GE'nin yeni teknolojisi Avrupa'da ilk kez Türkiye'de

GE'nin FlexEfficiency teknolojisi esnekliği sayesinde doğalgaz, rüzgar ve yoğunlaştırılmış güneş enerjisi entegre edecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - GE'nin FlexEfficiency teknolojisi, Metcap Enerji Yatırımları San. ve Tic. A.Ş. tarafından geliştirilen son teknolojiye sahip yeni bir enerji santrali için seçildi.

GE'nin yazılı açıklamasına göre, ekipman ve kontrol sistemleri bir bütün olarak tasarlanan santrale, GE'nin FlexEfficiency teknolojisinin esnekliği sayesinde doğalgaz, rüzgar ve yoğunlaştırılmış güneş enerjisi entegre edilecek.

FlexEfficiency 50 IR santrali esnek işletim için yeni nesil bir 50 Hz 9FB gaz türbini, bir buhar türbini, bir jeneratör, 22 MW GE rüzgar türbinleri ve 50 MW eSolar yoğunlaştırılmış güneş teknolojisi eklenerek ve bunların tümü bir GE Mark VIe santral kontrol sistemi ile entegre edilerek tasarlandı.

600 bin eve elektrik sağlıyor

Saha koşullarında 600 binden fazla haneye elektrik sağlayabilen 530 megavat güce sahip olacak enerji santralinin 2015 yılında ticari kullanıma girmesi planlanıyor. Santralin mühendislik, satın alma ve taahhüt (EPC) hizmetleri, Gama Enerji Sistemleri Mühendislik ve Taahhüt A.Ş. tarafından sağlanacak.

Proje, Türkiye enerji şebekesinin daha çok rüzgar enerjisi, güneş enerjisi ve doğalgaz kullanabilmesine olanak tanıyacak. GE teknolojisi, rüzgar ve güneşle bütünleşme sayesinde, santral verimliliğini yüzde 70'lerin üzerine çıkaracak.

GE Power & Water Termal Ürünler Başkanı Paul Browning, FlexEfficiency teknolojisini birkaç hafta önce kamuya açıklarken, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha temiz, daha ulaşılabilir ve daha güvenilir enerji üretmek üzere doğalgazla birleştirilmesinin daha iyi olabileceğini söylediklerini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"İki yenilenebilir teknolojiyi ve doğalgazı aynı enerji santralinde ilk kez birleştiren proje, FlexEfficiency teknolojisine neden yatırım yaptığımızı ve bu teknolojinin güç şebekesinin geleceği için neler yapabileceğini mükemmel şekilde sergilemektedir. Entegre yenilenebilir kombine çevrim enerji, GE Energy için önemli bir büyüme fırsatını temsil etmektedir. Metcap'in saha koşullarında yüzde 66 santral verimliliğine ulaşacağız. Bu teknoloji bize, gelecekteki projelerde yüzde 70'in üzerinde verim sunabilme kapasitesi sağlamaktadır."

Projeyle, doğalgazla yenilenebilir enerjinin verimli şekilde entegrasyonu için yeni bir küresel standart oluştuğunu belirten Browning, "eSolar yatırımımız GE Energy için gelecekte nasıl büyüme fırsatları yaratacağının ilk örneğidir. Şimdiden sektörde bu teknolojiye büyük ilgi oluştuğunu görüyoruz. Bu, GE'nin ecomagination girişiminde bir başka büyük adımdır ve daha temiz, ulaşılabilir enerji geleceği yaratma taahhüdümüzle uyumludur" dedi.

Metcap Yönetim Kurulu Başkanı Celal Metin de, Metcap'ın artan enerji ihtiyacına, çevresel sorumluluğa ve ekonomik büyümeye cevap verecek projeler geliştirirken, su kaynaklarının da korunması gerektiğine inandığını ifade ederek, şu bilgileri paylaştı:

"GE'nin FlexEfficiency teknolojisi, diğer ileri teknoloji seçenekleriyle karşılaştırıldı ve vizyonumuza en iyi uyumu sağladığı için tercih edildi. Enerji santrali, rekor düzeydeki yakıt verimliliğine ek olarak sıfır sıvı tahliyesine, düşük emisyona ve 28 dakikalık başlama kapasitesiyle yüksek reaksiyon hızına sahip. Hızını IRCC enerji santralinin tüm ögelerinin tek düğme ile çalışmaya başlamasını sağlayan entegre bir kumanda sistemine borçlu.  Üstelik yapılan yatırım oldukça cazip mali getiri sağlayacak şekilde gerçekleştirildi.  Bu yaklaşımın enerji üretiminin geleceğini temsil ettiğine inanıyorum."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir