Gelecek yıl otomobil satışı 750 bini geçer

İç pazar ve ihracattaki artış, ana sanayide kriz döneminde işten çıkartılanların da yeniden işbaşı yapmalarını sağladı. Kriz öncesindeki istihdam rakamlarının 2011'de yakalanması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İç pazarda rekora koşan otomotivciler, ihracatta da frene basmadı. İhracatının büyük kısmını Avrupa ülkelerine yapan Türkiye, burada toparlanma daha yavaş olsa da girdikleri alternatif pazarlarla, yurt dışı satışlarını artırmayı başardı.

İç pazarda 2005 yılındaki 729 binlik satış rekorunun geçilmesi beklenirken, ihracat ayağında ise gerileme yaşanmaması sevindirdi. Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, 2010 yılının ilk 11 ayında Türkiye geneli otomotiv ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artarak 15 milyar 649 milyon dolar olarak gerçekleştiğini anımsattı.

Sabuncu, otomotiv ihracatının mal grubu bazında değerlendirildiğinde Ocak-Kasım 2010 döneminde en fazla ihracatın 6 milyar dolar ile otomotiv yan sanayinde yapıldığı dile getirerek, onu yüzde 36 pay ve 5.6 milyar dolar ile binek otomobiller ve yüzde 19 pay ve 2.9 milyar dolar ile eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtların izlediğini kaydetti.

Aynı döneme ülke bazında bakıldığında, en fazla ihracatın 2.2 milyar dolar ile Fransa'ya yapıldığını ifade eden Sabuncu, Fransa'yı sırasıyla Almanya, İtalya, Birleşik Krallık, İspanya ve Rusya Federasyonu'nun takip ettiğini, en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülke arasından özellikle Rusya Federasyonu'na yönelik yüzde 117, İspanya'ya yönelik yüzde 87 ve Romanya'ya yönelik yüzde 57'lik ihracat artışlarının dikkat çekici olduğunu söyledi.

Sabuncu, Ocak-Kasım 2010 döneminde AB ülkelerinin Türkiye otomotiv ihracatındaki payının yüzde 69 olduğuna dikkat çekerek, 2010 yılına girilirken konulan 18 milyar dolarlık hedefin yıl sonunda büyük oranda gerçekleşeceğini bildirdi. Sabuncu, 2011 yılı ile ilgili henüz somut hedefler konulmamakla birlikte, özellikle Euro Bölgesinde otomotiv satışlarının düşüşünün iyimser öngörülerde bulunmalarını engellediğini dile getirdi.

Sabuncu, Tofaş'ın Opel için Bursa fabrikasında 2011 yılının sonlarından itibaren Combo modelini üretmeye başlayacak olmasının, 26 bin 500 aracı kapsayan New York taksi ihalesi için Ford Otosan'ın Transit Connect ve Karsan'ın tasarladığı modelin finale kalmasının, Çinli firmaların yatırım kararlarında son aşamaya gelmesinin, Renault'un elektrikli Fluence modelinin üretimine başlanacak olmasının, Hyundai'den yeni yatırım ve kapasite artırımı yönünde kararlar beklenmesinin 2011 yılı üretim, ihracat ve sektör istihdamı açısından umut vaat ettiğini anlattı.

İç pazara dönüldüğünde ise firmaların bu yılki performanslarını gelecek yıllara da taşımayı hedefledikleri gözlemleniyor. Tarihinin en yüksek satış adedine 2005 yılında 729 binle ulaşan sektör, bu yılı 730-735 bin adetler civarında yeni bir rekorla kapatmayı bekliyor.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Mustafa Bayraktar, Türk otomotiv sektörünün, hükümetin verdiği destekle global krizi çok fazla etkilenmeden atlatmayı başardığını belirtti.

Bayraktar, 2009 yılındaki ÖTV indiriminin sektörü canlandırdığını ve 557 bin 126 binek -hafif ticari araç satışını yakaladığını anımsatarak, 2010 yılında bu desteğin sona ermesine rağmen, üretici ve distribütörlerin indirimi üstlenmelerinin bu yıl satış miktarını beklentilerin üzerine çıkardığını anlattı. 2010'daki sektörel performansın, 2011 için umut verdiğini belirten Bayraktar, mevcut şartlarda arzu edilen iyileştirmeler yapılmasa bile, 2011'de, 2010'un satış miktarının aşılarak 750 bin seviyelerine ulaşılabileceğine işaret etti.

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar ise bu yıl otomobil satışlarının, beklentilerin çok üzerinde olumlu seyrettiğini söyledi. Aybar, TL'nin değerlenmesinin, aylık faizlerin yüzde 1'in altına inmesinin, finans kuruluşlarının otomotiv sektörüne, müşterilere çok cazip, esnek çözümleri hızla sunabilmesinin ve vatandaşların artan talepleriyle reel ekonomiyi canlandırmasının satışları arttırdığını kaydetti. Aybar, "Bu tempo ile 2010 yılının, 2005 yılını geçebileceğini artık söyleyebiliriz. Satışlar 700 binin üzerinde tamamlanacak. Üstelik kasım 2010 performansı, 2005 yılının toplam 723 bin 854 olan binek hafif ticari araç satış rekorunu kırabileceğini gösteriyor" dedi. Aybar, önümüzdeki yıl da benzer bir performansın devam edeceğini ifade etti.

Fiat Marka Direktörü Okan Baş da, Fiat Türkiye olarak zaten yeni bir otomobil satın almak isteyen ya da otomobilini değiştirmek isteyen tüm müşteri kitlesine uygun aksiyonlar alarak, satın alma kolaylığı sunan yaratıcı kampanyalar yapmaya devam ettiklerini belirtti. Okan Baş, Fiat bayilerinde trafiğin günde bin 500 adete çıktığını da sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir