Gates: ”Yeni politika İran ve Kuzey Kore'ye karşı uygulanmayacak”

Gates yeni nükleer stratejinin ABD'nin savunmasını zayıflatmayacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'nin nükleer silahların kullanımını sınırlayan yeni politikası konusunda yazılı açıklama yayımlayan Obama, "Yönetimim bugün, nükleer silahların ulusal güvenlik stratejimizdeki rolünü düşürmeye ve 21'inci yüzyılın nükleer tehlikelerinin azaltılması üzerine odaklanmaya, aynı zamanda da dünyada nükleer silahlar var oldukça, ABD ve müttefikleri için güvenli, emniyetli ve etkili bir nükleer caydırıcılığın devam ettirilmesi yönünde Prag'da verdiğim sözü yerine getirerek ileriye doğru önemli bir adım atıyor" dedi.

Yeni politikayla ülkelerin, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) ve bu konudaki yükümlülüklerini yerine getirmelerinin önemini vurguladıklarını kaydeden Obama, "ABD, NPT'ye taraf olan ve bu konudaki yükümlülüklerine uyan, nükleer silah sahibi olmayan ülkelere karşı nükleer silah kullanmayacağı ve bu yönde bir tehditte de bulunmayacağını ilan ediyor" dedi.

NPT'ye bağlı bir nükleer güç olarak sorumluluklarını yerine getirdiklerine işaret eden Obama, ABD'nin nükleer deneme yapmayacağı, yeni nükleer savaş başlıkları geliştirmeyeceği, nükleer silahlar için yeni askeri misyonlar ya da yeni kabiliyetler peşinde koşmayacağını kaydetti.

Obama ABD'nin, müttefiklerinin güvenliğine vazgeçilmez bağlılığını yeniden teyit ettiğinin ve ABD'nin ulusal güvenliğini de geliştirdiğinin altını çizdi.

"Nükleer silahların yayılmasını durdurmak için çalışacağız"

ABD Başkanı Obama, "Nükleer silahların yayılmasının durdurulması, nükleer terörizmin engellenmesi ve bu silahların artık var olmadığı bir günün yaratılması için, silah stoklarının azaltılması, korunmasız nükleer materyallerin emniyet altına alınması ve NPT'nin güçlendirilmesi yolundaki kapsamlı gündemimizin her ögesini geliştirmek için yoğun biçimde çalışacağız" dedi.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates de "İran ya da Kuzey Kore'nin nükleer bir saldırı düzenlemeye karar vermeleri halinde, ABD'nin yeni nükleer stratejisi altındaki seçeneklerini sınırlamayacağını" söyledi.

Gates, ABD'nin nükleer silahların kullanımını sınırlayan yeni politikası konusunda ABD Savunma Bakanlığında, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Enerji Bakanı Steven Chu ve Genelkurmay Başkanı Amiral Michael Mullen ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi.

Gates, "bu yeni politikanın, uluslararası topluma meydan okuyarak nükleer silah peşinde olan İran, Kuzey Kore gibi ülkelere uygulanmayacağını" vurguladı.

Yeni stratejinin ABD'nin savunmasını zayıflatmayacağını, İran ve Kuzey Kore gibi ülkelere "oyunun kurallarına göre oynama" yolunda "güçlü mesaj" göndereceğini kaydeden Gates, "Bu kategorideki ülkeler söz konusu olduğunda tüm seçenekler masada" ifadesini kullandı.

Amaç nükleer yayılmacılığın önlenmesi

Gates, yeni stratejinin 5 ana amacı olduğunu bildirerek, bunları şöyle sıraladı:

"-Nükleer yayılmacılığın ve terörizmin önlenmesi,

-Nükleer silahların ABD'nin ulusal güvenlik stratejisindeki rolünün azaltılması,

-Azaltılmış nükleer güç düzeyinde stratejik caydırıcılığın ve istikrarın sürdürülmesi,

-Bölgesel caydırıcılığın güçlendirilmesi ve ABD'nin müttefikleri ile ortaklarının güvence altına alınması,

-Güvenli, emniyetli ve etkili bir nükleer stoğun muhafaza edilmesi"

Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılan 47 ülke açıklandı

Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, 12-13 nisanda Washington'da düzenlenecek Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne, ABD dahil 47 ülkenin katılacağını açıkladı.

Gibbs, Beyaz Saray'da düzenlediği günlük basın toplantısında zirveye ilişkin bilgi verirken, katılacaklar arasında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelerin listesini açıkladı.

Gibbs'in açıkladığı listeye göre, zirveye ev sahibi ABD'nin yanı sıra şu ülkeler katılacak:

"Cezayir, Arjantin, Ermenistan, Avustralya, Belçika, Brezilya, Kanada, Şili, Çin, Çek Cumhuriyeti, Mısır, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Almanya, Hindistan, Endonezya, İsrail, İtalya, Japonya, Ürdün, Kazakistan, Malezya, Meksika, Fas, Hollanda, Yeni Zelanda, Nijerya, Norveç, Pakistan, Filipinler, Polonya, Kore Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan, Singapur, İsviçre, Güney Afrika, İspanya, İsveç, Tayland, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Ukrayna ve Vietnam."

Beyaz Saray Sözcüsü Gibbs, zirvede BM, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ve AB'nin de temsil edileceğini belirtti.

İkili görüşmelerin de olacağını belirten Gibbs içeriğinin nükleer güvenlik olacağını söyledi.

Gibbs, bu noktada bir örnek vererek, "akıllara (Türkiye ile ilişkilerin) normalleşme süreci kapsamında Ermenistan'ın geldiğini" belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir