona karşı olan sevgilerini, minnet duygularını yansıtmışlardır."

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat ise Diyarbakırlıların Okkan'ı halkın içinden gelen biri olarak gördüğünü, Okkan'ın görev yaptığı dönemde Diyarbakırlılar tarafından çok sevildiğini ve halkın polise karşı bakışını değiştirdiğini anlattı.

Eronat, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Cenazesi evimin önünde geçerken yüz binların nasıl kendiliğinden bir araya geldiğine şahitlik ettim. Beyaz leçekli kadınların polis selamı vererek cenazeyi uğurlanışına, bir makam aracının omuzlara alınmak isteyişine şahitlik ettim. Bu şehirdeki terörü veya kapkaçı, hırsızlığı sona erdirmemişti ama Okkan bu şehir halkını sevmişti. Sevgiyi ektiğiniz zaman da sevgiyi biçersiniz. 14 yıl geçmesine rağmen hala Okkan bu halk tarafından çok büyük bir sevgiyle anılıyor. Bir dükkana girdiğimiz zaman sevgili Okkan'ın polis üniformalı fotoğrafını görebiliyoruz. Diyarbakır halkına ve polise katkılarından dolayı kendisini rahmetle ve şükranla anıyoruz."

İl Emniyet Müdürü Dr. Halis Böğürcü da geçen zamana rağmen Diyarbakır halkının şehitlere sevgi ve saygısının artarak devam ettiğini kaydetti.

"Şehit Emniyet Müdürümüz Okkan, Diyarbakır halkına polisimizin ve devletimizin şefkat yüzünü göstermiştir. Devlet ile milletin kaynaşmasını sağlamıştır" diyen Böğürcü, şöyle konuştu:

"Merhum müdürümüz Diyarbakır'ın ve Diyarbakırlının aşığıydı. Diyarbakır halkı da aynı şekilde kendisini sevdi. Bugün şehrin değişik yerlerini dolaştığımızda rahmetli müdürümüzün fotoğraflarını görmekteyiz. Şehadetinden sonra doğan yüzlerce çocuğa Ali Gaffar Okkan isminin verildiğine şahit olmaktayız. Tüm bunlar Diyarbakır halkının merhum müdürümüze gönülden bağlılığın göstergesidir." 

Tören sırasında bazı vatandaşların pencere ve balkonlardan okunan dualara eşlik ettiği görüldü. Duygusal anların yaşandığı etkinlik Okkan ve 5 arkadaşının şehit edildikleri yere bırakılan karanfillerle sona erdi. 

Törene AK Parti Milletvekilleri Mine Lök Beyaz, Cuma İçten, Abdulkerim Gök, Okkan'ın yakınları, Diyarbakırspor taraftarları, gaziler, adı Gaffar Okkan olan çocuklar ile vatandaşlar katıldı.

Sakarya'da törene 102 Diyarbakırlı çocuk katıldı

Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan, Sakarya'nın Hendek ilçesindeki mezarı başında da anıldı.

Anma etkinliğine, "Ali Gaffar Okkan Gönül Yolculuğu Projesi" kapsamında Ali Gaffar Okkan'ın adı verilen "Ali Gaffar" ve "Gaffar Okan" isimli 102 Diyarbakırlı çocuk da katıldı.

Hendek Şehir Mezarlığı'nda düzenlenen anma töreni öncesinde şehidin eşi Zerrin, kızı Sezin ve oğlu Fikri Can Okkan ile kız kardeşi Gülsüm Özger ve diğer aile fertleri taziyeleri kabul etti.

Saygı duruşunda bulunulduktan sonra İstiklal Marşı'nın okunduğu törende konuşan Hendek Kaymakamı Mustafa Ayhan, Ali Gaffar Okkan'ın milletin bekası ve vatanın geleceği için canını feda eden binlerce şehitten biri olduğunu söyledi.

Türk milletinin, hizmet eden ve vatanı için canını ortaya koyan insanları hiçbir zaman unutmadığını vurgulayan Ayhan, "Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığında ve birliğinde binlerce Ali Gaffar Okan'lar vardır. Yine bu millet bu vatan perverleri unutmayacak ve unutturmayacaktır" diye konuştu.

Hendek Belediye Başkanı Ali İnci de Okkan'ı vefalı dostlarıyla andıklarını belirterek, böyle etkinlikler gerçekleştirilerek, şehitlerini unutmadıklarını gösterdiklerini dile getirdi.

Diyarbakırlı 8'inci sınıf öğrencisi Ali Gaffar Baran AA muhabirine yaptığı açıklamada, ziyaret için daha önceden de Sakarya'ya geldiğini ancak yaşının küçük olduğu için birşey anlamadığını ifade ederek, şunları anlattı:

"Şimdi bazı duyguları daha yoğun hissetmeye başladım. Kendisini tanımadık ama nasıl biri olduğunu biliyoruz. Memleketimizde dükkanlara girdiğimizde onun resmini görmek güzel bir duygu. Gaffar Okan gelmeden önce güney doğuyu kimse sevmiyordu, olaylar vardı. O geldikten sonra insanlara polis gibi yaklaşmadı. insanlarda ona polis gibi yaklaşmadı ve onu sevdi."           

İlçe Müftüsü Abdurrahman Şahin'in okuduğu duanın ardından yakınları, katılımcılar ve Ali Gaffar isimli 102 çocuk, Okkan'ın mezarına karanfil bıraktı.

Törene dönemin Diyarbakır Valisi Cemil Serhadlı'nın yanı sıra Sakarya Emniyet Müdürü Osman Babadağı, Okkan'ın görev yaptığı dönemdeki emniyet personeli, çeşitli illerden gelen emniyet müdürleri, protokol üyeleri ve yakınları katıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir