Gelecek mobilde değil, mobil hikayelerde

Dijital medya,Digital Age Summit'te masaya yatırıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
İSTANBUL - Bu yıl 6'ncısı düzenlenen Digital Age Summit renkli, eğlenceli ve meraklıları bilgilendiren sunumlara sahne oldu. 
 
Bu yılın temasını "Dijital Yaratıcılık" olarak belirleyen Digital Age Summit'in sabah oturumlarında ağırlıklı olarak dijital pazarlama yönetimi, ölçülebilirliği ve dijital pazarlamanın kitleler üzerindeki etkisi işlendi. Bu bölümde, Coca-Cola'dan ve ComScore'dan örnekler veren diğer konuşmacılar da interaktif pazarlama yaklaşımları ile dünyanın dijital reklamcılığa bakışını irdeledi. En çok alkış alan ise sosyal medyayla ilgili farklı bir sunum yapan Kanadalı uzman Scott Stratten oldu. 
 
GDO başvuruları reddedildi
 
Konferans içeriğinde yer alan tek sosyal sorumluluk vaka incelemesi olarak öne çıkan "Yemezler!" kampanyasının detaylarını, V for Viral Kreatif Direktörü Burcu Sarar anlattı. Greenpeace'in GDO'lu ürünlerin ithalatına karşı düzenlediği, "Halk GDO'yu yemiyor!" sloganıyla çıkan kampanyanın gelişim ve yayılma sürecini dijital reklamcılık çerçevesinde çarpıcı verilerle anlatan Sarar, "Oyunlaştırma Kurgusu'yla Greenpeace ürünlerini satarak hikayemizi gerçek hayata, mesajımızı da çok daha geniş kitlelere yaydık" dedi. Kampanyanın başarıya ulaşmasının asıl nedeninin "insanlara mesaj taşıyacak özel araçlar sağlamak" olduğunu belirten Sarar sözlerine şöyle devam etti: 
 
"İnsanları, sunduğumuz özel rozetler ve unvanlarla özel hissettirdik, bizimle aynı duyguları paylaşmalarını, aynı şeye inanmalarını sağladık. Bireylerin ‘benim imzamla ne olacak ki?' algısını olumluya dönüştürüp kitlelerdeki özgüven sıkıntısını aştık. Greenpeace site trafiği yaklaşık üç aylık bir sürede 2,5 milyona ulaştı, 100 binden fazla blog'da kampanya yer aldı, 500 bin rozet toplandı. Sonuç, yüzde 100 başarı oldu ve toplamda 326 bin imzayla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın insan sağlığıyla oynayan 42 GDO başvurusunu reddetmesini sağladık."  
 
Coca-Cola'dan "Hepsi Hikaye!"
 
[PAGE]
 
Coca-Cola'dan "Hepsi Hikaye!"
 
Coca-Cola Türkiye İnteraktif Pazarlama Müdürü Yüce Zerey ve Coca-Cola Avrasya ve Afrika Grup İnteraktif Pazarlama Müdürü Mariano A. Bosaz, "Yaratıcılık Temelli İnteraktif Pazarlama" başlıyla çarpıcı ve keyifli iki oturum gerçekleştirdi. 
 
yuce_zerey.jpg
 
Yüce Zerey, gerçek yaratıcılığın sahada ve sokakta olduğunu söyledi. 'Sosyal dinleme' kavramının müşteriler ve şirketler arası ilişkilerde gün geçtikçe önem kazandığına dikkat çeken Zerey, başarılı bir sosyal dinlemenin aşamalarını, diyalog analizi, diyaloğu anlamak, diyalog yönetimi stratejisi ve dinamik hikaye anlatımı olarak tanımladı. Zerey, "Oluşturulacak marka hikayelerinin kolay yayılabilir, birbiriyle bağlantılı ve Türk kültürüyle uyumlu olması gerekiyor. Marka DNA'sıyla entegre olan likit hikayeler başarıyı getiriyor" dedi. 
 
Akıllı telefonlar 
 
Digital Age Summit'te konukların karşısına çıkan bir diğer isim ise Vodafone Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gizem Keçeci'ydi. Yaratıcılık sürecinin hayatımıza sorular sorarak girdiğini belirten Keçeci, "İnsanlık tarihinde devrim yaratan bu yeni süreçte yarattığımız teknolojilerle yepyeni insanlar olduk. Yeni gerçeklikler yaratıp birbirimizle, hiç tanımadığımız dünyanın diğer ucundakilerle bağlantılı hayatlar kurduk" dedi. Dünya çapında 5,9 milyar cep telefonu ve 1 milyarı aşkın akıllı telefon olduğunu belirten Keçeci, "Hayatımızın büyük bölümünü ‘mobil' takısıyla tamamlar, m-yaşamlardan bahseder olduk. Kimliğimizi her geçen gün yeniden tanımladığımız şu günlerde artık yeni sorular sormalı ve kendimizi, çevremizi yeniden keşfetmeliyiz" dedi.  
 
"Gelecek mobilde değil, mobil hikâyelerde"
 
[PAGE]
 
"Gelecek mobilde değil, mobil hikâyelerde"
 
Keçeci'nin ardından sanal alemde medya dizaynı konusunda araştırmalar ve yaratıcı çalışmalar yürüten ve MIT'de Yeni Medya Yazarlığı dalında yardımcı doçentlik yapan Beth Coleman bir konuşma yaptı. Coleman, konferansta yaptığı Principles of Transmedia Design başlıklı konuşması ise, daha çok yeni medya teknolojileri oluşturmanın ve analiz etmenin dokuz temel prensibini irdeledi. Ağ Toplumu'nda (networked society) inovasyonun ve yaratıcılığın rolünü sorgulayan temel sorularla ilerleyen Coleman, "yaygın hesaplama" (ubiquitous computing), müşterek mevcudiyet (copresence), görselleştirme (visualization) ve veri ağları (data networks) gibi güncel kavramları da tartışmaya açtı. 
 
beth_coleman.jpg
 
"Sosyal medya başarısı yoktur"
 
Digital Age Summit 2012'nin en çarpıcı sunumlarından birini, UnMarketing isimli bestseller kitabın yazarı Scott Stratten yaptı. Forbes.com tarafından dünyanın en önemli 10 sosyal medya uzmanından biri olarak gösterilen Stratten, "sosyal medya başarısı" terimini kabul etmiyor.
 
Justin Bieber'dan sonra Twitter'da en çok takipçisi olan ikinci Kanadalı olduğunu söyleyen UnMarketing Başkanı ve UnMarketing isimli bestseller kitabın yazarı Scott Stratten, kavramları tersine çeviren dürüst söylemleri ve rahat tavırlarıyla konferansın en bol kahkahalı ve en sık alkışlı sunumlarından birini gerçekleştirdi. Stratten, "Malzemeniz Muhteşem'se satın. Değilse sizde kalsın!" dedi.
 
scott_stratten.jpg
 
Dikte etmeyin, sohbet edin
 
[PAGE]
 
Dikte etmeyin, sohbet edin
 
Sosyal medyada başarı diye bir şey olmadığını, şirketlerin teknikten çok içerik konusunda çaba harcaması gerektiğini vurgulayan Stratten, verdiği örneklerle, markalar için sosyal medya kullanımının artık şart olduğunu ama bunu yaparken dikte eden bir söylemle değil, sohbet eden bir etkileşimle bu iletişimi yürütmeleri gerektiğine dikkat çekti. "Müşterilerine soru soran, zaman zaman sıkıcı ve ciddi iş terminolojisinin dışına çıkıp zekice, espirili cevaplar veren ama müşterilerini dinlemekten korkmayan ve sosyal medyaya zaman ayırıp sabırlı olan şirketler Muhteşem'e, dolayısıyla başarıya oynuyor işte" dedi. Stratten sunumuna şöyle devam etti: 
 
"Eğer tutkulu ve bilgili değilseniz, karlılığı da, başarıyı da yakalayamazsınız. Buradaki asıl sihir, o anlamsız logolara odaklanmak yerine heyecanımıza, samimiyetimize, tutku ve bilgimize odaklanmalıyız. Siz harikaysanız, tüketiciler sizin muhteşemliğinizi her yerde yayar. Kötüyseniz bunu da yayar. Çünkü pazarlama sizin tek başınıza karar veremeyeceğiniz kadar organiktir; durağan değil, aksine yaşayan bir organizmadır. İnsan Kaynakları biriminizin şirkete kimi aldığı da önemli tabii. Sosyal medyada müşterilere cevap veren kişi sizi rezil de edebilir, vezir de!" 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir