Gelişen ülkelerde ralliye devam!

Zengin ülke borsalarında yılbaşından beri süren yükseliş hız kesti. Uzmanlara göre yılın kalanında yükseliş gelişmekte olan ülkelerle sürecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
Evrim KÜÇÜK
 
İSTANBUL - Gelişmiş ülkelerin borsaları bu yıl Fed ve Japonya Merkez Bankası’nın sağladığı teşviklerle hızlı bir yükseliş gösterdi. Ancak Güney Kıbrıs krizinin yarattığı sarsıntıyla duraksayan gelişmiş ülke borsalarının yılın geri kalanında ileriye doğru büyük bir adım atması beklenmiyor. Yıla zayıf bir başlangıç yapan gelişmekte olan ülkelerin hisse senedi piyasalarının ise 2013’ün geri kalanında ralliyi devam ettireceği tahmin ediliyor.
Reuters’ın dünya genelinde 450 borsa stratejisti ve fon yöneticisiyle yaptığı ankete göre, gelişmekte olan piyasalar bundan sonra yükselişe geçecek. Ankete katılanlar, ABD’de federal harcamaların azalması ve Euro Bölgesi’ndeki borç krizinin yeniden alev alması nedeniyle Batı’daki başlıca endekslerin hız keseceği görüşünde. Ekonomik performanslarından destek alacak gelişen ülke borsaları ise çıtayı yükseltecek. ABD’de S&P 500 endeksi yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 9 yükselirken, borsaların performansını izleyen MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler Endeksi yılbaşından bu yana yüzde 4 gerilemiş durumda.
Rusya’nın borsasında yaklaşık yüzde 3, Brezilya’da yüzde 3’ün üzerinde, Hindistan ve Çin’de yüzde 5’e yakın kayıp verdi. Zenginler zayıf halka Güney Afrika’da endeksin değer kaybı yüzde 10’un da üzerinde. Güney Kıbrıs’taki drama nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, uzmanlara göre krizin ortaya koyduğu gerçek zengin ülkelerin dünya ekonomisinin en zayıf halkası olduğu. Gelişmekte olan ülkeler daha güçlü bir performans sergilemekle kalmıyor, bu ülkelerin küresel ekonomiye katkılaları da artıyor. Bunun yansıması olarak Çin borsasının yılı yüzde 14.6, Hindistan’ın yüzde 12.6, Güney Afrika’nın yüzde 12.5, Rusya’nın yüzde 11.3, Brezilya’nın da yüzde 10.7 yukarıda kapatacağı tahmin ediliyor. Japonya, yüzde 34.7 ile en fazla prim yapması beklenin gelişmiş ülke borsası. 2007’den bu yana en yüksek seviyeyi test eden Dow Jones Sınai Endeksi’nin bu yıl yüzde 15 yükseleceği tahminleri yapılıyor.
 
 
gelisen_ulkeler.jpg