GDO'lu ürünleri denetleme imkanımız yok

Yılmaz, mevcut yönetmelikle ithaline izin verilen GDO'lu ürünlerin denetlenmesinin teknolojik altyapısının yok" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, GDO'lu ürünlerin ithalatına ilişkin yönetmeliğin iptali için yargı yoluna başvuracaklarını belirterek, "Bundan 50-60 yıl öncesinde sigaranın kanser yaptığına da kimse inanmıyordu, GDO'lu ürünlerin yarını da bundan farklı olmayabilir" dedi.

Yılmaz, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü önünde, Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar ile birlikte, genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) yönetmeliğiyle ilgili açıklama yaptı.

Sıtkı Yılmaz, GDO'lu ürünlerin geleceğini sigaraya benzeterek, "Bu kaygılara, kendimiz için değil, çocuklarımız, torunlarımız ve ülke geleceği için yetkililerin dikkatini çekmek istiyoruz" diye konuştu.

Yıllardır TÜDEF ve kurucu üye derneklerin, GDO'lu ürünlerin insan sağlığına ve çevreye verdiği zararlar konusunda yetkilileri uyardığını belirten Yılmaz, başlangıçta söz konusu ürünlerin ithalatının yasak olduğunun söylendiğini, sonrasında mısır ve soya gibi gıdalara izin verildiğini, şimdiyse "ithalat kapılarının sonuna kadar açıldığını" ifade etti.

Son aylarda bu konuyla ilgili üç yönetmeliğin hazırlanıp değiştiğine işaret eden Yılmaz, 32 çeşit ürünün ithaline izin veren yönetmeliklerin Resmi Gazete'de yayımlandığını anımsattı.

"Yargı yoluna başvuracağız"

GDO'lu ürünlerin birçok rahatsızlığa yol açabileceğine dikkati çeken Yılmaz, "Bu nedenlerle ülkemizde kobay olmak istemiyoruz. Bir ilacın bile insan üzerinde kullanılabilmesi için 20-25 yıllık bir çalışma gerekmektedir. Durum böyle iken, birçok ülke sadece alerjik rahatsızlıklar nedeniyle ürünleri marketlerden toplatma kararı alıp organik tarıma yönelirken, ülkemizin açık pazar haline getirilmesi son derece düşündürücüdür" dedi.

Mevcut yönetmelikle ithaline izin verilen GDO'lu ürünlerin denetlenmesinin teknolojik altyapısının hazırlanmadığını ifade eden Sıtkı Yılmaz, 26 Eylül'de yürürlüğe girecek yönetmeliğin tüketicinin kaygılarına yanıt vermediğini, bu durumun uluslararası gıda tekellerinin çıkarlarına hizmet ettiğini savundu.

Söz konusu ürünlerin, yurda girişine karar verecek görevli kurulun tek başına yeterli olmadığını ifade eden Yılmaz, yürürlüğe girecek yönetmeliğin uygulama talimatı ile Bilimsel Kurul Kararlarını hukukçulara inceleteceklerini ve iptali için yargı yoluna başvuracaklarını bildirdi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir