Geleneksel "İzmir lokması" marka oldu
İzmirli girişimci Ahmet Akbıyık, ölümlerde, sünnetlerde, düğünlerde, işyeri açılışlarında ya da dilekler yerine gelince sokaklarda döktürülerek ücretsiz dağıtılan geleneksel "İzmir lokması"nı markalaştırdı.
İZMİR - İzmirli girişimci Ahmet Akbıyık, ölümlerde, sünnetlerde, düğünlerde, işyeri açılışlarında ya da dilekler yerine gelince sokaklarda döktürülerek ve ücretsiz dağıtılan geleneksel "İzmir lokması"nı markalaştırdı.
İzmir'de, hayırsever vatandaşlarca her gün kentin birçok noktasında döktürülerek, gelip geçen vatandaşlara dağıtılan "İzmir lokması", girişimci Akbıyık tarafından marka olarak tescil ettirildi.
Akbıyık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir'de resmi olarak 500 civarında lokmacının faaliyet gösterdiğini, ancak kayıt dışı üreticilerle birlikte bu sayının çok daha fazla olduğunu belirtti.
Türk insanının hayır yapmayı çok sevdiğini, İzmir'de de lokma hayrının geçmişinin 13. yüzyıla kadar uzanan önemli gelenek olduğunu ifade eden Akbıyık, "İnsanımız hayır yapmayı çok seviyor. Bu işi bir sektör haline getirebilir miyiz, markalı bir hale getirebilir miyiz diye düşündüm. Profesyonel yaşamımda da hep markalı ürünler satış ve pazarlamasını yaptım. Şimdi kendi markamızı yarattık" dedi.
Akbıyık, lokmanın genellikle sokak aralarında, kaldırımlarda döküldüğünü, bunun da bazı hijyen ve görüntü sorunu oluşturduğuna işaret ederek, markalaşma ile birlikte lokma üretimine standart getirdiklerini ifade etti.
Lokma şerbetine bal
Akbıyık, marka olarak son teknoloji ekipmanla bu iş için dizayn ettikleri araçları içerisinde hijyenik olarak lokma döktüklerini, kendi markalarını taşıyan lokmalarının lezzetinin sırrının ise şerbetinde saklı olduğunu belirtti.
Hamuru yağda kızartıldıktan sonra şerbet dökülerek ikram edilen lokma için içerisinde bal bulunan özel bir şerbet hazırladıklarını anlatan Akdağ, "Bu biraz maliyeti arttırıyor, ama çok farklı bir lezzet katıyor. Şerbet ve hamurda arıtılmış su kullanıyoruz" diye konuştu.
Akbıyık, "İzmir lokması"nı bir marka olarak ileri noktalara taşımayı istediğini ifade ederek, "Önümüzdeki süreçte franchise şeklinde, bayilikler vererek büyümeyi hedefliyoruz" dedi.
"Lokma döktürmek dini vecibe değil, ama güzel bir gelenek"
İzmir Müftü Yardımcısı İlyas Öztürk ise İzmir'de süren asırlık gelenek lokma hayrının, İslam dinindeki yerini değerlendirdi.
Cenazesi olduğunda, ölüm yıldönümlerinde ya da sünnet, düğün, bir dileğin yerine gelmesi gibi sevinç olaylarında lokma döktürmenin dini bir vecibe olmadığını, ancak çok güzel bir gelenek olduğunu ifade eden Öztürk, şunları kaydetti:
"Bununla birlikte insanların paylaşması, başkalarına ikramda bulunması, özellikle aç insanların doyurulması Kuran-ı Kerim'de emredilir, Sevgili Peygamberimiz'in sözlerinde de vardır; 'infak' diyoruz biz buna. İzmir'de lokma dökülür, Mekke ve Medine'de hurma ikram edilir, Çin'de Müslümanlar balık ikram eder. Önemli olan, varlıklı insanların ellerindeki maddi değerleri muhtaçlarla paylaşmasıdır.
Lokma ikram edilen insanlar dua ediyor, 'Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun' diyor. Bu bir duadır ve Müslüman'ın gıyabında, maddi bir beklenti olmaksızın yapılan her dua Allah'ın nezdinde makbuldür."
(AA)