Gelişen ülkelerde büyümek 'çocuk oyuncağı'
83 milyar dolarlık oyuncakçıların gözü gelişmekte olan ülkelerde. Gelir düzeyinin yükseldiği Güneydoğu Asya ülkeleri, Ortadoğu, Latin Amerika ve Doğu Avrupa'da hızlı büyüyen oyuncak pazarı önemli fırsatlarla dolu.
Evrim KÜÇÜK
DIŞ HABERLER
Gelişen ekonomisi ve genç nüfusuyla Türkiye'nin cezbettiği yabancılar arasında dev bir oyuncak firması olan Hamley's de var. Dünyanın en büyük oyuncak mağazası zincirlerinden Hamley's Türkiye'de ilk mağazasını iki ay içinde açmayı planlıyor. İngiliz şirketin Türkiye pazarına ilgisi, aslında küresel oyuncak pazarında giderek değişen trendlerin bir yansıması. Son yıllarda ekonomik kriz ve oyuncak pazarındaki yapısal değişimler sektörün en büyük oyuncuları ABD ve Avrupa ülkelerinde büyümenin hız kesmesine neden olurken, sektör Rusya, Hindistan, Brezilya gibi gelişmekte olan ülkelerde çift haneli büyüme gösteriyor. Orta sınıfın patlama yaptığı bu ülkelerdeki güçlü talep yabancı şirketler için büyük fırsatlar sunuyor. Sektörde dikkat çeken bir diğer trend ise satış kanalları içinde internetin payının giderek artması.
Ekonomik kriz ve oyuncak pazarındaki yapısal değişimler küresel oyuncak pazarında büyümenin hız kesmesine neden oldu. Küresel oyuncak satışları 2007 yılındaki 78.1 milyar dolardan 2011'de 83.3 milyar dolara yükseldi yani bileşik yıllık büyüme yüzde 1.62 gibi yavaş bir oranda gerçekleşti. En büyük pazarlar ABD ve Avrupa'da satış gelirleri yavaşlarken, bu bölgelerin küresel oyuncak satışı içindeki payı durağan bir seyir izlemeye başladı. Gelir düzeyinin yükseldiği Güneydoğu Asya ülkeleri, Ortadoğu, Latin Amerika ve Doğu Avrupa'daki gelişmekte olan ülkelerde ise talep krize karşın güçlendi.
Asya'da oyuncak pazarı patlıyor
Asya'da oyuncak pazarı patlıyor
Küresel oyuncak pazarına baktığımızda Asya'nın güçlendiği görülüyor. Asya oyuncak pazarının üssü Hong Kong. Burası tüm Asya Pasifik bölgesinin birbirine bağlıyor ve Çin ile Japonya pazarlarına erişimi kolaylaştırıyor. Çin dünyanın en hızlı büyüyen ekonomik güçlerinden. Geleceğin refah düzeyi yüksek pazarlarından olmaya aday Çin, finans krizinde bile büyümeye devam etti ve şu an dünyanın üçüncü büyük oyuncak pazarı. 16 yaşın altındaki toplam 280 milyon çocuk piyasanın cazibesini artırıyor. 2009 yılında toplam hacim 5.4 milyar dolardı. Çin'de oyunca satışları çoğunlukla mağazalar ve alışveriş merkezleri, çocuk mağazaları ve süpermarketler gibi geleneksel yollardan yapılıyor. Şu an ülkede online oyuncak satışı fazla rağbet görmüyor ancak yakın vadede bu alanda hızlı bir büyüme oranı yakalanacağı tahmin ediliyor. Çin, Hong Kong pazarı için büyük bir önem taşıyor. Hem oyuncak ihracatında hem de ithalatında Çin'in payı yüzde 50 civarında.
Çinli ihracatçı sıkıntılı
Bu arada Çinli oyuncakçılar dünya ekonomisindeki sıkıntıları hissediyor ve iç piyasada satışları artırmanın yollarını arıyor. Geleneksel oyuncakçılar, ihracattaki düşüşten ve elektronik oyuncakların popülerliğinin artmasından şikayetçi. Ningbo Jinfan Toy Co.'nun müdürü Ye Shuhui, China Daily'ye yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıl gelirlerinin ihracata yönelik siparişlerinin azalması nedeniyle yüzde 20 gerilediğini belirtti. ABD, Avrupa ve Güneydoğu Asya'ya ihracat yapan şirket, bu ne elektronik oyuncak talebindeki artış da eklenince bazı zorluklar yaşamaya başladı. Euromonitor'e göre Çin'de perakende oyuncak ve oyun satışları 2007 yılındaki 3.89 milyar dolardan 2011'de 8.3 milyar dolara yükselerek, yılda ortalama yüzde 21 artış gösterdi. Wind Information'a göre Çin'in oyuncak ihracatı 2012'de yıllık bazda yüzde 5.8'lik artışla 11.45 milyar dolara çıktı. Ülkenin en büyük oyuncak üretim merkezlerinden Yangzhou'da benzer bir hikaye yaşanıyor. Yangzhou Oasis Ocean Toys'un satış müdürü Yang Junliang, geçen yıl yurtdışından gelen siparişlerin yüzde 40 azaldığını ifade etti. Yang ayrıca, son bir yıl içinde işgücü maliyetleri aynı seviyede kalsa da ayda yaklaşık 482 dolar işçi ücretlerinin azalan siparişler nedeniyle işletme sahiplerine yüksek geldiğini dile getirdi. Sektörde en çok kullanılan hammaddelerden polyesterin fiyatının geçtiğimiz haziran ayından bu yana yüzde 10 arttığını söyleyen Yang, bununda sektör üzerindeki baskıları arttırdığını vurguladı.
Hindistan yılda %15 büyüyor
Hindistan yılda %15 büyüyor
Hindistan oyuncak pazarı yılda ortalama yüzde 15 büyüyor. Dünyadaki 25 yaş altındaki gençlerin dörtte biri bu ülkede yaşıyor ve dünyanın en büyük orta sınıflarından birine sahip Hindistan oyuncak üreticileri için büyük bir potansiyel vaat ediyor. Pazarın büyüklüğü 850 milyon dolar ve küresel pazar içindeki payı henüz sadece yüzde 0.5. Ancak yılda yüzde 15'e ulaşan büyüme oranı, bu rakamını hızla artacağına işaret ediyor. Hindistan'da 800'den fazla yerli oyuncak üreticisi, ihracatçısı ve tedarikçisi bulunuyor. Bu da pazarın yüzde 60'ından fazlasının Hintli üreticilerin ve ülkedeki yabancıların iştiraklerini elinde olduğu anlamına geliyor. Hindistan Oyuncak Birliği, ülkenin oyuncak endüstrisinin yaklaşık yüzde 90'ının organize olmadığını tahmin ediyor. Yine de kurumsal perakendeciliğe doğru eğilimin arttığı belirtiliyor. Hindistan'da tüketicinin giderek daha fazla şekilde kaliteye önem verdiği ve bu bağlamda markalı ürünlere talebin de arttığı dikkat çekiyor. Her ne kadar alışverişte en önemli kriter hala fiyat olsa da ünlü markaların oyuncaklarında fiyat bir kenara bırakılıyor.
Televizyon reklamı ve hediyeler pazarı büyütüyor
Çocuklar hangi oyuncağın alınacağı konusunda doğrudan etkili oluyor. Hindistan'da oyuncak seçimlerinde televizyon reklamları büyük bir belirleyici. En popüler oyuncak kategorileri arasında elektronik oyuncaklar ve hayvan oyuncakları başı çekiyor. Hindistan'da oyuncak satışlarında hediye amaçlı alımların payı büyük. Hindistan geleneklerine göre hediye alan bir kişinin benzer bir hediye geri vermesi gerekiyor. Sektör uzmanları, aile dışındakilere verilen hediyelerin, oyuncak hediye pazarının yüzde 50'sini oluşturduğunu düşünüyor. Ülkede ithal oyuncak talebinin de arttığı görülüyor. Sektörün gelişmeye başladığı Hindistan'da 24-26 Ekim 2013 tarihlerinde Mumbai kentinde Kıds India isimli bir fuar düzenlenecek. Uluslararası firmaların da katılacağı fuarda oyuncakların yanında bebek ürünleri, spor ve eğlence malzemeleri, hobi malzemeleri gibi ürünler de sergilenecek.
Japonya, 2'nci büyük pazar
Japonya, 2'nci büyük pazar
Japonya, 6 milyar dolarlık satış rakamıyla dünyanın ikinci büyük oyuncak pazarı. Japon tüketici iyi marka ve kaliteli oyuncakları tercih ettiğinden, dünya markaları için önemli bir pazar. Hong Kong'un oyuncak ihracatında Japonya'nın payı yüzde 5 dolayında. Oyuncak satışları genellikle mağaza ve alışveriş merkezlerinde yoğunlaşıyor. Internet üzerinden verilen siparişlerin popüleritesi giderek artıyor. Bu ülkede, oyuncaklar en fazla anneler ve büyükanneler tarafından alınıyor. Çocuklar büyüdükçe babaların oyuncak alışverişlerini azalttıkları görülüyor. Oyuncak alanların yüzde 80'inin önceliği oyuncağın güvenli olması. Fiyat bir başka kriter iken, müşterilerin oyuncak tercihinde dikkat ettiği bir diğer özellikle çocuğun zihinsel gelişimine ve eğitimine katkıda bulunması. Japonya'da yabancı marka oyuncak satışı oldukça fazla. Özellikle ucuz oyuncaklarda pazarın adeta Çin istilası altında olduğu görülüyor. Pazarda boy gösteren Batılı tedarikçiler, yüksek fiyatlarına karşın güvenilirlilikleri nedeniyle rağbet görüyor. Japonya'da oyunca pazarı, Mart 2011'de yaşanan deprem ve tsunami felaketinden büyük zarar görmüştü. Sektör bu dönemde büyük zarar yazddı. Birçok oyuncak mağazası doğal afet nedeniyle hasar gördü ve kapanmak zorunda kaldı. Hala birçok firma ayakta kalma mücadelesi veriyor. Yine de oyuncak endüstrisi, depremden etkilenen çocukları unutmayarak onlara büyük miktarda oyuncak bağışı gerçekleştirdi.
Avrupa da dinamik pazar
Avrupa da dinamik pazar
Oyuncak, Avrupa'nın en dinamik pazarlarından biri. Hemen her yıl pazara yüzde 60 oranında yeni ürün giriyor. Avrupa'da oyuncak sektörünün yüzde 80'i, 50 kişiden daha az kişinin çalıştığı küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşuyor. 2010'da Avrupa'da geleneksel oyuncak satışlarının büyüklüğü 15.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. AB'nin en büyük beş oyuncak pazarı Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve İngiltere olarak sıralanıyor. Bu ülkelerde perakende oyuncak satışlarını toplamı yılda 11.4 milyar dolarla AB pazarının yüzde 73'ünü oluşturuyor.
27 AB üyesinin, AB dışındaki ülkelere klasik oyuncak ihracatının yıllık büyüklüğü 1.05 milyar euro. En büyük ihracat pazarlarıysa ABD, İsviçre ve Rusya. 2010 yılında oyuncak ithalatı ise 6.96 milyar euro olurken, ithalatta en büyük pay 86.2i ile Çin'in oldu. Avrupa'da en büyük oyuncak satış kanalı perakendecilik. Oyuncak mağazalarının toplam satışlar içindeki payı yüzde 39.5 civarında. Daha sonraki en büyük satış noktalarını yüzde 27'lik payla süpermarketler, yüzde 14 ile diğer mağaza grupları, yüzde 6.9 ile eczane-kişisel bakım mağazaları, yüzde 6.1 ile online mağazalar, yüzde 4.1 ile indirim mağazaları, yüzde 1.6 ile mail sipariş kataloglarıyla ve binde 2 video/bilgisayar oyun mağazaları oluşturuyor.
Avrupa'da oyuncak, mevsimsel etkilerin çok fazla hissedildiği bir pazar. Satışların büyük bir bölümü (neredeyse yüzde 60'ı) Noel döneminde yani kasım, aralık ayında yapılıyor. AB'de en çok satılan ürünler gruba ayrıldığında yüzde 19.4 ile bebek ve küçük çocuk oyuncakları en fazla satanların başında geliyor. Oyunlar ve puzzle yüzde 11.9'luk satış payına sahipken, ev dışında kullanılabilecek oyuncakların payı yüzde 10.9. Avrupa'da 2010 yılı rakamlarına göre 14 yaş altında 78.3 milyon çocuk yaşıyor. Yani çocukların toplam nüfusa oranı neredeyse yüzde 15. Azalan doğum oranları ve nüfusun yaşlanması Avrupa'nın oyuncak pazarı için tehdit oluşturuyor. Bu nedenle artık yetişkinler de oyuncak üreticilerinin hedef kitlesi içinde.
Ortadoğulu çocuk Avrupa'dan fazla harcıyor
Ortadoğulu çocuk Avrupa'dan fazla harcıyor
Burada oyuncak pazarının büyüklüğü yılda yaklaşık 1.5 milyar dolar. Ortadoğu'da çocukların oyuncak ve video oyunlarına yaptığı yıllık kişi başına harcama Avrupa'nın iki katı. Hem bebeklere hem çocuklara yönelik oyuncak ve eğlence malzemelerinin satıldığı mağazalar Ortadoğu'da giderek artıyor ve önemli yatırım fırsatları sunuyor. Arap yarımadasında oyunca pazarı çok genç ve harcama gücü yüksek bir kitleye sahip. Oyuncak satışlarının giderek arttığı Ortadoğu'da özellikle Körfez Bölgesi, Asya'nın üçüncü büyük oyuncak pazarı olarak yükseliyor. Oyuncak pazarının fırsatlarla dolu olduğu pazarların başında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) geliyor çünkü burada çok az yerli üretici var. Bu nedenle doldurulmalı bekleyen bir niş pazarı var. Nüfusun yarısından fazlasının 16 yaşın olması nedeniyle ülkenin demografik yapısı da oyuncak pazarı için potansiyel yaratıyor. Ortadoğu'da özellikle 'outdoor' oyuncaklar ile oyun alanlarında kullanılacak malzeme talebi çok güçlü. Ortadoğu kültürüne adapte edilmiş oyuncaklarda ciddi rağbet görüyor.
ABD bir numaralı pazar
ABD bir numaralı pazar
Ekonomik krize rağmen ABD açık ara farkla dünyanım en büyük oyunca pazarı unvanını elden bırakmıyor. 2009 yılında biraz zorluk yaşa da yaklaşık 24 milyar dolarlık pazar 2010'da yüzde 2.5 daha büyümüştü. Kuzey Amerika, küresel oyuncak pazarının yüzde 26.3'ünü, bir başka deyişle yüzde 26.3'ünü oluşturuyor. 2011'de en çok satış küçük çocuklar ve ilkokul öncesi dönemindeki çocuk oyuncaklarında yapıldı. Outdoor ve sporla ilişkili oyuncaklar da ABD pazarında başarılı bir satış grafiği izliyor. Bu arada oyuncak bebek ve lego tarzı oyuncakların satışı da güçlü. Bu pazarda satılan oyuncakların büyük bir bölümü Kuzey Amerika dışında imal ediliyor. 2010'de ithalatın yüzde 88'ini Çin menşeli oyuncaklar oluşturdu. ABD'de oyuncak satış kanalları çok çeşitli. En önemli satış kanalı perakende satış. Oyuncak satışlarının yarısı bu yolla yapılırken, e-ticarettin satışlardaki palı büyük bir hızla artıyor.
Rusya'da 'yeni doğan' pazarı fırsat dolu
Rusya'da 'yeni doğan' pazarı fırsat dolu
Rusya oyuncak pazarı büyüme şampiyonu. Ülkede çocuk ürünleri satışları her yıl istikrarlı bir şekilde yüzde 10-15 büyüyor. Özellikle Batı'nın ünlü oyuncak markalarına bu ülkede önemli bir talep artışı görülüyor. Küresel kriz, Rus pazarını ciddi bir şekilde etkilemedi. Doğum oranlarının giderek artması, bunun yanında gelir düzeyinin yükselmesi gelecek yıllarda Rusya'nın oyuncak pazarı için büyük bir potansiyel yaratıyor. En çok fırsat vaat eden çocuk ürünü ise yeni doğan piyasası. Ülkenin sunduğu fırsatların gelecekte artması bekleniyor. Ülkede oyuncak pazarına yönelik harcamalara bakıldığında başkent Moskova ve ülkenin geri kalanı ile kırsal ve kentsel bölgeler arasında ciddi farklılıklar dikkat çekiyor. Şehirlerde ebeveynler oyuncaklara ayda ortalama 460 ruble harcarken, kırsalda bu rakam ayda 170 rubleye iniyor. Moskova'da oyuncaklara yapılan harcama, ülkenin geri kalanına göre yüzde 25 daha fazla. En önemli müşteri kitlesini ise 3-6 yaş arasındaki çocukların anne ve babaları oluşturuyor. Bu kesimin toplam müşteri içindeki payı yüzde 45 dolayında.
Rusya'da perakende satış kanalları ve zincir mağazalar dinamik bir şekilde gelişiyor. Şu an oyuncaklar ağırlı olarak çocuk mağazalarından (yüzde 38) ve pazarlardan (yüzde 31) alınıyor. Süpermarketler, satışların yüzde 19'unu oluşturuyor. E-ticaret ise Rusya'da bir trend haline geldi. Özellikle Moskova ve St. Petersburg gibi megapollerde ebeveynlerin yüzde 28'i online oyuncak alışverişini tercih ediyor. Kırsal kesimde e-ticaret henüz çok yaygın değil fakat ileriki dönemlerde bu bölgelerde de internet üzerinden satışın artacağı tahmin ediliyor.
Rusya'da oyuncak seçiminde en önemli kriter güvenlik. Son zamanlarda kalite de dikkat edilen bir diğer kriter haline geldi. Bu arada lisanslı ürünlerin ve bilinen markaların satışlarında önemli bir artış dikkat çekiyor. Bir diğer dikkat çekici trend interaktif oyunlara talebin artıyor olması. Bu da geleneksel oyun pazarı üzerinde baskı yaratarak oyuncak pazarının yapısının değişmesine neden olabileceği yorumları yapılıyor.
Rusya'da erkek çocukları en çok 'yapı setleri' şeklindeki oyuncakları tercih ediyor. Top ve oyuncak araba da erkeklerin çocukların sevdiği oyunlar arasında. Oyuncak bebekler ve yumuşak oyuncaklar kız çocukların gözdesiyken, yapbozlar ve toplar da kız çocuklarının ilgi gösterdiği oyuncaklar.
Brezilya, Güney Amerika'nın büyüme motoru
Brezilya, Güney Amerika'nın büyüme motoru
Latin Amerika'nın en büyük oyuncak pazarı Brezilya. 2012'de bu ülkenin oyuncak pazarının yüzde 3 ila 3.5 büyüdüğü tahmin ediliyor. Brezilya'da oyuncak pazarında hacim 2009 yılında. 2004'e oranla beşe katlandı ve hızlı büyümeye devam ediyor. Brezilya'da yerli üretimin büyüklüğü 2011'de 1.97 milyar Brezilya Reali olarak tahmin ediliyor. Aynı yıl ithalat hacmi 1.61 milyar real, yani toplam büyüklük 3.11 milyar real olarak hesaplanıyor.
Özellikle orta sınıfın genişlemesi, uluslararası oyuncak üreticileri için Brezilya'nın cazibesini artırıyor. Ülkede ithal ürünlerin büyük bir payı var. Beş yıl içinde ithal oyuncakların payı neredeyse beş kat artış gösterdi. Uluslararası firmaların egemen olduğu pazarda yakın vadede ılımlı bir büyüme bekleniyor.
Ülkede yerli üretim henüz canlı değil ama 2008'de 45 milyon dolarlık oyuncak ihracatı yapıldı. Ana satış noktaları Paraguay, Arjantin ve Meksika gibi Latin Amerika ülkeleri olurken, ihracat ağırlıklı olarak tahta oyuncaklar ve oyuncak bebeklere yoğunlaştı. ABD ve Avrupa ile karşılaştırıldığında Brezilya'da perakende satış daha parçalı bir görünüme sahip. Yakın zamana kadar yabancı satış şirketlerini bu alanda görmek zor. Geleneksel oyuncak mağazaları vasıtasıyla yapılan satışların toplam içindeki payı yüzde 32, süpermarketlerdeki satışın payı ise yüzde 13 civarında. Americanas gibi çeşitli ürünlerin bir arada satıldığı mağazaların payı yüzde 11. İnternet üzerinden satışlarda artış var ve 2011'de bu kanalla yapılan satışların toplam içindeki payı yüzde 9'a ulaştı. Oyuncak satışlarının en yoğun olduğu zaman 12 Ekim'de kutlanan Ulusal Çocuk Günü ve Noel dönemi. Satışların neredeyse yüzde 70'i bu iki günde yapılıyor.
Türkiye, yabancıların hakimiyetinde
Türkiye, yabancıların hakimiyetinde
Türk ekonomisindeki hızlı büyümenin alım gücünü ve tüketici güvenini artırması Türkiye'de hem her oyuncak kategorisinde talebi güçlendiriyor. Özellikle öğrenim seviyesinin artmasına bağlı olarak ailelerin eğitici oyuncaklara daha fazla önem vermeye başlamasıyla bebek, küçük çocuk ve ilkokul öncesi yaşlara hitap eden eğitici oyuncakların satışlarında son zamanlarda önemli bir artış yaşanıyor. Euromonitor'e göre Türkiye'de özellikle büyükanne ve büyükbabalar torunlarına sıklıkla oyuncak hediye etmesi pazara önemli bir destek veriyor. Raporda, çocuklar büyüdükçe tercihlerin oyuncaktan video oyunları ve akıllı telefonlara yöneldiğine dikkat çekiliyor. Türkiye'de oyuncak pazarı yabancı şirketlerin hakimiyetinde. Türk üreticilerin pazarda payı oldukça düşük. Mattel, Hasbro, Lego geleneksel oyuncak pazarının en büyük isimleri. Video oyunlarında önemli bir yerli oyuncu ise yok ve Nintendo ile Sony arasında sıkı bir rekabet yaşanıyor. Euromonitor raporunda, Türkiye'de küçük şehirlerde hala büyük markalara erişimde zorluk yaşandığına ve Armağan, Toyzzshop ve Hayal Dünyası gibi oyuncak firmalarının ülke genelinde büyüme planları yaptığı belirtiliyor.
Lego, sektörün ikinci büyüğü oldu
Lego, sektörün ikinci büyüğü oldu
Sekiz yıldır satışlarında çift haneli büyüme yaşayan Lego, geliri açısından dünyanın ikinci büyük oyuncakçısı koltuğuna oturdu. Ekonomik krize meydan okuyan ve tablet bilgisayarlar gibi elektronik cihazlara artan eğilime karşı koymayı başaran Danimarkalı şirketin geliri 2012'da yüzde 25 artışla 4.04 milyar dolara ulaştı. Sonuçlarını Danimarka Kronu cinsinden açıklayan Lego, 2012 gelirini dolar cinsinden belirlerken ortalama bir kur üzerinden hesaplama yapıyor. 31 Aralık 2012 fiyatlarıyla Lego'nun geliri 4.14 milyar doları buluyor. 2007 yılına göre satışlarını üçe katladığı 2012'de böylelikle Lego, 4.09 milyar dolar gelir açıklayan Hasbro'yu geçerek sektörün ikinci büyük oyuncusu haline gelmiş oluyor. Şirket ayrıca önceki yıla göre karını yüzde 19.9 artırarak 969 milyon dolara çıkardı. İşletme marjındaki artış ise yüzde 34 oldu. Tansformers, My Little Pony ve Play-Doh gibi Türkiye'de yakından bilinen markaların üreticisi Hasbro 2007'den bu yana satışlarını yüzde 7 artırdı ancak 2012 genelinde satışlarında yüzde 5 düşüş kaydetti. Şu an sektörde en büyük oyuncak üreticisi Barbie bebekleriyle de bilinen Mattel.
Lego'nun 2012'de en çok satan oyuncak serisi Lego City ve Lego Star Wars olurken, bu seriyi Lego Ninjago ve Lego Friends takip etti. Üstelik şirket, bu serilerdeki tüm talepleri karşılayamadığını bildirdi. Lego özellikle ABD'de satışlarında önemli bir sıçrama gerçekleştirdi. ABD'de satışlarını yüzde 26 artıran Lego; Kuzey Amerika, Asya, Orta ve Doğu Avrupa'da çift haneli satış artışı yakaladı. Talepteki artış nedeniyle Lego kapasitesini artırmaya yönelik hamleler içinde. Danimarkalı şirket geçen yıl binden fazla yeni işe alım yaparak istihdamını 10 bin 400 kişiye çıkardı. Şirketin 2013 yılında daha fazla işe alım yapması ve yeni piyasaya çıkardığı Lego Chima'nın da yardımıyla büyümeye devam etmesi bekleniyor. Fakat ABD ve Avrupa ekonomisindeki sorunların büyüme oranları üzerinde baskı oluşturabileceği belirtiliyor. Danimarkalı grup ayrıca yeni fabrikalar kurmaya hazırlanıyor. Lego; Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Meksika'daki fabrikalarına bir yenisi ekleyeceğini ve hızlı büyüyen Asya pazarındaki satışlarını desteklemek amacıyla gelecek yıl Çin'de ilk fabrikasını kuracağını açıkladı. Jiaxing kentinde kurulması planlanan fabrikanın inşasına 2014 başında başlanacak. Lego fabrikaya ne kadar yatırım yapacağı konusunda net bilgi vermedi ve fakat yatırımın en az yüz milyonlarca euro büyüklüğünde olacağını açıkladı. 2017'de tam kapasite çalışmaya başlayacak fabrikada yaklaşık 2 bin kişinin istihdam edilmesi bekleniyor. Lego'nun Operasyon Direktörü Bali Padda, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Çin dahil Asya'nın Lego Group için gelecekteki kilit pazarlardan biri olduğunu, bu nedenle yeni fabrika projesinin kendilerini çok heyecanlandırdığını söyledi. Şu an Lego'nun Çin'de kendine ait bir üretim tesisi yok fakat yeni fabrikanın bölgede 2017 yılında yapılacak tüm Lego satışlarının yüzde 70 ila 80'ini karşılamasını amaçlıyor. Lego'nun Asya'daki satışları son birkaç yıl içinde yüzde 50 artış gösterdi.
Lego'nun CEO'su Jorgen Vig Knudstorp, Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada, en büyük değil en iyi oyuncak üreticisi olmayı amaçladıklarını, çocuklara en keyif oyuncakları sunmak istediklerini, perakendeciler açısından en iyi tedarikçi ve iyi bir işveren olmayı hedeflediklerini söyledi. Lego'nun çok satan dijital oyunlarına ve çocuklarla içinde bulunduğumuz dijital çağda iletişim kurmalarına yardımcı olan web sitelerinin önemine dikkat çeken Knudstorp, ancak fiziksel oyunların öneminin altını çizdi. "Çocukların fiziksel faaliyetlere ihtiyacı var. Hareketsiz bir şekilde oturamazlar, fizyolojileri onları hareket etmeye zorluyor. Lego gibi fiziksel oyuncakların uzun bir sürede daha varlığını koruyacağını düşünüyorum" dedi.
Lego Group, 1932 Ole Kirk Kristiansen tarafından kuruldu ve babadan oğla geçen bir sistemle yönetiliyor. Şu an şirketin başında kurucunun torunu olan Kjeld Kirk Kristiansen var.