Gelişen ülkelerden para çıkışı devam ediyor
İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü
Türk Lirası'ndaki kırılganlık güçlü bir şekilde devam ediyor. TL, yılbaşından bu yana ABD Doları karşısında yüzde 25.4 değer kaybetmiş durumda. Gelişen ülke para birimleri arasında Brezilya Reali, ABD Doları karşısında yüzde 30.6 değer kaybı ile birinci sırada bulunuyor. Liradaki olumsuz algının bu şekilde devam etmesi durumunda reali geçerek birincilik koltuğuna oturabiliriz.
Bizim hemen altımızda ruble yüzde 18.70’lik değer kaybı ile gelmekte. Bu üç ülke arasındaki sıralama bu şekilde. Bugüne kadar en ılımlı seyreden para birimi yüzde 3.1 değer kaybı ile Hindistan Rupisi bulunuyor. Saymadığımız ülkeler olduğunu belirtmek isterim. Güney Kore, Vietnam gibi. Bu hesaplamada onlar yok. Ancak net bir şekilde gelişen ülkelerden para çıkışının istikrarlı bir şekilde devam ettiği söylenebilir. Başka deyişle TL için global rüzgar ters yönden esiyor.
TL’de 10 yıllık algılar daha kötüye doğru değişiyor
Aşağıda uzun vadeli bir USDTRY grafiği var. Bu grafik görüldüğü gibi 2013 yılının sonuna doğru 10 yıllık bir kanalını sonlandırdı ve bir üst kanala geçiş yaptı. Ancak olumsuz algıların artarak devam etmesi nedeni ile üst kanalda sadece 2 yıla yakın bir süre dayanabildi ve bir üst kanala daha sıçradı. Bunun anlamı TL’ye karşı olumsuz algıların daha da olumsuzlaşarak devam etmesi anlamına geliyor. Son geldiğimiz noktada 3.03 seviyesinden geçen kanal direncine oldukça yaklaşmış durumdayız. Gelişmelere bakıldığında bu kanalında sonlanıp yine bir üst kanala çıkma olasılığımız oldukça yüksek görünüyor. TL’ye yönelik bu kırılganlık döviz sepeti grafiğinde de daha net görülebilir. Başka deyişle TL’ye yönelik algılamalar 2013 yılından bu yana geçen her sürede giderek daha kötüleşmiş. Bunun birikimli olan pek çok sebebi bulunuyor. 2013 yılının sonunda başlayan 17-24 Aralık süreci, ardından gelen seçim süreçleri, 2015 yılının ilk çeyreğinde yaşanan Cumhurbaşkanı Merkez Bankası arasındaki faiz tartışmaları, bunların hepsi TL’de birikimli bir kırılganlık yarattı. Ve geldiğimiz noktada bu kırılganlık iyice artmış durumda.
Risk primleri yükseliyor
Hem yurtiçinde önemli bir belirsizlik ortamı bulunuyor, hem de global piyasalarda gelişen ülkelerden para çıkışının yaşandığı bir süreç yaşıyoruz. Bunun en önemli sebebi kuşkusuz Fed’in faiz artırımı beklentileri. Kısacası TL için hem iç hem de global piyasalar elverişli bir iklim sunmuyor. Gelişen ülkelere yönelik risk primlerinde artışlar olurken, Türkiye’ye yönelik risk priminde de artış var. Türkiye CDS’leri son durumda 270 puana çıktı ve bu Ocak 2014 tarihinden bu yana görülen en yüksek seviye. Böyle bir noktada hem hisse senedi piyasalarında hem de TL piyasalarında olumlu bir tablo çizmek zor görünüyor.
USDTRY uzun vadeli grafik
Döviz Sepeti (0.5€+0.5$) uzun vadeli grafik
http://www.integralmenkul.com.tr/
http://www.integralforex.com.tr/
Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.