GDO'suz ürün ibaresi etikete yazılabilecek
Etikette ürünün GDO'suz olduğunun yazılamayacağına dair hüküm kalktı
ANKARA- İçeriğinde Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) bulunmayan ürünlerin etiketinde, ürünün GDO'suz olduğunun yazılamayacağına dair hüküm kaldırıldı. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın konuyla ilgili yönetmeliğinden, "GDO'suz ürünlerin etiketinde ürünün GDO'suz olduğuna dair ifadeler bulunamaz" şeklindeki hüküm çıkarılarak, GDO'suz ürünlerin etiketine, ürünün GDO'suz olduğunun yazılabilmesine olanak tanındı.
Yönetmeliğin 15. maddesinde yapılan değişikliğe göre, GDO'lu gıdalar da herhangi bir sınıra tabi olmaksızın, "genetiği değiştirilmiştir" veya "genetik olarak değiştirilmiş ...........'den üretilmiştir" şeklinde etiketlenecek.
Önceki uygulamada bu etiketleme, "GDO'lu gıdaların yüzde 0.9 un üzerinde GDO içermesi hâlinde" yapılması gerekiyordu. Yönetmeliğe eklenen geçici maddeye göre, 26 Ekim'den önce kontrol belgesi alınmış ürünlerin ithalatında, bu ürünlerin Avrupa Birliği'nin kabul ettiği kriterlere uygun olması koşuluyla, bu yönetmeliğin "izin koşulu", "başvuru" ve "ithalat" başlıklı madde hükümleri 1 Mart 2010 tarihinden itibaren uygulanacak.
Ürün ihlaline şartlı izin
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Arslan, ''26 Ekim'den önce kontrol belgesi verilen ürünler, AB'nin öngördüğü belgeler sunulmak şartıyla, yönetmelik çerçevesinde etiket ve diğer kurallara uyulmak kaydıyla ithal edilebilecek'' dedi.
Arslan, kamuoyunda çok tartışılan, Bakanlığın 26 Ekim'de çıkarttığı GDO'lu ürünlerle ilgili yönetmelikte bugün yapılan değişiklik ve yönetmeliğin uygulanması esasları ile ilgili TRT ve Anadolu Ajansı'na açıklamada bulundu.
Türkiye'ye kesinlikle GDO'lu tohum ithal edilmediğini ve ithalatına da gerek olmadığını vurgulayan Arslan, ''bundan sonra Türkiye'de tescil edilen komitenin uygun bulduğu ürünler kamuoyunun bilgisine sunulduktan sonra bakanlık izni ile ithal edilebilecek. Ancak bu konuda karar siyasi iradenindir'' dedi.
Bazı ürünlerde tespit edildi
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Arslan, şimdiye kadar yapılan denetimlerde, bazı mısır, mısırözü, kanola, soya, yem katkı maddesi ve pirinç örneklerinde GDO tespit ettiklerini ve bu ürünlerin ithalatına izin verilmediğini bildirdi.
Yönetmeliğin çıkarılmasının ardından yapılan tartışmaları dikkate alarak, bunları değerlendirmek üzere 13 Kasım'da ilgili sivil toplum örgütleri (STÖ) ve bilim adamlarının katılımı ile bir toplantı düzenlediklerini belirten Arslan, değerlendirmeler sonucunda kamuoyunun ve STÖ'lerin hassasiyetlerini gidermek, sektörün yaşadığı bazı sorunları çözmek için yönetmelikte değişiklik yapıldığını söyledi.
Yönetmelikte GDO'lu ürünlerin transit geçişinin yasaklanmasının uluslararası ticaret açısından sakıncalı olduğunun belirtilmesi üzerine, bakanlık tarafından geçiş şartlarının düzenlenmesi şartıyla, bugün yapılan değişiklik ile transit geçişe imkan tanındığını anlatan Arslan, ''Bu konu bakanlığa müracaat edilerek değerlendirilecek. Denetim ve kontrol dahilinde geçiş imkanı sağlanacak. Uluslararası ticaret önlenmeyecek'' dedi.
Klasik ürün
AB'nin, genetik bulaşmaları dikkate alarak, yüzde 0,9'a GDO'lu ürünü ''klasik ürün'' kabul ettiğini, yönetmelik hazırlanırken de bu oranın dikkate alındığını anlatan Arslan, ancak kamuoyundan gelen tepkiler ve hassasiyetler üzerine, değerlendirmede yüzde 0,9'luk bu oranı kaldırdıklarını belirterek, ''GDO oranını sıfır düzeyine çektik. Yani bir ürünün GDO'lu sayılabilmesi için orana bakılmayacak. Milyonda 1 düzeyinde olsa bile GDO'lu sayılacak. Artık bir üründe (GDO var) veya (GDO yok) sınıflandırması yapılacak'' diye konuştu.
Bakanlığın güvenilir gıda konusunda 2004'ten beri yoğun bir çalışma içinde olduğunu, GDO'lu ürünlerle ilgili yönetmeliğin de bunun bir parçası olduğunu anlatan Arslan, bu kapsamda zirai mücadele kimyasallarının kullanımını azaltmak ve kontrol altına almak üzere birçok önemli düzenlemeler yapıldığını hatırlattı.