Geleceğe yatırım markalarımız

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KEMAL YAMANKARADENİZ / Destek Patent AŞ. Yön. Krl. Bşk

 

Ucuz iş gücünün tehdit olarak kullanıldığı günümüzde sattığımız ürüne değer katacak tek yol marka kullanımından geçmektedir. Geleceğe yatırım anlamına gelen markayı oluşturmada en önemli unsur, bu uzun yolculuktaki sabır ve kararlılıktır. Aynı zamanda oluşturulan markanın firmayı taşıyabilecek güce gelebilmesi için marka tanıtımı ve ilişki kurallarının net bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Marka sahipleri için her zaman bir dezavantaj olduğundan marka tanıtımını sadece reklamla sınırlamadan müşteri ilişkilerinin yönetilmesine de fazlasıyla dikkat edilmelidir.
Yalnızca bir kelime veya işaretten ibaret olmayan markanın oluşturulduktan sonra sürdürülebilirliği de büyük önem arz etmektedir. Müşterisinin sadık kaldığı bir değer ve güven olan markaların bu değerinin sürdürülebilmesi için tanıtıma ağırlık verilmesi gerekmektedir. Oluşturulmasında emek ve çaba harcanan marka, firmaların farklılaşmalarını sağlayan en önemli etmendir.
Marka oluşturma işlemlerinde önemli olan doğru ve stratejik kararlar verirken yapılacak yatırımda kaynak israfına yol açmamaktır. Aynı zamanda etkin olarak kullanılan markanın firmaların zenginleşmesinde büyük rol oynadığını da unutmamak gerekmektedir. Hukuki olarak bir hak niteliği taşıyan markalar aynı zamanda firmalar için bir özsermaye ve maddi değer demektir. Bu değerin artması da firmaların aktif değerlerinin artmasının önündeki yolu açmaktadır.

Markaların sağlıklı bir şekilde varlığını sürdürebilmesi için öncelikle benzerlerinin piyasada oluşmasının önüne geçmek gerekir. Bunun için de kullanılan markayı zamanında tescil ettirmek gerekmektedir. İkinci aşamada ise markamızın, Türk Patent Enstitüsü’nün aylık markalar yayınladığı bültenlerde tescil edilmek üzere ilan edilen benzerlerinin bulunup bulunmadığı izlenmeli ve kontrol edilmelidir. Sektörün önde gelen markalarından biri olabilmek için aylık düzenli bülten izleme ve kontrolü yapılması şarttır. Tescil edilmek üzere benzer marka ilanı tespit edildiği takdirde kurallara uygun süresi içinde resmi kurum nezdinde itiraz işlemi gerçekleştirilerek benzer markanın tescilini engellemek mümkün olabilir. Aynı zamanda markanın yurtdışında kullanılması durumunda bu işlemleri ilgili ülkelerde de yaptırmak büyük önem taşımaktadır. Markanın bir değer olarak asla açıkta ve korumasız olarak bırakılmaması gerektiğini unutmamamız dileğiyle.